Nejste přihlášen/a.
Zdravím, manželka 25 pracovala na úřadě, který nechci specifikovat, podmínky se postupně zhoršovaly, zásadně se snižovaly stavy, přitom práce přibývalo. Manželka je velmi pracovitá, ochotná a šikovná, ale měkká, neumí říct ne, když na ni hrnuli další práci, takže to došlo do stavu, kdy manželka má měsíčně běžně i přes 30 hodin neplacených přesčasů (souvisí s vedením, které je formální, ředitel odchází do důchodu a nic neřeší, za zaměstnance se nepostaví, má své jiné soukromé aktivity), chodí z práce vyčerpaná a ubrečená, nejí. Prostě se z toho psychicky sesypala, a dává výpověď. Nevím, jak dlouho byde trvat než se sebere a za jak dlouho zase začne pracovat (je problém i s úzkou specializací a že bydlíme na vesnici, v oboru asi už ne, s s Bc. bude muset vzít něco pro SŠ, ale na tyto pozice často VŠ brát moc nechtějí, vědí, že jsou za takovou práci méně "vděční" a často ji nebudou dělat dlouho).
Jedná se mi ale o platby. Zdravotní je asi jasné, to je povinné a dokud bude vedena na ÚP, tak to za ni platí stát, pak si ho musí platit sama. Ale jak je to se sociálním pojištěním na důchod? Tam jsou platby dobrovolné, ale nevím, zda se vyplatí vhledem k dopadům na její důchod, toto minimální pojistné hned platit, jestli to vlastně není prodělečné, prostě kdy je to výhodné a kdy ne, pro případy, že by např. byla doma 3 měsíce, rok, nebo i několik let. Platovou třídu má 11.
Evidence na ÚP je považována za náhradní dobu pojištění (to je taková doba, kdy nemáte výdělky, z nichž by se pojistné na soc.pojištění odvádělo, ale je považována za pojištěnou dobu z hlediska počítání dob pro vznik nároku na důchod, je to např. i rodičovská dovolená), avšak pouze v omezeném rozsahu - do 55 let se započte pouze 1 rok, nad 55 let 2 roky evidence bez pobírání podpory. Evidence s podporou se započítá vždy.
Berte ale v úvahu, že do důchodu má Vaše paní daleko a já Vám tady přednáším současné znění zákona č. 155/1995 Sb. Nikdo neví, co s ním udělá nová vláda. Momentálně Vám neřekne nikdo, jak se bude jednou důchod počítat a doby započítávat. Na prognózy je blbá doba.Určitě bych si na jejím místě dobrovolné důchodové pojištění neplatila.
Paní ať je v klidu na ÚP a dá se dohromady a pak si najde jinou práci. Postupujte po jednotlivých krocích, neplánujte dalekou budoucnost, stačí, když se zítra probudí a bude jí líp. Musí se vzpamatovat a všechno zase půjde.
Mám VŠ a prakticky celý život jsem pracovala na středoškolských pozicích. Neubylo mě, většinou jsem byla mezi kolegy "ta dobrá", jednooký král mezi slepými a nebylo to špatné. Ale já vůbec nejsem ambiciózní, takže jsem tím nijak netrpěla. Nejhůř mi bylo, když mě v 55 vystrčili do vedoucí funkce. Nejtěžší bylo řídit lidi, kteří mě tu práci před pár lety učili. Dostala jsem se do stejného stavu jako Vaše paní a dva roky před důchodem jsem odešla. Strašně se mi ulevilo.
Státní sociální je jediné smysluplné dobrovolné pojištění. Narozdíl od různých komerčních, které sázejí na krajní nepravděpodobnost pojistné události, u tohoto pojištění neexistují pojistné výluky. Nepřerušené průběžné pojištění se vyplatí nejen ve výměře starobního důchodu, ale i v produktivním věku pro případ invalidity.
Niesom si celkom istý,no mám také tušenie,že doba evidencie na úrade práce sa dá doplatiť pre sociálne poistenie a je jedno,či budete brať podporu alebo sociálne dávky. Minimálna výška je určená zákonom. Toto som myslím čítal ne českých stránkach,no s určitosťou to netvrdím. Na Slovensku taká možnosť je.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.