Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Urychlení léčby zlomeniny

Od: tynka odpovědí: 10 změna:
Dobrý den přátelé, dva dny zpět jsem si vlastní debilitou zlomila palec na pravé ruce(zlomenina base I.) ve vojenské nemocnici mi ho narovnali a dali sádru na 6 týdnů. To je pro mě nemyslitelné vzhledem k práci, nutně bych potřebovala čas zkrátit aspoň na polovinu. Také se o sebe nepostaram, neucesu se, neuvarim (žiju sama)...
Chápu, že za vlastní blbost se musí trpět a přijímám následky. Ale ráda bych léčbu nějak urychlila(na ten stav, když bych mohla dělat běžné věci bez většího omezení) beru vitamíny, wobenzym a ruku chladím. Napadají mě nějaké kortikoidove injekce či nějaký takovýhle zásah který by mi mohl pomoci. Nějaké rady, prosím? :(

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Dajte tomu cas, rozne amaterske pokusy nieco s tym urobit alebo si dat predcasne dole sadru povedu len k zhorseniu. Mali ste uraz, ak vas to obmedzuje v praci, mate PN.

hodnocení

1x

Příroda se nedá očůrat, takže těžko docílíte jakéhokoliv urychlení, maximálně si způsobíte předčasným namáháním zraněné ruky další, možná ještě horší problémy.

Nicméně i já jsem měl jakožto mladý, nezkušený truhlář úraz pravé ruky , naštěstí prsty zůstaly všechny, ale byl jsem v podobné situaci, kdy jsem myslel, že díky disfunkci pravé ruky si ani nevytřu pr**l, natož abych se třeba najedl lžicí. Ale je to jen o cviku - celkem rychle jsem začal fungovat levačkou, což je pro mě nečekaná výhoda i v dnešním povolání, protože jsou místa na strojích , která jsou lépe dostupná právě tou levou rukou .

id
hodnocení

1x

Tynko, léčbu nijak neurychlíte i se sádrou na palci zvládnete téměř vše, nepřehánějte, že jste nesamostatná.

Učešu se levou, na sádru do sprchy si dám 2 igelliťáky a není problém. Nakupíte si (nohy fungují) i uvaříte. Je to nepříjemné mít zasádrovaný palec, ale jinak je to prkotina.

P.S. Manžel měl zlomené obě zápěstí, jen minimálně jsem mu pomáhala, všechno chtěl zvládnout sám.

hodnocení

0x

Úplně vážně: na zlomeniny (srůst) funguje kostival, užívá se vnitřně a opatrně (lžička nastrouhaného na den, spolu s mléčným výrobkem). Ale kde ho teď vezmete nevím. Prodávají se asi jenom masti a gely s aplikací na postižené místo.

Pro ty, co se jim rada nelíbí: můj ex kdysi souhlasil s touto léčbu cca po roce, co mu zlomenina na noze nechtěla srůst (měl to sešroubované), byl tak na dně, že už souhlasil i s tímto. Hned při dalším kontrolním rtg se nestačili lékaři divit. Pak už si o kostival říkal sám.

Napráškovaný kostival se dá koupit v eshopech.

Možná ano, já ho neviděla. Ale vyzkoušený mám jenom ten čerstvý. Ne každý ví, že má sílu jen na jaře (nebo pozdě na podzim), a že se nemá odstraňovat černá "slupka".

111®
hodnocení

0x

vápník alesoň 1000jednotek /den

liska5

Bez D vitaminu jí akorát Ca zanese cévy. Déčko vápník ukládá do kostí. Ale chce to i pohyb a slunko k aktivaci provitaminu D na vitamín. S kortikoidama opatrně! Víc, jak dvě injekce bych si nenechala dát. Ty mají hlavně utlumit zánět, který tam není, ale šlachy a vazy se opakovaným obstřikem oslabí, zkřehnou. U toho předčasného sundání sádry hrozí vznik tzv. pakloubu. To se nesrostlá kost ve zlomu hýbe. A tak to pak může zůstat. Takže palec bude mizrně použitelný, když se viklá. Pak ho znovu lámou a znovu do sádry...

hodnocení

0x
dali sádru na 6 týdnů. To je pro mě nemyslitelné vzhledem k práci A proč jste si tedy nechala dát sádru?Nikdo Vás k tomu nenutil. Hojení zlomenin nelze zatím urychlit a již vůbec ne o polovinu! Možná snad o pár dnů!

hodnocení

0x

Na Wobenzym bacha. Je možné, že ho snesete bez problémů a snad Vám i pomůže, budiž Vám přáno. Jsou ale lidé, kteří ho nesnesou (viz moje maličkost) a s odpuštěním se zeserou. Potom okamžitě vysadit.

Jak píše @promon, ruku máte ještě levou, i s tou se dá spoustu věcí zvládnout (vlastní zkušenost). Někteří mohou i do práce coby jednorucí, ale to je jen pro ty, co nedělají rukama a ještě jen pro některé. Průšvih je řízení auta. To i pokud jde fyzicky, legálně se zkrátka nesmí. Rozhodně ne se zlomeninou palce ruky.

Co se týká rad na urychlení léčby, mnoho neporadím, Wobenzym máte a víc jsem toho v podstatě nezkoušel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]