Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, stala se mi velmi nepříjemná věc na hranicích s Polskem. Jsem samozřejmě občan EU, a cestoval jsem z Ukrajiny přes Polsko zpět do ČR.V oblasti o které mluvím bylo z 24. na 25 ledna v noci až -16 stupňů. Jel jsem autobusem a na hranicích mi sdělili, že se změnili podmínky vstupu do Polska a i když jsem plně očkovaný, tak potřebuji test (ano, byla to moje chyba, že mi ta změna zevedená kvůli omikronu unikla). Bylo cca jedna hodina po půlnoci. Vysadili mě z autobusu a řekli že mě odmítají vpustit do EU, vrací mě zpět na Ukrajinu a asi 5 kilometrů nazpátek je auto kde dělají testy a ať si domluvím dopravu s tím kdo právě projíždí. Tam i zpět. Nic víc je nezajímalo. Autobus odjel, já běhal v noci od auta k autu se zavazadly v ruce (Poláci je samozřejmě odmítli převzít do úschovy), a prosil v mrazu Ukrajince aby mě vzali tam a pak nazpět. Navíc provoz už prakticky ustal a nikde nikdo nebyl, jen pole a lesy. No prostě jsem po několika hodínách promrzl na kost, protože jsem byl logicky oblečen na přepravu a ne na přežití v mrazech v divočině. Jen s velkým štěstím jsem odchytil Ukrajince co mě vzal až do Krakova. Ale to je spíše vedlejší. Prostě by mě zajímalo, jestli měli Poláci právo mě zakázat vstup do EU (jsem jejím občanem) a vyloženě mě vyhnat do noci a do mrazu, aniž by je zajímalo co se mnou bude. Nebo jestli měli volit jiný postup, například izolaci na hranicích a propuštění teprve po negativním testu... prostě se mi ten přístup zdá dost brutální a nevím jak by si třeba poradila nějaká 50 kilová ženská, navíc s taškami, nebo starší člověk například po infarktu. Asi by tam už někde v těch polích zůstali. Byla fakt pořádná kosa, a to nejsem žádná "slečinka". Poláky to prostě vůbec nezajímalo. Vypadni a dělej si co chceš. Díky za radu i za názor. V příloze posílám plánek "místa činu".
Co je na tom divne? Nechapem vas. Uplne bezny postup. Funguje to uplne rovnako, ako ked sa vyberiem do Rakuska, kde teraz ziadaju 3 ockovania a mam len 2. Otocia ma na hranici.
Pripadne kazdy stat, ked vyhlasi "bezpecnostne riziko", robi sa to napr ked su rizikove zapasy vo futbale alebo pri napore migrantov, moze zaviest na obmedzeny cas pohranicne kontroly aj vnutri Schengenu.
V ste narazili ako obcan CR na aktualne polske predpisy. Nie ste obcan EU, iba CR je clen EU a to je rozdiel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.