Dobrý den, chci se poradit,když bych se chtěl zabývat nákupem akcií a fondů a nechytlo mě to,tak bych nemusel platit žádné daně když nebude můj prodej za více jak 100000Kč ,rok? Nebo je to vázané, po registraci brokera a obchodování,je nutnost vše uvést v daňovém přiznání dalšího roku? Chci to zkusit s malýma částkama a podle toho bych se rozhodnul,jestli budu pokračovat nebo ne. Díky
Danove priznanie sa podava, ak dosiahnete prijem z obchodovania. Samotny nakup a drzba dani nepodliehaju.
Ak chcete fungovat stylom : dnes nakupim za 100, o mesiac predam za 105, tak ste zarobili v prislusnom roku 105 - 100 = 5 a to mate priznat. Kazda krajina ma inak riesene, do akej sumy sa dan neplati. Tiez pri drzani akcii isty cas moze byt ich nasledny predaj bez zdanenia. Pozor tiez na akcie, kde sa vyplaca dividenda, tam moze vzniknut danova povinnost aj v USA.
Daně se platí jen ze zisku a FÚ není nijak propojeny s brokerem. Limit sto tis ještě neznamená, že daň zaplatíte. Tu nemusíte platit ani při mnohem vyšším obratu i když máte zisk, říká se tomu optimalizace a je to zcela legální způsob, jak se placení daní vyhnout. V tom je to kouzlo investování. Taktéž při držení akcií déle než 3 roky znamená osvobození od daně. Jinak dividendy z US akcií již chodí zdaněné, takže ty se v daňovém přiznání taky neuvádí. Kromě dividend z ETF, ale to se dá obejít nákupem akumulačních ETF. Záleží na daňovém domicilu dané země.
smode2
Štíre měl jsem kontrolu z fú na základě "mezinárodní výměny dat" - americký účet a náš malinkatý fú v desetitisícovém městě...nekecám..sice šlo jen o vysvětlení paskvilu který broker poskytuje fú, ale opravdu se stalo...tzn. s tímto netřeba nějak experimentovat přece jen je rok 22 a je toho propojeného daleko více než si vůbec uvědomujeme..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.