Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vystěhovat někoho z bytu?

Od: tutina odpovědí: 24 změna:

Dobrý den,

Moje babička si k sobě vzala na pár dní bratrance, který byl vyhozen od své bývalé. Přísahal jí, že to bude jen na chvíli a že si hned najde něco nového. Už je u ní cca 9 měsíců a žijí spolu v malinkém bytě o jedné místnosti.

Babička je z něho zoufalá, pořád mu domlouvá, ať už se sakra pakuje a on, že nemá peníze a nikde nebude moci zaplatit kauci za pronájem bytu. Problém je v tom, že bratranec pracuje načerno na nějakých stavbách a je placen málo, do toho má velké dluhy za výživné a možná i exekuce, co já vím.

Jde mi o babičku, která už to nemůže vydržet a tak se chci zeptat, zda je nějaká možnost ho odtamtud dostat? Je třeba možnost zažádat o sociální byt? Co se v takové situaci dá dělat?

Omlouvám se za možná naivní otázky, ale v životě jsem takové věci neřešila a nevím, na koho se obrátit.

Děkuju a mějte hezký den!

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

13x
S nejvetší pravdepodobností bratrance s bytem nic nespojuje-najemní smlouva spoluvlastnictví takže je to úplne jednoduchý : vyměnit zámky bratrance tam již dale nepouštět věci mu sbalit a dat zatim třeba do sklepa

Souhlas. A vystěhovat hodně rychle - jestli má bratranec exekuce, mohou být další problémy.

tutina
17.01.22 10:44
hodnocení

Děkuji!

asd1
hodnocení

6x

Jednoduše skončit s domlouváním, ale oznámit že návštěva skončila a ať si hned najde jiné bydlení (nájem, ubytovnu, spát může i v práci na té stavbě apod.). Jakmile odejde z bytu tak ho tam už nepustit, jen mu dát věci před dveře. Pokud má klíče tak vyměnit zámky. Při pokusu o vloupání/ porušování domovní svobody hned volat policii.

Je vhodné aby v bytě u toho oznámení byl pořádný chlap, aby náhodou babičku zase neukecal že :ještě týden a pak určitě blablabla" tím by to zase jen posunul na neurčito.

Řešil bych to okamžitě, obzvlášť pokud má dluhy a hrozí exekuce. Babička ho do bytu nemusí pustit a kde si najde bydlení je jen jeho problém.

tutina
hodnocení

Moc děkuju!

hodnocení

5x

Ked odide do tej prace na cierno, vymenit zamky, zamknut, ak bude robit cirkus, volat policiu. Nema ziadny pravny titul uzivat byt, je to obycajny parazit.

Vhodne je aj cakat ho v byte, babicku odvezte na tych par hodin prec a vy si zariadte silnych chlapov z rodiny alebo kamosov.

tutina
hodnocení

Děkuju Vám!

hodnocení

5x

Žádný sociální byt, babička nemá žádnou povinnost trpět ho tam ani mu jakékoliv bydlení zajišťovat. Naopak, pokud nemá ten byt v osobním vladtnictví ale má na něj nájemní smlouvu, třeba s městem, mohla by o něj přijít, protože tam pan bratranec bydlí načerno, nepřihlášený, což by bylo v rozporu s tou nájemní smlouvou. Jeho exekuce...exekutor má právo domnívat se, že všechny zabavitelné předměty v bytě jsou jeho a může je zabavit. A babička by se mohla pracně domáhat jejich vyloučení z exekuce. Neoprávněně s babičkou sdílí byt, nepodílí se na platbách, jeho jednání může být považováno jako vydírání apod. Napište o které se jedná město, pošlu vám vzory dokumentů k jeho "odstranění" z bytu. Existuje množství firem, které hledají pracovníky a nabízejí ubytování, některé i bezplatné, nebo levné.

tutina
hodnocení

Děkuju moc za komentář, budu Vám velmi vděčná. Jedná se o Prahu.

napište mail na jak123@email.cz, ať vidím Vaši e-adresu a napíši Vám něco konkrétního...tady to není určeno pro vzájemné dopisování...

tutina
hodnocení

Poslala jsem Vám mail. Díky :)

makk
hodnocení

4x

Je to typický parazit. Jediné, co dělá jsou dluhy a sází na dobrou vůli svého okolí. On vám jistě tvrdí, že si shání jiné bydlení, ale není to pravda. Podobrém se ho nezbavíte. V tom bytě nemá co dělat, takže vystěhovat klidně násilím.

tutina
hodnocení

Ano, možná to bude muset jít po zlém, jelikož času měl dost. Díky za názor!

minsk
hodnocení

0x

Pokud to je bratranec, tak Vy sestřenice. Zakročit by měli ale rodiče z obou stran. Tudíž děti babičky.

Teta se strejdou = kde bydlí? To je jejich syn a oni by nemohli poskytnout přístřeší v nouzi? Jeden pokoj ve svém bytě - domku? Ale, když to dopadlo takto, tak zřejmě babička byla jediná možná volba.

Sociální byty nejsou a když, tak jsou na pořadník. A to by si musel dát požadavek a zdůvodnit to.

Bratranec není žádný sociální případ.

Možná je ubytovna anebo jít na pokoj do sdíleného bydlení. Nebo si najít nějakou ženu-přítelkyni a nastěhovat se k ní.

Ale která cizí žena by si k sobě nastěhovala takového neperspektivního? To jenom babičky mají měkká srdce a slitují se.

