Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Chci se zeptat, jak to chodí s pobíráním české penze v zahraničí, kam vyrazíte strávit podzim života. Zda tedy platí pouze ono obecné pravidlo, že se musíte kvartálně osobně dostavovat na ambasádu / konzulát oznámit, že ještě kejháte a toť vše, zbytek je váš Béďa, nebo platí pro určité státy nějaké výjimky. V mém případě by se jednalo o Bělorusko, tedy zemi, vůči které se náš stát staví extrémně nepřátelsky, proto dotaz. Jen fakta, prosím, ideálně s odkazy; politiku a obracení na benovu víru si nechte do jiné debaty. Děkuji.
Na tohle Vám stoprocentně odpoví česká důchodová správa, jelikož se budete muset řídit jejími zákony. Obráceně to znám dobře a také jsem se musela podřídit zákonům důchodové správy země, ze které svůj důchod pobírám, i když už žiji v České republice. A to jsou fakta, i když se Vám asi líbit nebudou. Nějaké okecávání a dohady a předpoklady, jsou v tomto případě úplně k ničemu. Takže si zajděte na ČSSZ, a položte otázku tam, nebo si předběžně můžete přečíst toto a budete mít celkem jasno.
Děkuji za odpovědi. Podmínky dlouhodobého pobytu / udělení občanství / koupi nemovitosti v Bělorusku mám nastudovány dokonale a vyhovím jim, respektive je v mých silách je snadno splnit. Šlo mně o to, jak se k tomu staví náš veledůležitý europrotektorát. Souhlasím s paní, která delší dobu pobývala ve francouzské džamá/...; nejlepší bude investovat trochu času a obrátit se přímo na sociálku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.