Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou výhodu má eObčanka oproti jinému ověřování

Od: karel32 odpovědí: 4 změna:

Zdravím,

byl jsem na úřadě pro obnovení občanského průkazu, který mi bude končit. Úřednice mi oznámila, že až si půjdu vyzvednout hotový občanský průkaz, tak si můžu aktivovat eObčanku.

Mám bankovní identitu a dobrovolně datovou schránku. Moje otázka je, co mi umožní eObčanka navíc oproti těmto dvoum předchozím metodám ověření identity? Nevýhoda je, že pro ověření občankou potřebuji čtečku karet.

Jediné co mě napadá je, že eObčanka funguje v celé EU, což aktuálně nevyužiji.

Děkuji

Karel

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

joudic*
hodnocení

0x
je v tom strasny bordel ve vsem a vyhody mi neprijdou skoro zadne a hlavne spatne propagovane co je k cemu, a nakonec stejne se vsim musite na urad i tak, to je teda digitalizace
dam priklad, muj ridicak i obcanka jsou mrtve, ok bylo v tv, ze o ridicak jde pozadat online, ala pres portal obcana asi, a nevim jestli k tomu je treba epodpis ard, stejne si to clovek musi oblitat

Řidičák se dá pořídit přes Portál občana, ale musíte mít na úřadě aktuální fotku (maximáně rok starou). Já měl z loňska, kdy jsem vyřizoval pas, tak jsem si řidičák vyřídil. Ale převzít si jej stejně musíte osobně, nejde to poslat. A když nemáte fotku, tak jdete stejně dvakrát. To jsou služby co?

jano852
hodnocení

0x

Ano, je v tom bordel...

Nie sme tam, kde sú napr. Nemci. Zatial mi moc nepomože,

ale zobral by som, o pár rokov možno ju budem bežne

používať v komunikacii s úradmi.

hodnocení

0x

Aktivovat si to klidně můžete. Já jsem to udělal, i když používám primárně některou z datových schránek, resp. mobilní klíč. Třeba to v budoucnu využiju a já prostě nesnáším courání po úřadech.

eObčanka obsahuje čip homologovaný na nejvyšší požadovanou úroveň zabezpečení, proto jím lze ověřovat operace, které tuto úroveň vyžadují. Momentálně vím akorát o nákupu státních dluhopisů. Předpokládám, že by sem spadaly i případné elektronické volby. Nebo jak píšete, pokud byste se potřeboval identifikovat v rámci EU.

Ostatní operace, např. daňový portál, podání sociálce nebo zdravotní pojišťovně a tak podobně, lze ověřovat právě i datovou schránkou, případně bankovní identitou nebo jinými metodami (to už závisí, kam konkrétně se přihlašujete). Nicméně se jedná o způsoby méně důvěryhodné.

Jinak souhlasím s tím, že možností ověřování je zbytečně mnoho - i když od ledna byly některé formy ověření zrušeny. Na druhou stranu - těch životních situací, které lze vyřešit elektronicky je oproti tomu paradoxně docela málo. Donedávna byla občanka s čipem za příplatek - to byla docela chyba, protože se to v té době nedalo na nic použít, takže si ji málokdo pořídil. Mohla se už mezitím dostat víc mezi lidi a víc používat. I když - s naší státní správou - kdo vi...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]