Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může zaměstnanec podat elektronické dan přiznání sám za sebe?

Od: vyberci odpovědí: 5 změna:
Pátral jsem na netu a našel celkem rozporuplné informace. Dočetl jsem se i informaci o potřebě tzv. Zaručeného elektronického podpisu, což je ale zase něco jiného než Ověření přes Identitu občana. Lze podat ELEKTRONICKÉ danové prohlášení jako fyzická osoba "ze závislé činnosti", tj. asi typicky zaměstnanec? Mám jak datovou schránku, tak ověření přes Identitu občana. Dostal jsem se takto i na "Moje daně portál" a vybral příslušný formulář "Fyzická osoba ze závislé činnosti", ale stejně mě to při vyplnování roku za který přiznávám vyhodilo, že až od února. Přitom mám i Potvrzení o zdanit. příjmech od bývalého zaměstnavatele vzor "MF 5460 č. 29", abych doložil příjem. Samozřejmě z logiky věci vyplývá, že po zbytek roku jsem registrován na ÚP, musím toto také dokládat nebo je schopen státní Moloch si toto logicky sám spojit přes své nesčetné předražené datové úložiště a sítě? "Jsem z toho volako hen zmatený" Děkuji pěkně.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tabletka*
hodnocení

0x

já jsem volako zmatená z vás.

Povinnost zaměstnavatele je vystavit potvrzení do 15.února následujícího roku. Zaměstnanec si může udělat elektronické přiznání a poslat ho buď s el. podpisem nebo datovou schránkou (což je nejjednodušší) nebo normálně elektronicky a pak do tříd dnů doručit podepsané potvrzení, že to poslal. Poslední den pro podání je 31.březen a předtím vám stejně nikdo nic nevrátí (přeplacené daně), protože až do toho posledního dne můžete poslat těch přiznání kolik chcete, jako platné bude to poslední. Formuláře tedy nyní, na začátku ledna, ještě nejsou k dispozici. Stačí vyčkat. Státní moloch to vyřídí v zákonných lhůtách, toto je jedna z věcí, která funguje velmi dobře.

vyberci
hodnocení

No já mám vyplněný vzor "MF 5460 č. 29" od bývalého zaměstnavatele dávno, takže no probléma v tomto. A chce ten Moloch i doložení že po zbytek roku 2021 jsem v evidenci ÚP nebo je schopen si to ve svých bezedných datových úložištích a sítích snadno ověřit? (když už stála dohromady stovky mliard za ty roky tato elektronizace "služeb" státu) Jde mi o to mět to v pořádku, čas vyplacení vratky opravdu, ale opravdu problém není. Děkuji pěkně.

tabletka*

žádnou registraci nepotřebujete, já psala o formuláři přiznání, ne potvrzení. Moloch si vás najde pomocí rodného čísla. Potvrzení z úřadu práce dáte jako přílohu přiznání.

ann*
hodnocení

0x
Dobrý den, problém je s formuláři, které sice vyšly v zákoně, ale na epo a portálu mojedane budou až v půlce února. Nyní lze podat jen papírové přiznání, které je dostupné pouze zatím v pdf

uznevim8*
hodnocení

0x
Dobrý den, když doložíte registraci na UP, nic tím nezkazíte. Nicméně jsem měla podobný případ, žádné potvrzení o registraci jsem nepřikladala, a prošlo to, ani neměli úředníci z FÚ žádné doplňující dotazy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]