Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Létající talíř x vrtulník

Od: lalalaa odpovědí: 12 změna:
Ahoj. Mám takový zvláštní dotaz…
Byla tma a já jsem se autem ještě s bratrem vracela domů. Zničehonič před sebou ve vzduchu nad silnicí vidíme bílý světlo - nějaký objekt mající to světlo po obvodu - točící se dokola. Nechápeme, co to je. A jsme z toho až zaražení. Není to malé - naopak to bylo velké. Po chvilce, jak to bylo možné, zatavujeme u silnice. Já jsem se to snažila ještě vyfotit, ale už jsem to nestihla. Zaletělo to pryč.
A teď nad tím přemýšlím a fakt nevím, co to bylo. Na nějaký dron to bylo opravdu veliké. Vysvětluji si to tak, že to mohl být vrtulník s nějak osvícenou vrtulí, která tak vytvářelá ten točící se kruh. Ale na tom místě to tak nevypadalo, protože to nemělo vůbec žádné jiné osvětlení. Nemohl to být nějaký vojenský vrtulník? Letělo to ale také dost blízko nad zemí a rychle. Nějak nemůžu najít uspokojivé vysvětlení. Na jednu stranu to bylo ale přesně to, co si představím pod pojmem UFO/létající talíř. Jak nevylučuju nějaké jiné možné formy života, tak se k takovému závěru nechci uchylovat. :D Na jednu stranu je to vtipný, na druhou z toho mám fakt divný pocit. Tak mi prosím poraďte - co to mohlo být? Děkuji!
Neužila jsem alkohol, ani jiné drogy - halucinace nemám. Viděli jsme to dva. Ale prostě poprvé v životě, tak nevíme. :D

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

makk
hodnocení

4x

1. UFO to bylo, protože ufo je neidentifikovatelný létající předmět, takže cokoliv co letí a nevíte co to je je UFO. Samotné UFO nemá s mimozemšťany nic společného.

2. Člověk je schopen vnímat pouze úhly, zvláště v noci. takže to, že vám to připadalo velké, může znamenat jen to, že to bylo blíž, než jste si myslela.

3. Podle toho, co píšete to byl nejspíš vrtulník. Typoval bych, že se někde v okolí stala dopravní nehoda a vrtulník letěl pro zraněného. Některé vrtulníky mají světla na koncích rotorových listů, což by vysvětlovalo to rotující světlo a pokud přistává v terénu, má rozsvícený přistávací reflektor. Ten je dost silný a v podstatě oslněna tím reflektorem jste neviděla polohová světla (červené, zelené, bílé), která svítí poměrně slabě.

lalalaa
hodnocení

Dobře. Děkuji za osvětlení terminologie.

Určitě chápu, že jsem to neviděla celé. Ale viděli jsme to dva po dostatečně dlouhou dobu. Bylo to zblízka. Prostě to bylo kousek nad námi. Sledovali jsme, kam to letělo dál a bylo to pořád dost vidět. Ale určitě chápu, že to bylo částečně zkreslené.

V okolí vede dálnice D1. Takže mě napadá souvislost s tím – možná dopravní nehoda – nebo cokoliv. Nicméně jsem myslela, že vrtulník bliká nebo má nějaké světlo i v jiné části. Viděli jsme to i pak z dálky, jak se to pohybovalo od nás – žádné jiné světlo vidět nešlo (ale možná právě proto, že už jsme to viděli jen jakoby zezadu), navíc to prostě letělo dost nízko. Přitom ten terén tam byl členitý. Pořád si říkám, že vrtulník bychom přece poznali a bylo by to zjevnější... Ale asi to byl on. Ale zase se ukazuje, že jak jsou ty naše smysly omezené a musíme je korigovat. Takové to: "Nevěřím vlastním očím..."

makk

Každé letadlo (tedy i vrtulník) má polohová světla. Vlebo červené, vpravo zelené a vzadu bílé. Umístěna musí být tak, aby dvě z nich byla vždy vidět. Pak má ještě protikolizní maják (červený). Je možné, že maják měli vypnutý, protože je rušil při přistání, ale hlavně přistávací světlomet nejste zvyklá vídat a je mnohem silnější než cokoliv ostatní. Vydávalo to nějaký zvuk?

