Nejste přihlášen/a.
Příroda se nedá očůrat, takže těžko docílíte jakéhokoliv urychlení, maximálně si způsobíte předčasným namáháním zraněné ruky další, možná ještě horší problémy.
Nicméně i já jsem měl jakožto mladý, nezkušený truhlář úraz pravé ruky , naštěstí prsty zůstaly všechny, ale byl jsem v podobné situaci, kdy jsem myslel, že díky disfunkci pravé ruky si ani nevytřu pr**l, natož abych se třeba najedl lžicí. Ale je to jen o cviku - celkem rychle jsem začal fungovat levačkou, což je pro mě nečekaná výhoda i v dnešním povolání, protože jsou místa na strojích , která jsou lépe dostupná právě tou levou rukou .
Tynko, léčbu nijak neurychlíte i se sádrou na palci zvládnete téměř vše, nepřehánějte, že jste nesamostatná.
Učešu se levou, na sádru do sprchy si dám 2 igelliťáky a není problém. Nakupíte si (nohy fungují) i uvaříte. Je to nepříjemné mít zasádrovaný palec, ale jinak je to prkotina.
P.S. Manžel měl zlomené obě zápěstí, jen minimálně jsem mu pomáhala, všechno chtěl zvládnout sám.
Úplně vážně: na zlomeniny (srůst) funguje kostival, užívá se vnitřně a opatrně (lžička nastrouhaného na den, spolu s mléčným výrobkem). Ale kde ho teď vezmete nevím. Prodávají se asi jenom masti a gely s aplikací na postižené místo.
Pro ty, co se jim rada nelíbí: můj ex kdysi souhlasil s touto léčbu cca po roce, co mu zlomenina na noze nechtěla srůst (měl to sešroubované), byl tak na dně, že už souhlasil i s tímto. Hned při dalším kontrolním rtg se nestačili lékaři divit. Pak už si o kostival říkal sám.
Bez D vitaminu jí akorát Ca zanese cévy. Déčko vápník ukládá do kostí. Ale chce to i pohyb a slunko k aktivaci provitaminu D na vitamín. S kortikoidama opatrně! Víc, jak dvě injekce bych si nenechala dát. Ty mají hlavně utlumit zánět, který tam není, ale šlachy a vazy se opakovaným obstřikem oslabí, zkřehnou. U toho předčasného sundání sádry hrozí vznik tzv. pakloubu. To se nesrostlá kost ve zlomu hýbe. A tak to pak může zůstat. Takže palec bude mizrně použitelný, když se viklá. Pak ho znovu lámou a znovu do sádry...
Na Wobenzym bacha. Je možné, že ho snesete bez problémů a snad Vám i pomůže, budiž Vám přáno. Jsou ale lidé, kteří ho nesnesou (viz moje maličkost) a s odpuštěním se zeserou. Potom okamžitě vysadit.
Jak píše @promon, ruku máte ještě levou, i s tou se dá spoustu věcí zvládnout (vlastní zkušenost). Někteří mohou i do práce coby jednorucí, ale to je jen pro ty, co nedělají rukama a ještě jen pro některé. Průšvih je řízení auta. To i pokud jde fyzicky, legálně se zkrátka nesmí. Rozhodně ne se zlomeninou palce ruky.
Co se týká rad na urychlení léčby, mnoho neporadím, Wobenzym máte a víc jsem toho v podstatě nezkoušel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.