Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat kurovec mě napadl les prodal jsem dřevo cca 300 tis . je potřeba danit nebo se na to vyprdnout?
jde mě ještě o to že musím les dočistit a zajistit vysadbu a to jsou vydaje za x 10 tísic pořízení pily, odvoz, paliva atd ..
nevím co dělat?
Pokud nechcete dokladovat skutečné výdaje (účtenky atd.), můžete u prodeje dřeva uplatnit "výdaje procentem z příjmů" a zde je to 80%. Od 300 tisíc tržby odečtete 80% a zdaníte jen ten rozdíl. Jedná se o příjmy podle § 10 zákona o daních z příjmů.
Na výsadbu případně oplocení byste mohl dostat nějakou dotaci, zeptejte se vašeho lesního dozoru...
Prodej dřeva je příjem jako každý jiný. Od tohoto příjmu odečtete všechny náklady na obnovu lesa a z rozdílu zaplatíte daň z příjmů. Pokud jste fyzická osoba (nikoliv podnikatel), tak je to v současné době 15 %. Samozřejmě vyplníte "Daňové přiznání z příjmů fyzických osob".
Pokud se rozhodnete na to "vyprdnout", můžete očekávat citelné problémy od finančního úřadu.
Uvedené příjmy se zdaňují podle § 10 ZDP, jako příjmy ze zemědělské výroby, která není provozována podnikatelem - samostatně hospodařícím rolníkem. Od příjmu si můžete odpočítat skutečné výdaje na jeho dosažení (pozor ne ale výdaje na udržení a zajištění), nebo výdaje procentem až ve výši až 80% z příjmu. K případné ztrátě se nepřihlíží
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.