Evidovat své příjmy, aby vám neuniklo, kdybyste překročila limit a platit pečlivě měsíční platbu. No a neuškodí evidovat i výdaje, kdybyste překročila limit a musela daně řešit.
Znamená to,že zákazníkům dávám idoklad a sobě si nechávám kopii,jak to funguje prosím.
orion*
Danit paušálem můžete jen u určitých druhů podnikání, ne vždy ho můžete použít. Jinak podnikáte jako každý jiný, tedy vedete si jednoduché účetnictví, nebo alespoň evidenci, příjem musíte uvádět v DP. Paušál ulehčí podnikání, že nemusíte sledovat každou drobnost, kterou jste musela koupit (a schraňovat paragony), ale vše ostatní je stejné. Doklad zákazníkům samozřejmě dávat musíte. Musíte ukládat faktury pro případ kontroly...
Nepletete si to trochu? V případě paušální daně se žádné daňové přiznání nepodává.
orion*
Já jsem léta platil daň paušálem (tzv. výdajový paušál) a DP jsem podávat musel. Ale máte pravdu, že teď vlastně byla schválena tzv. "paušální daň pro OSVČ s příjmy do 1 milionu". Tam se DP nemusí podávat? Tak to se omlouvám, že jsem paní uvedl v omyl.
To je něco jiného, nicméně označení výdajový paušál je poněkud nešťastné, protože pod slovem paušál si člověk představí pevnou částku, což není pravda a zbytečně to mate. Jedná se o výdaje stanovené procentem z příjmu. Tam je potřeba evidovat příjmy a podávat veškerou agendu.
Paušální daň je naopak pevná částka zahrnující vše - sociální, zdravotní a symbolickou daň z příjmu. Nepodávají se přehledy ani daňové přiznání. Má to ovšem své podmínky, kdy a jak lze paušální daň použít.
orion*
kovis: Děkuji za korekci. Já jsem zaregistroval, že loni byla schválena tato nová možnost, ale neuvědomil jsem si, že zbavuje OSVČ povinnosti podávat DP a přehledy.
pausalni dan je nevyhodny zbytecny produkt, vsem samozrejme vic vyplati danit vydajovym pausalem
tabletka*
Ne pro každého. Pro určitý segment živnostníků je to výhodnější. Zejména pro ten, který nemůže používat nejvyšší možné procento paušálních výdajů a v příjmech se pohybuje v cca 800 tisíc ročně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.