Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Moje babička si k sobě vzala na pár dní bratrance, který byl vyhozen od své bývalé. Přísahal jí, že to bude jen na chvíli a že si hned najde něco nového. Už je u ní cca 9 měsíců a žijí spolu v malinkém bytě o jedné místnosti.
Babička je z něho zoufalá, pořád mu domlouvá, ať už se sakra pakuje a on, že nemá peníze a nikde nebude moci zaplatit kauci za pronájem bytu. Problém je v tom, že bratranec pracuje načerno na nějakých stavbách a je placen málo, do toho má velké dluhy za výživné a možná i exekuce, co já vím.
Jde mi o babičku, která už to nemůže vydržet a tak se chci zeptat, zda je nějaká možnost ho odtamtud dostat? Je třeba možnost zažádat o sociální byt? Co se v takové situaci dá dělat?
Omlouvám se za možná naivní otázky, ale v životě jsem takové věci neřešila a nevím, na koho se obrátit.
Děkuju a mějte hezký den!
Jednoduše skončit s domlouváním, ale oznámit že návštěva skončila a ať si hned najde jiné bydlení (nájem, ubytovnu, spát může i v práci na té stavbě apod.). Jakmile odejde z bytu tak ho tam už nepustit, jen mu dát věci před dveře. Pokud má klíče tak vyměnit zámky. Při pokusu o vloupání/ porušování domovní svobody hned volat policii.
Je vhodné aby v bytě u toho oznámení byl pořádný chlap, aby náhodou babičku zase neukecal že :ještě týden a pak určitě blablabla" tím by to zase jen posunul na neurčito.
Řešil bych to okamžitě, obzvlášť pokud má dluhy a hrozí exekuce. Babička ho do bytu nemusí pustit a kde si najde bydlení je jen jeho problém.
Žádný sociální byt, babička nemá žádnou povinnost trpět ho tam ani mu jakékoliv bydlení zajišťovat. Naopak, pokud nemá ten byt v osobním vladtnictví ale má na něj nájemní smlouvu, třeba s městem, mohla by o něj přijít, protože tam pan bratranec bydlí načerno, nepřihlášený, což by bylo v rozporu s tou nájemní smlouvou. Jeho exekuce...exekutor má právo domnívat se, že všechny zabavitelné předměty v bytě jsou jeho a může je zabavit. A babička by se mohla pracně domáhat jejich vyloučení z exekuce. Neoprávněně s babičkou sdílí byt, nepodílí se na platbách, jeho jednání může být považováno jako vydírání apod. Napište o které se jedná město, pošlu vám vzory dokumentů k jeho "odstranění" z bytu. Existuje množství firem, které hledají pracovníky a nabízejí ubytování, některé i bezplatné, nebo levné.
Pokud to je bratranec, tak Vy sestřenice. Zakročit by měli ale rodiče z obou stran. Tudíž děti babičky.
Teta se strejdou = kde bydlí? To je jejich syn a oni by nemohli poskytnout přístřeší v nouzi? Jeden pokoj ve svém bytě - domku? Ale, když to dopadlo takto, tak zřejmě babička byla jediná možná volba.
Sociální byty nejsou a když, tak jsou na pořadník. A to by si musel dát požadavek a zdůvodnit to.
Bratranec není žádný sociální případ.
Možná je ubytovna anebo jít na pokoj do sdíleného bydlení. Nebo si najít nějakou ženu-přítelkyni a nastěhovat se k ní.
Ale která cizí žena by si k sobě nastěhovala takového neperspektivního? To jenom babičky mají měkká srdce a slitují se.
No moc jste toho neporadil. Tazatelce nejde o to, kde bude bratranec bydlet, ale jak ho dostat z babiččina bytu. On totiž nemá vůbec žádnou motivaci se kamkoliv stěhovat, tak proč by to řešil? Je plnoletý a zřemě i svéprávný, tak proč by to za něj měli řešit jeho příbuzní?
Babička na to asi nebude mít sílu, ale nejjednodušší řešení je sbalit mu kufry, vyměnit zámky a nazdar - starej se sám. Případně mu dát třeba měsíc času, ale pak být nekompromisný.
Také bych to viděl na ultimatum, ale ne od babičky , ale od jejího 100 kg syna. Do měsíce si najdi bydlení, jinak končíš. No a po tom měsíci výměna vložky zámku a sbalené věci v igelitových pytlích ve sklepě.
Ano, babička je jediná možná volba, jelikož můj strýc s ním nekomunikuje už léta a matka bydlí daleko a taky o něj nemá zájem.
