Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je možné zvýšit nájem při smlouvě na dobu určitou?

Od: student odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, spolubydlím v jednom bytě v krajském městě (spolubydlení). Nájemní smlouvu na dobu určitou (na ten pokoj) mám podepsanou s majitelkou bytu. Spolu se mnou jsou na bytě další 3 kluci, v ostatních pokojích. Jeden z nich ale odchází a majitelka oznámila, že mi zvedne o pár stovek nájem, protože ten kluk za sebe nenašel náhradu. Řekla mi to mimo řečí do při telefonickém hovoru.

Může mi zvýšit nájem, když má smlouvu na dobu určitou? Něco jsem hledal na netu, že by mohla, kdyby mi končila ale nájemní smlouva, ale ta mi končí až za 3/4 roku, bydlím tam krátce, pár měsíců. Může mi nájem zvednout bez toho, aniž by se mnou ukončila stávající smlouvu na dobu určitou a podpisu nové nájemní smlouvy s novou částou nájmu?

Díky moc za info.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

0x

Ve smlouvě máte stanovenou pevnou výšku nájmu,která platí po celou dobu smlouvy na dobu určitou a nelze ji jednostranně měnit.

krtek6

lze...majitel má právo zvednout nájem až max. od 20% za 3 roky...

student
hodnocení

Tak jsem si hledal i něco v občanském zákoně. A je tam paragraf 2249, který v bodu č.1) říká, že mi sice majitelka může zvýšit nájem i při smlouvě na dobu určitou a může klidně zvýšení navrhnout, ale já na něho nemusím přistoupit, protože tady nebydlím déle než 12 měsíců (poslední věta v prvním bodě). Ani u soudu by s tím neuspěla. A navíc mě nemůže vyhodit, protože to nejsou zákonem dané věci, proč by mě měla dát výpověď a vyhodit z bytu, kdybych odmítl platit vyšší částku.

student
16.01.22 10:16
hodnocení

Je možné zvýšit nájem při smlouvě na dobu určitou?
student
hodnocení

Tady je odkaz na ten paragraf 2249, oddíl 1): kurzy.cz/...

hodnocení

0x
Já myslím, že nájem bytu zůstal stejný, ale z důvodu výpadku jednoho plátce se musí dorovnat zvýšením. Někoho si sežeňte a máte klid.
student
hodnocení

Nájem je určený nájemní smlouvu. Výpadek čeho? Proč bych mě měl výpadek čehosi zajímat? Proč bych měl být zodpovědný za to, že jiný student je nezodpovědný a nehledá (nenajde) za sebe náhradu? Já z bytu neodcházím. Proč bych měl hledat náhradu za někoho jiného, do úplně jiného pokoje? Já ten byt nepronajímám, náhradu si může hledat majitelka bytu, když ji cosi vypadlo... Majitelka bytu má smlouvy s každým z nás zvlášť, nejsem žádný její podřízený, co za ní bude dělat její práci, aby ona měla víc peněz, protože nějaký výpadek čehosi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]