Nejste přihlášen/a.
Ahoj, může pronajímatel zvýšit zálohy za služby nájemci, se kterým uzavřel smlouvu na dobu určitou po pár měsících od uzavření smlouvy? Ve smlouvě je, že se vyúčtování záloh za ceny služeb dělá jednou za rok. (Ano uvědomuji si, že tam je pravděpodobně asi blbost a bylo myšleno klasické vyúčtování nedoplatků, ale prostě to tam tak hloupě stojí.). Dále je ve smlouvě uvedeno, že celková měsíční platba v době uzavření smlouvy tedy činí XY Kč. Pronajímatel přišel teď s ústní informací, že se "všechno zdražuje" a že mu budu platit o několik stovek měsíčně více (jakože záloha na služby se zvedá). Ale říkal, že o zvýšení nájmu se nejedná, pouze se zvýšily zálohy za služby. Také ve smlouvě nemám vůbec uvedeno, že pokud by částka XY Kč byla včetně záloh, jak velké jsou zálohy a jak velký je nájem. ZE ZNĚNÍ SMLOUVY USUZUJI, ŽE CELKOVÁ ČÁSTKA XY KČ V DOBĚ UZAVŘENÍ SMLOUVY BYLA VČETNĚ ZÁLOH NA SLUŽBY.
Chtěl jsem vidět předpisy záloh (za tento rok a za minulý rok), abych si ověřil, o kolik se mu to tedy zvedlo a jak je to rozpočítáno přesně na mě (Myšleno, jak přesně se rozpočítávají ty zálohy na mě, v bytě je nás více, musí v tom být nějaká metodika.). Předpisy výše záloh za rok 2021 a za rok 2022 mi odmítl pronajímatel poskytnout s odůvodněním, že se nenechá vykořisťovat. Když se ho ptám, proč mi ty zálohy zvyšuje, není mi schopen kloudně odpovědět a jen mi říká, že se vše zdražuje.
Mohu vidět ony předpisy záloh, mám na to právo? Mám pocit, že si prostě tu konkrétní částku, o které se mi zvyšují zálohy, vycucal z prstu. Nechci člověku, kterého znám jen pár měsíců, dávat peníze jen tak, jak on si prostě řekne, bez nějakých podkladů, že to tak skutečně je.
Díky moc za info a názory.
Jednostraně zvyšovat nemůže, vždycky musí jit o dohodu dvou stran. Pokud není ve smlouvě zmíňka o nějaké inflaci a podobně, tak nemůže zvedat nebo upravovat zálohy jak se mu líbí. Nějak nechápu ten argument o "vykořišťování". Stejně jako ty, podepsal nějakou dohodu a tu musí dodržovat. Nehledě na to, že zálohy na energie se stejně ve vyúčtování (které má dávat 1x ročně) rozepisují a rozpočtívají, takže mu to stejně bude doplaceno nebo tobě vráceno. Holt, to je riziko podnikání. To 99% tady těch lidí nechápe. Oni by nejraději jen braly peníze za nic, ale už neví, že zisk není zadarmo. A ano, předpisy můžeš vidět.
Díky za info a názor. Ve smlouvě inflační položku nemám ani jiné podobné ujednání. Ani já taktéž nechápu ten argument o vykořisťování.
Pronajímatel mi na základě toho, že jsem na tohle "jednostranné zvýšení ceny za zálohy, které bych mu měl každý měsíc dávat navíc k nájmu" nepřistoupil a chtěl vidět předpisy záloh, pravděpodobně dá jednostrannou výpověď z nájmu s výpovědní dobou. Protože když jsem mu oznámil, že s tím nesouhlasím, tak mi řekl, že se mnou končí a že mám očekávat výpověď z nájmu. Ještě nevím, jak ji pronajímatel odůvodní, protože mám smlouvu na dobu určitou a na to jsou jen nějaké zákonné důvody, jak mi pronajímatel může dát výpověď z nájmu (Žádný z těch zákonných důvodů nesplňuji.) ale předpokládám, že ze mě bude chtít udělat "fiktivního neplatiče".
Ještě dodám, že pronajímatel mi na základě toho, že jsem na tohle "jednostranné zvýšení ceny za zálohy, které bych mu měl každý měsíc dávat navíc k nájmu" nepřistoupil a chtěl vidět předpisy záloh, pravděpodobně dá jednostrannou výpověď z nájmu s výpovědní dobou. Protože když jsem mu oznámil, že s tím nesouhlasím, tak mi řekl, že se mnou končí a že mám očekávat výpověď z nájmu. Ještě nevím, jak ji pronajímatel odůvodní, protože mám smlouvu na dobu určitou a na to jsou jen nějaké zákonné důvody, jak mi pronajímatel může dát výpověď z nájmu (Žádný z těch zákonných důvodů nesplňuji.) ale předpokládám, že ze mě bude chtít udělat "fiktivního neplatiče".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.