Moc vám všem děkuju za odpověd! Budem to muset řešit razantně!
Tak hlavně, aby babička byla spokojená a neměla špatné svědomí, že vnuk, kterého viděla vyrůstat od kolébky, má pytle ve sklepě a jinak přespává kdoví kde. Je to jenom řetězec. Vystěhujete ho do sklepa, vyměníte zámky a kluk se nebude kde mít umýt, bude špinavý, zapáchat, nikdo ho nezaměstná, ztratí naději a skončí někde hladový a pomrzlý.
Jediná dobrá rada podle mne je, bratrance vystěhovat tím způsobem, že mu pomůžete hledat nějaké jiné ubytování.
Tak by měla fungovat rodina a pomocná ruka.
Měnit zámky a vyspi se pod mostem, bych si v dnešním mrazivém počasí nevzala na svědomí.
Sis nevšimla že jí 9 měsíců zneužívá, takže sklep bez sprchy a venku mráz je čistě jeho blbost, pohár vyčůranosti přetekl. Sehnat ubytovnu v okolí je záležitost pár hodin, nevidim důvod proč se nechat zneužívat dál.
Neměla by na ubytovnu náhodou jít ta babička, aby chudáček měl víc místa a soukromí?
asd1 - jedovatý být nemusíš.
Myslím, že tohle měli řešit děti této babičky. Ony nejezdí za vlastní matkou na návštěvy? Nevíme, kolik té babičce je let, mě je 65 a dokázala bych si poradit. Když se napíše ,,babička,, tak si člověk představí ,,vetchou stařenku,,. Jsem názoru, že pokud to je ta ,,vetchá stařenka,, tak už měly zafungovat děti a řešit to, nenechávat to na tazatelce /sestřenice/.
Ano, všimla jsem si, že se jedná o 9 měsíců, tedy už před létem.
A co dělaly tedy v létě ty děti? A nyní v prosinci?
Byly vánoční svátky, kdy se mohla rodina sejít a řešit to. Vymýšlet, co by se dalo sehnat. Souhlasím s tou ubytovnou. V Praze třeba Emma ubytovna IKEM na Praze 4, v listopadu se bydlelo za 8 000 Kč měsíčně a bylo volno.
Ten člověk se může vystěhovat, ale musí mít kam, a to mu měla rodina pomoci.
Nevidím řešení ve výměně zámků a láteřením, že to je parazit.
-----------------------
magdon - ti příbuzní nejbližší se musejí brát za babičku, té měli pomoci tím, že vnuka někam prostě nasměrují.
.
minsk - "Ten člověk se může vystěhovat, ale musí mít kam, a to mu měla rodina pomoci".
Já bych to napsal trochu jinak - Ten člověk se může vystěhovat, ale musí chtít. A vzhledem k tomu, že za 3/4 roku nenašel řešení, tak zřejmě nechce (proč taky, že jo). A zřejmě nechce ani pomoc rodiny, to by si o ní už asi dávno řekl. Jenže on s příbuznými nekomunikuje (viz tazatelčin příspěvek v 10:43). Proč by mu tedy měl někdo pomáhat proti jeho vůli?
Právě kvůli té babičce měla už dávno zakročit rodina.
Rodina doufám s babičkou komunikuje a o problému věděla /snad/.
Asi to lépe neumím popsat.
Pardon, nevšimla jsem si vašich předchozích odpovědí.
Moje idea taky není ho vyhodit na ulici, ale domluvou to s ním prostě nejde. Pořád jen hledá výmluvy, že je svět proti němu. Strýc o něm nechce nic slyšet, můj otec už mu domlouval a on jen slibuje. Dostal už mnoho šancé a vždycky to dopadlo tím, že neplatil, něco ukradl atd. Babičce bude nyní 86 let a já nechci aby ji znepříjmenil poslední roky života a chci aby byla v pohodě.
Přemýšlela jsem, že to prostě vezmu do vlastních rukou, seženu podklady, jak to vyřešit (možnosti ubytovny, zaplacení nějakých polatků s tím spojených místo nej )a nabídneme mu poslední šanci s tím něco udělat. Když to nepůjde, tak prostě pak přijde asi na řadu ta výměna zámků.
Největší ústupek bych udělal zaplatit mu na měsíc ubytovnu a vyexpedovat ho tam, dál to nechat na něm. Víc bych se s nim nemazal, jen babičku využívá a dokud se mu bude ustupovat tak si tam bude bydlet, naopak podobný typy to spíš stupňujou - k bydlení loudí prachy, pak je vyžaduje, nakonec je z ní tahá násilím, donutí k přepisu bytu na něj atd...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.