Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vystěhovat manžela

Od: klaudie* odpovědí: 7 změna:
dobrý den, prosím o radu. jsem vlastníkem nemovitosti, kterou jsme s manželem rekonstruovali, kupovali jsme ji oba - SJM, před 3 lety došlo k zúžení vlastnictví a nemovitost je v mém vlastnictví (nebylo to moje chytračení ale rozhodnutí manžela). manželství je v krizi, manžel ja patologický žárlivec a já jsem se rozhodla rozvést. manžel asi litoval svého rozhodnutí, střádá si účty za rekonstrukci a vyhrožuje, že mi bude dělat problémy. jak bude vypadat vypořádání majetku? a hlavně, pro tuto chvíli, lze manžela nechat vystěhovat? já už vystřídala podnájmů, ráda bych v domě bydlela i s dítětem, ale bez manžela. jaké mám možnosti? děkuji za rady

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jvag*
hodnocení

0x

Vystěhovat manžela lze např. vykázáním z bytu pro domácí násilí.

Nebo až se rozvedete, tak už nemá právo k užívání Vašeho domu a musel by se vystěhovat.

Vypořádání majetku - tak co zbylo v SJM se musíte dohodnout, co v něm není tj. dům, to je Vaše, ale manžel se může s Vámi soudit o náhradu. Soudit se může vždy, ale vyhrát nemusí, rozhodně ale nemůže vyhrát zřízení nějakého věcného břemene užívání domu - pokud už si to tedy nevyžádal při zúžení vlastnictví. Osobně bych mu to tehdy asi i poradil, pokud to ale nemá sjednáno, tak se bude soudit jen o peníze.

klaudie*
hodnocení

děkuji za radu. manžel se rád napije a potom nás dlouho do noci nenechá spát. sice se na mě, poté co mám dům ve vlastnictví, bojí vztáhnout ruku, ale psychický teror je taky hrozný. druhý den pak vyspává, zatímco my jdeme do práce do školy - jedná se také o domácí násilí?

a jak má být vykázání z bytu formulováno? písemně, přepokládám.

ještě je možná důležité, že manžel nemá v rodinném domě ani trvalý pobyt a že hypotéku na dům splácím já ze svého účtu

děkuji za rady

al bunda*
No a pokud nemá ani nějakou nájemní smlouvu, tak má docela problém. Obraťte se na právníka.
Hezký den.
klaudie*
hodnocení

nájemní smlouvu ani nic jiného nemá. je mi ho docela líto, ale já spala s dítětem v autě a to bylo -5st.!, v práci na stole, u známých a jemu to bylo jedno. těží z mého soucitu celá leta. dcera před časem o půlnoci utekla z domova ke kamarádce (naštěstí se mi jí podařilo druhý den přesvědčit, aby se vrátila, ale co bude příště?), nechce v tom žít. chápu jí a musím to řešit co nejdříve.

děkuju

al bunda*

Z vašeho popisu se domnívám, že manžel nemá vlastně žádná práva k užívání nemovitosti. Jestli si na to troufáte, pak vyměňte zámky a jeho věci vyložte před vrata. V případě problému volejte policii. Ale raději to nejdříve prokonzultujte s právníkem. A soucit stranou!
Hodně zdaru.

jvag*

Tak zase tak hrr bych nebyl.

Je to manžel a nemusí mít žádnou nájemní smlouvu, aby se mohl bydlet u své ženy - to se např. využívá pokud by bydleli jinde v cizím domě a on se chtěl k ní přihlásit přes odpor majitele, což by tedy klidně jako manžel mohl. On u své ženy bydlel a bydlí, byť to nemá nikde písemně. Kamarádi na tom byli stejně, ona měla nájemní smlouvu na sebe a on jako novomanžel, se na základě této smlouvy a souhlasu ženy mohl klidně na úřadě přihlásit k trvalému bydlišti.

Manželka musí mít nějaký důvod k vystěhování manžela z bytu - snadnější by to bylo, kdybyste nebyli manželi. Rozhodně bych uvažoval o tom domácím násilí, pokud se chová tak, že Vám nebo dceři způsobuje týrání - byť psychické, je možné ho vykázat na čas z domu. Neřeší to ale, že se nemůže vrátit.

Věci před vrata bych opravdu nedával kvůli možnému poškození a žalobě na např. krádež něčeho, co bylo jeho - máte zatím kromě domu vše ostatní ve společném majetku! Může po Vás klidně vyžadovat i postel, skříně nebo počítač.

Porada s právníkem ale nezaškodí.

hawatt*
hodnocení

0x
no manžela vystěhovat jde. ale když sám nebude chtít tak jenom soudně a to je tak souzení na rok..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]