Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ošetřovné na manžela

Od: jk odpovědí: 7 změna:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mám nějaký nárok na ošetřovné manžela, který jde na operaci s kolenem. Je živnostník, má na strarosti hospodářství, což by spadlo na mě. Máme 4 děti, vypravuje je do školy, protože já už jsem v práci, což budu muset teď také já. Jak to mám domluvit v práci? je nárok na to být doma nebo ne? Děkuji za odpověď.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Na ošetřovné má nárok zaměstnanec, který nemůže pracovat, protože ošetřuje dítě mladší 10 let nebo jinou fyzickou osobu, jejíž zdravotní stav z důvodu nemoci nebo úrazu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou. Ošetřovné zaměstnanci také náleží z důvodu, kdy musí pečovat o zdravé dítě mladší 10 let proto, že školské nebo dětské zařízení bylo uzavřeno (z důvodu havárie, epidemie, jiné nepředvídané události), dítěti byla nařízena karanténa, nebo osoba, která jinak o dítě pečuje sama, onemocněla.

Účast na nemocenském pojištění zpravidla u všech zaměstnanců vzniká ze zákona a je povinná. Nemocenské pojištění za ně odvádí zaměstnavatel.

OSVČ, která se dobrovolně přihlásila k nemocenskému pojištění, nárok na ošetřovné nevzniká.

cssz.cz/...

makk

Nemusí to být jen dítě, však i vtom vašem odkazu píšou: "...nebo jinou fyzickou osobu, jejíž zdravotní stav z důvodu nemoci nebo úrazu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou". Ale to znamená, že se nemůže zvednout z postele a ne že nenakrmí slepice. Takže nárok nemá, ale proto, že manžel nevyžaduje ošetřování jinou osobou.

@makk A já jsem snad někde psal, že to musí být jen dítě? ;)

id
hodnocení

0x

Nemáte nárok. Děti se mohou do školy vypravit sami, nechodí do školky. Večer jim vše nachystáte a ráno nejstarší dítě dohlédne na nejmladší. V tom problém není.

Na práci v hospodářství se musíte někoho najmout pokud práci nezastanete sama nebo si můžete s vedoucím dohodnout neplacené volno, dovolenou.

I po operaci kolene je člověk o berlích samostatný, nepotřebuje ošetřovatelku.

Domnívám se, že o tom, jestli pán po operaci kotníku potřebuje "ošetřovat" nebo ne, rozhodne jeho lékař. Ten taky v případě potřeby vystaví manželce ošetřovačku.

id

Máte pravdu, napsala jsem zkušenosti pouze z naší rodiny. Předpokládám, že z nemocnice by manžela nepustili domů ve stavu, který vyžaduje ošetřovatelku. Obyčejně z nemocnice ihned převážení na rehabilitační pobyt.

hodnocení

0x

Myslím si, že je to i hodně na lékaři.

Od kolegyně manžel měl rakovinu. Byl na operaci a pak ho čekala ozařování. Paní ho nechtěla nechat po operaci doma samotnýho a lékař ji očr vystavil. Pamatuji se, že to tenkrát nějak musela schválit čssz.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]