Nejste přihlášen/a.
Hezký den všem,
mám dotaz ohledně výpovědi ve zkušební době. Samozřejmě vím, že mohu písemně ukončit pracovní vztah bez udání důvodu, ale jde mi o toto: Pokud mi zk. doba končí posledního ledna, a já dám ten samý den výpověď, dostanu zaplaceno za uplynulý měsíc? tj. leden, kdy jsem ještě pracovala? Dále přemýšlím, zda je lepší dát výpověd dřív, a uvést datum, kdy nabere platnosti, nebo až ten poslední den?
Děkuji!
Ukončení výpovědní doby podejte písemnou formou s doručenkou na poště. Tedy s potvrzením doručení do rukou zaměstnavatele. Vyhnete se riziku nepřebrání "výpovědi (ukončení zkušební doby)".
Stačí dva dny (zeptej te se, kdy pošta doručí.
Mějte totéž i písemně pro případné předání poslední den v práci, když následující ráno pošta doručí s doručenkou to vaše druhé ukončení (kopie).
Výplata se vyměří od odpracovaných dní. Tedy dostaneš zapalceno za leden dny do data ukončení.
Stejně tak zaměstnavatel za tebe odvede socko a zdrávko za komplet měsíc.
Proč tak složitě - prostě výpověď napíši ve dvou vyhotoveních, na jedno ( to, které mi zůstane) si nechám na osobním oddělení dát datum převzetí, kdo výpověď převzal a razítko organizace. Nevím, co by kdo na tom mohl rozporovat. No a nevím proč by zaměstnavatel měl odvádět soc. + zdrav. za celý měsíc, jen za odpracované dny ( ale mohu se mýlit, beru to logicky).
ajvn
Nelze odvés jinak nežli za celý měsíc. Takto mi to řekli před 6ti lety na pojišťovně, když jsem to tam řešil.
Pokud je to těsně před přelomem zkušební doby a normálního poměru (nevím, jak se tomu po zkušební době správně říká), tak je docela klíčové odejít ve zkušební době.
Po zkušební době totiž nelze jen tak odejít nahned a zaměstnavatel má možnost dělat problémy ve formě náhrady ušlého zisku a jiné libůstky. Proto je potřeba rozhodnutý odchod ve zkušební době posichrovat. Zvláště, pokud se zaměstnanec nedomluví se zaměstnavatelem a mají spolu nepěkný vztah, který má následek výpovědi (zaměstnance výpověď zachrání, zaměstnavateli může znepříjemnit stíhání zakázek apod...).
Né vždy je odchod příjemný. Zaměstnavatel se snaží vesměs dělat problémy ve formě neomluvené absence nebo nevyplacení zbytku mzdy. Běžná dnešní praxe.
Proto je vždy potřeba dělat maximum.
gumídek - tak jsem se šel schválně zeptat mzdovky. Je to tak, jak jsem napsal. Zaměstnanec skončí třeba 29. ve zkušební době, my mu zaplatíme vše do 29. včetně a dál nás už nezajímá co se plateb týká. Jinak moje zkušenost je trochu jiná - problémy vesměs dělají zaměstnanci, někteří se prostě cítí dotčení, když po nich chceme práci. Pokud chce zaměstnanec odejít, vždy mu to umožním dohodou ( takže klidně druhý den ), protože nestojím o to, aby nám tu dělal nějaké naschvály. Jinak "vyčuránci" jsou jak na straně zaměstnavatelů, tak na straně zaměstnanců.
Záleží obor od oboru. V technických oborech se se mnou snažili vždy vydrbat.
Smlouva na dobu určitou (vesměs půl roku nebo rok), téměř minimální mzda a k tomu osobní ohodnocení nebo peníze na černo.
V případě nemoci 60% s té téměř minimální mzdy (cca 5000kč) a spoření k důchodu? To samé pochopitelně.
Peníze bokem dle zakázek zaměstnavatele a jak mu moc kdo lezl do zadku.
Minimálně 3 zaměstnání s tímto harmonogramem.
A smlouva byla taky ústní? Potom je to fuk a zaměstnavatel si může dělat co chce.
Nedoporučuji se takto laxsně chovat v dnešní době, ale každého věc. 20kč za doručenku ten klid stojí.
Tak, výpověď dám rozhodně písemně, jelikož ústní výpověď není platná, jak již bylo řečeno, v dnešní době je lepší mít klid a udělat vše podle pravidel. Spíš přemýšlím, zda vyčkat na poslední den...moje pozice zabrala asi mesic a pul zaškolení, plus ted nadchazi slozite obdobi, takze si pripadam blbe, že ze dne na den odejdu...ale zase nechci byt nekde, kde s emi nelibi...
Rozhodně nebuď tam, kde nejsi spokojený. Nikdy systém nezměníš. Odejdi podle výhodné situace. Mnohdy je to nejvýhodnější ve zkušebce. Kdyby jsi měl smlouvu na dobu neurčitou, tak ihned odejít nemůžeš. Byl by jsi tam zatrest 2 měsíce a něco (podání platí následující měsíc - výpovědní doba).
Spousta lidí to řeší nemocenskou, pokud jim ji někdo napíše, aby nemuseli do práce, protože v tu dobu na tebe klidně hodí manko, ztrátu svěřeného materiálu (nářadí) a jiné blbosti - posloužíš jim jako bílý kůň.
Běžně se to děje, ale záleží jaká profese.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.