No moc jste toho neporadil. Tazatelce nejde o to, kde bude bratranec bydlet, ale jak ho dostat z babiččina bytu. On totiž nemá vůbec žádnou motivaci se kamkoliv stěhovat, tak proč by to řešil? Je plnoletý a zřemě i svéprávný, tak proč by to za něj měli řešit jeho příbuzní?

Babička na to asi nebude mít sílu, ale nejjednodušší řešení je sbalit mu kufry, vyměnit zámky a nazdar - starej se sám. Případně mu dát třeba měsíc času, ale pak být nekompromisný.

Také bych to viděl na ultimatum, ale ne od babičky , ale od jejího 100 kg syna. Do měsíce si najdi bydlení, jinak končíš. No a po tom měsíci výměna vložky zámku a sbalené věci v igelitových pytlích ve sklepě.

tutina
hodnocení

Ano, babička je jediná možná volba, jelikož můj strýc s ním nekomunikuje už léta a matka bydlí daleko a taky o něj nemá zájem.

Moc vám všem děkuju za odpověd! Budem to muset řešit razantně!

minsk

Tak hlavně, aby babička byla spokojená a neměla špatné svědomí, že vnuk, kterého viděla vyrůstat od kolébky, má pytle ve sklepě a jinak přespává kdoví kde. Je to jenom řetězec. Vystěhujete ho do sklepa, vyměníte zámky a kluk se nebude kde mít umýt, bude špinavý, zapáchat, nikdo ho nezaměstná, ztratí naději a skončí někde hladový a pomrzlý.

Jediná dobrá rada podle mne je, bratrance vystěhovat tím způsobem, že mu pomůžete hledat nějaké jiné ubytování.

Tak by měla fungovat rodina a pomocná ruka.

Měnit zámky a vyspi se pod mostem, bych si v dnešním mrazivém počasí nevzala na svědomí.

asd1

Sis nevšimla že jí 9 měsíců zneužívá, takže sklep bez sprchy a venku mráz je čistě jeho blbost, pohár vyčůranosti přetekl. Sehnat ubytovnu v okolí je záležitost pár hodin, nevidim důvod proč se nechat zneužívat dál.

Neměla by na ubytovnu náhodou jít ta babička, aby chudáček měl víc místa a soukromí?

minsk

asd1 - jedovatý být nemusíš.

Myslím, že tohle měli řešit děti této babičky. Ony nejezdí za vlastní matkou na návštěvy? Nevíme, kolik té babičce je let, mě je 65 a dokázala bych si poradit. Když se napíše ,,babička,, tak si člověk představí ,,vetchou stařenku,,. Jsem názoru, že pokud to je ta ,,vetchá stařenka,, tak už měly zafungovat děti a řešit to, nenechávat to na tazatelce /sestřenice/.

Ano, všimla jsem si, že se jedná o 9 měsíců, tedy už před létem.

A co dělaly tedy v létě ty děti? A nyní v prosinci?

Byly vánoční svátky, kdy se mohla rodina sejít a řešit to. Vymýšlet, co by se dalo sehnat. Souhlasím s tou ubytovnou. V Praze třeba Emma ubytovna IKEM na Praze 4, v listopadu se bydlelo za 8 000 Kč měsíčně a bylo volno.

Ten člověk se může vystěhovat, ale musí mít kam, a to mu měla rodina pomoci.

Nevidím řešení ve výměně zámků a láteřením, že to je parazit.

-----------------------

magdon - ti příbuzní nejbližší se musejí brát za babičku, té měli pomoci tím, že vnuka někam prostě nasměrují.

.

minsk - "Ten člověk se může vystěhovat, ale musí mít kam, a to mu měla rodina pomoci".

Já bych to napsal trochu jinak - Ten člověk se může vystěhovat, ale musí chtít. A vzhledem k tomu, že za 3/4 roku nenašel řešení, tak zřejmě nechce (proč taky, že jo). A zřejmě nechce ani pomoc rodiny, to by si o ní už asi dávno řekl. Jenže on s příbuznými nekomunikuje (viz tazatelčin příspěvek v 10:43). Proč by mu tedy měl někdo pomáhat proti jeho vůli?

minsk

Právě kvůli té babičce měla už dávno zakročit rodina.

Rodina doufám s babičkou komunikuje a o problému věděla /snad/.

Asi to lépe neumím popsat.

tutina
hodnocení

Pardon, nevšimla jsem si vašich předchozích odpovědí.

Moje idea taky není ho vyhodit na ulici, ale domluvou to s ním prostě nejde. Pořád jen hledá výmluvy, že je svět proti němu. Strýc o něm nechce nic slyšet, můj otec už mu domlouval a on jen slibuje. Dostal už mnoho šancé a vždycky to dopadlo tím, že neplatil, něco ukradl atd. Babičce bude nyní 86 let a já nechci aby ji znepříjmenil poslední roky života a chci aby byla v pohodě.

Přemýšlela jsem, že to prostě vezmu do vlastních rukou, seženu podklady, jak to vyřešit (možnosti ubytovny, zaplacení nějakých polatků s tím spojených místo nej )a nabídneme mu poslední šanci s tím něco udělat. Když to nepůjde, tak prostě pak přijde asi na řadu ta výměna zámků.

asd1

Největší ústupek bych udělal zaplatit mu na měsíc ubytovnu a vyexpedovat ho tam, dál to nechat na něm. Víc bych se s nim nemazal, jen babičku využívá a dokud se mu bude ustupovat tak si tam bude bydlet, naopak podobný typy to spíš stupňujou - k bydlení loudí prachy, pak je vyžaduje, nakonec je z ní tahá násilím, donutí k přepisu bytu na něj atd...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]