Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přítelkyně je těhotná

Od: mn odpovědí: 6 změna:
Dobrý den, rád bych si vyslechl názor na mou aktuální situaci:
Před pár dny jsem se dozvěděl, že s přítelkyní čekáme dítě. Reagoval jsem naprosto radostně a byl naprosto nadšený.
Nicméně k naší situaci-já vydělávám přibližně 30-40 tisíc čistého, ona je studentka posledního ročníku VŠ a má pouze dočasně brigády. Jde o to, že pracuji 250km od domu a mám pracovní cykly 5 dnů práce 5 dnů volna. Je samozřejmé, že se po této informaci vracím tam, kde je přítelkyně a oba zde máme i rodiny.
Ovšem v této lokalitě nejsou tak dobré peníze a očekávám mírný propad financí. Ona bydlí u rodičů a já de facto také, krom toho, že v místě bydliště bydlím na zaměstnavatelově ubytovne.
Teď k otázce: nevím, jak dlouho bychom mohli s dítětem bydlet u rodičů a začínám řešit bydlení. Buď koupit byt, ale nemám naspořeno dostatek peněz pro poskytnutí hypotéky, nebo jít do nájmu a relativně zbytecne platit někomu peníze, které už neuvidim, ale byt ve městě, kde je sociální vyžití, nebo koupit nový modulový dům 48m2 a postavit ho na mém pozemku, ovšem u lesa, kde je pár sousedů, ale žádní mladí rodiče, aby přítelkyně měla někoho u sebe. Nicméně modulovy dům stojí do 2 milionu, zatímco byt od 3.5 milionu výš.
Rád bych se také zeptal, na co máme nárok kromě rodičovské dovolené-nechci vyžírat stát, ale jsme v relativně těžké situaci, tak by se pomoc hodila.
Děkuji za přečtení a názory,
S pozdravem
KT

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Zdravím. A proč ještě nezůstanete v současné práci? Pokud by u vás v bydlišti byl plat třeba dvacet tisíc,tak to bude hodně znát... Hodně mladých to tak dělá,že si nechají práci za "dobré peníze" třeba v Německu a žena je pak doma normálně s dítětem doma. Zase chápu,že pokud chcete vidět dítě vyrůstat,tak je pochopitelné,že chcete být s nimi každý den. Musíte to dobře zvážit. A jak víte že by přítelkyni vadilo bydlet u lesa bez mladých sousedů? Mě třeba tohle naprosto vyhovuje, probíral jste to s ní? Zkuste si spolu sednout a probrat, kdo by si co přál,jak si co který z vás představuje a jaké máte reálné možnosti. Co na to rodiče vás obou? Nelze bydlet pár let u nich? Píšete,že nemáte dostatek Na hypo nemáte našetřeno dost, ale pomýšlíte nyní na stavbu domu. Na co máte nárok neodpovím- od toho máme tady na poradne zběhlé odborníky. Jen vím,že kamarádky na mateřské bydlely "sami s dětmi" a pak měly nároky na různé přídavky na děti,na bydlení atp.

hodnocení

3x

Zůstala bych v současné práci, protože peníze co berete tam jsou velmi slušné a dá se i hodně ušetřit. Pokud je to jen trochu možné, tak přitelkyně ať zůstane u rodičů a vy budete dojíždět. Dítě uvidíte téměř stejně jako byste jej viděl, když byste trvale s přítelkyní bydlel. Rok, dva bych toto vydržela, našetřila co nejvíc peněz a pak šla do hypotéky.

Rodičák bude mít přítelkyně zřejmě ten nejnižší a protože by bydlela u rodičů, tak na příplatek na bydlení apod. nedosáhne.

Pokud byste šli do podnájmu, tak se dá stát už šidit a pobírat příspěvky na kde co. Podmínkou by ale bylo, že v podnájmu by byla ofiko jen přítelkyně a vy pouze jen plátce alimentů.

pb®
hodnocení

2x
Lepší je vlastní dům na vlastním pozemku, než byt nebo nedejbože podnájem. I když 48m2 bude za chvíli dost malé, nicméně v teplých měsících roku se dá obytný prostor rozšířit o obytnou verandu, venkovní kuchyň, dá se to celoročně nastavit nevytápěnou předsíní s úložnými prostory. Pozemek u lesa a bez sousedů je sen. Nikdo neotravuje, je tam čerstvý vzduch, děcko může trávit čas venku a v lese. Mám kamarádku, co takhle na polosamotě na okraji lesa žije s manželem a třemi dětmi. Když chtějí houby, borůvky, otevřou vrátka zahrady a jsou v lese. Děcka běhají po zahradě a lese, nehrozí, že je přejede auto nebo sloví úchyl. Když chtějí společnost a kulturu, sednou do auta a zajedou do města či za přáteli. Díky zahradě si dost potravin vypěstují a odchovají. Domácí bio vepřové od prasátek, která žijí volně na pár set metrech a žaludy a bukvice jim padají do výběhu, než děti v létě obejdou zahradu a posbírají, co dozrálo, hodinku jim to zabere. Do vykopaných tůněk se jim nastěhovali čolci a žáby. Ovšem je to práce a neznají život- přijdu večer z práce a sednu si k telce. Vlastně pracují celý den od rána do večera, v klidu a bez stresu na čerstvém vzduchu, tak jak to dělali naši předci. Ona už pracuje jen doma, on párkrát týdně jede do práce.

hodnocení

1x

Já bych do modulového domu nešla, je to nevychytané, navíc velikostí malé,na venkovní možnosti bych moc nespoléhala. pokud je to na samotě, bude se tam mladá maminka cítit osaměle a možná se tam při vaší nepřítomnosti bude i bát. Nelámala bych to přes koleno, zatím bych si vzala menší nájemní byt, kde budete oba spokojení a časem se ukáže, vždyť potřeby se mění a rostoucím dítětem také, třeba málo kdo si uvědomí, že vstupem dítěte do školy je pak vše na samotě závislé na autu a je to dost složité. Také nákupy, lékař a vše podobné. Věřte, že to není jednoduché a je to spíš pro lidi tíhnoucí k přírodnímu stylu života. Pokud takoví nejste, asi by to byl časem problém. Dívka, zvyklá projít si denně obchoďák se nebude s nadšením starat třeba o slepice.

mn
hodnocení

Děkuji za odpovědi, snížením platu bych se dostal na částku 29-35 tisíc v čistém, takže to relativně také jde a chci být k ruce, kdyby se nahodou něco stalo, protože v současné době nemůžu jen tak přijet..
Mě právě to bydlení u lesa velmi láká a díky nižší ceně za modulovy dům, než je byt, tak by financování nebyl až takový problém, jen přítelkyně je holka z města a má zde všechny přátele, tak nechci, aby to působilo, že ji chci izolovat..
Ještě jednou děkuji, promluvím si s ni o tom, protože pro výchovu dětí tam je nádherné prostředí, do města autem do 25 minut.

el
hodnocení

0x
Mě zaujal ten dům, je to reálné za 2 mil mít oficiálně domek byť malý se všemi přípojkami, vytápěním i s povolením?
Druhá věc, že to asi chvíli potrvá než bude k nastěhování... projekt, ohláška, vyjadrovačky, realizace sítí atd.
Na druhou stranu hypotéka by asi byla jednodušši.
Ten pozemek by jste teoreticky taky mohli zastavit zkrze hypotéku na koupi bytu a tedy nemusíte mít tolik našetřené pro koupi bytu.
Poradit se v bance jaké máte možnosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]