Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darování poloviny chaty synovi

Od: volvinka® odpovědí: 16 změna:

Dobrý den, ráda bych poprosila zkušené o radu, jak mám nejlépe postupovat: společně s manželem jsme před cca 15 lety koupili chatu, ve které od prvopočátku bydlí můj syn z prvního manželství. Chata je zrekonstuovaná na bydlení, syn tam nemá trvalé bydliště, i když tam trvalé bydlí. Ráda bych teď synovi svoji polovinu darovala, můj muž ji synovi bude darovat, jakmile mu syn splatí v penězích jeho polovinu. Stačí jen sepsat dokonalou darovací smlouvu na moji polovinu a zanést na Katastr nemovitostí? Nebo je potřeba přes právníka? Díky za radu.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x
Pokud umíš sepsat dokonalou darovací smlouvu, klidně si ji napiš.
Ovšem já takovýhle věci zásadně nechávám napsat právníkem. I když to stojí nějakou kačku.

jp
hodnocení

3x

Můžete si to napsat sama pokud znáte všechny náležitosti, také jsem si to psávala a prošlo to. Pokud tam katastr. úřad shledá nějaké nedostatky, tak Vám to ale vrátí a propadne Vám poplatek za vklad. Nevím kolik to teď je, bývalo to 1000,- Kč, dnes už je to asi víc. Pak to budete muset podávat znovu.

el
hodnocení

3x

Je to na vás buď zaplatíte 2000 za vklad s vlastní smlouvou opsanou někde z netu a katastr to zapíše, nebo to nezapíše zaplatíte ještě jednou 2000 a k tomu i za právníka, který to sepíše tak jak to má být.
Já jsem 2 smlouvy takhle dával bez právníka opsané a upravené podle jiných smluv, které jsem měl k dispozici. Jedna smlouva byla dokonce s dělením pozemku a geometrickým plánem a v pohodě to katastr zapsal.

id
hodnocení

3x

můj muž ji synovi bude darovat, jakmile mu syn splatí v penězích jeho polovinu.
Asi bych postupovala jinak. Svou polovinu chaty bych synovi darovala dle darovací smlouvy a na druhou polovinu bych chtěla po manželovi, aby jí synovi PRODAL a splátky byly rozepsané v kupní smlouvě. Tím by se chata na syna přepsala celá v jednom kroku. Tento případ bych nechala napsat právníkům.

Jak může manžel něco darovat a přitom chtít peníze? Není to od něho dar, ale prodej.

hodnocení

2x

Žádného právníka nepotřebujete. Vkladovou listinou bude darovaci smlouva, která je velice jednoduchá. Stejně tak jednoduché je vyplnění interaktivního formuláře návrhu na vklad. Nesmíte se ovšem dopustit nějaké chyby, třeba v definování nemovitosti. Nelze jí opravit, poplatek 2 000 Kč se nevrací. Daň platit nebude, protože se jedná o příjem od příbuzného v linii přímé podle § 4a. Jestli jste chatu kupovali za dobu trvání manželství, tak se ujistěte, zda nespadá do SJM.

hodnocení

Děkuji za odpověď, ale myslím si, že můj syn z prvního manželství není přímý příbuzný k mému manželovi, a také vím jistě, že chata spadá do SJM. Je v tom, prosím Vás, nějaký rozdíl? Moc děkuji!

To je podstatný rozdíl, protože v tom případě neexistuje vaše polovina, kterou byste mohla darovat.

id

Pak je to ještě jednodušší. Společně s manželem synovi prodáte chatu za poloviční cenu a splátky půjdou pouze za manželem. Chce to ale právníka na sepsání kupní smlouvy.

hodnocení

Moc vám děkuji za cennou radu!

id

Není zač, ať se zadaří a doufejte, že manžel na tento návrh přistoupí. *slunce*

@hlada a @id: *palec2**palec2**palec2*

Kdybyste to nenapsali, tak bych to teď psal já *smich*

hodnocení

0x

Měla by stačit darovací smlouva, když jste příbuzní. Jen nechápu od kdy se za dar platí?

tabletka*

Od té doby, co se nechce z prodeje platit daň.

judrcorrect

V tomto případě se jedná o darování ve smyslu typ zcizení. Nabývací titul bude darovací smlouva.

ppp
hodnocení

0x
A nechcete si to ještě rozmyslet. Koupili jste si chatu, určitě se vám líbila těšili se jak tam bude jezdit a odpocivat. Ale od prvopočátku si ji zabral syn, jako proč vám ji nenechal a nezřídil si své bydlení. Jinak darovací smlouvu radši přes právníka.
Také bych to popsal- Koupili jste synovi chatu a nyní to chcete zlegalizovat i “papírově”.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]