Naše smysly mají omezené možnosti a my si to někdy nepřipouštíme. Můj známý viděl tak UFO, dokonce ve dne. Byl lyžovat, jel na vleku, koukal do nebe a najednou nad něj přiletělo cosi obrovského stříbřitého neurčitého tvaru. Pak to spadlo na zem a byt to igelitový pytlík, který zvedl vítr ze země. Letěl ve výšce nějakých 5m, ale on si ho v mysli umístil do výšky třeba 1000m, takže malý pytlík byl najednou vnímám jako obrovské UFO, které přiletělo vysokou rychlostí. Lidský zrak je skutečně schopen odhadovat pouze úhly. Když vidíte letadlo a víte, že je to tetadlo, tak víte, jak je velké a podle toho, jaký úhlový výsek zorného pole vám zabere odhadnete, jak je daleko. Ale když vás něco zmate (ve vašem případě ten přistávací světlomet) tak začnete vycházet ze špatných předpokladů a děláte si mylné závěry.

Na tomto principu točil své filmy Karel Zeman. Udělal malý model ještěra, umístil ho mnohem blíž, než si divák myslel a tím pádem vypadal obrovský.

Hloubkové vidění, tj schopnost odhadnout vzdálenost máme díky tomu, že máme dvě oči. Ale to funguje na pár metrů (max cca 10m), pak už odhadujete na základě souvislostí (např. když vidíte před autem víc silnice, tak je asi dál).

To Makk - můžete, prosím, uvést, které konkrétní typy u nás provozovaných vrtulníků mají svěla v rotorových listech?

Nebudeme si fandit, že se nám tu promenuje Osprey, že? Ten by ovšem vytvářel kruhy dva.

A Kopp- Etttchels to asi taky nebude, pouštního písku tu v luftu moc nelítá *smich*

Tak prosím, nechci umřít neznalý, který vrťas má pozičky v listech?

makk

Nevím, ale vím, že takové vrtulníky existují. Vy víte s jistotou, že v ČR žádný takový nelétá? Pokud ano, jaké máte vysvětlení pro ten rotující kruh. Taky to mohl být model vrtulníku astramodel.cz/... , jak již jsem vysvětloval, velikost člověk neodhadne, zvláště v noci.

hodnocení

1x

JJ to jsem viděl taky,respektiive něcopodobného, ale UFO to nebylo ano FO,ale jen paprsky "mámivých, šantánových světel" diskotéky na mracích!

hodnocení

0x
Tvoje pozorování by mohlo zajímat více institucí. Od meteorologů, policie, astronomů, ufologů, přes min.obrany, hygieniky a doktory a další.
Bylo by ovšem vhodné udat co nejpřesněji čas a lokalitu, kde se to stalo.
Pokud to vidělo a nahlásí to více lidí, bude zase o čem psát a povídat.
ufo

Co fenomén chybějícího času, častý v těchto případech?

Projekt Záře už nepřijímá nové případy, ale lze kontaktovat jednotlivé členy. Odkaz v: projektzare.cz/...

13:36-15:45 minuta dokumentu Fastwalkers: Dopravní letadlo se setkalo s UFO, došlo téměř ke kolizi, elektronika byla zmatená. Jeden z pilotů se po chvíli šel podívat na cestující. Tlačili se u okének na jedné straně a pozorovali UFO. Zeptal se jednoho z nich, doktora-skeptika, kterého osobně znal: "Viděl jste to?"Doktor odpověděl charakteristicky: "Ano, byl to létající talíř. Nedíval jsem se na něj, v tyto věci nevěřím."

liska5
hodnocení

0x

Nepíšete, kde to bylo. Proto to Vaše vyprávění považuji za fantazii.

lalalaa
hodnocení

Bylo za Velkou Bíteší. Nebyla to fantazie, ale o tom vás nějak nepřesvědčím. Sama hledám nějakou vysvětlující odpověď.

stavitel
hodnocení

0x

Pokud by to byl vrtulník a tak blízko jak uvádíte, tak to je takový kravál že to nelze neslyšet.

david*
hodnocení

0x

Pozorováno to samé v 01-02/2023, několikrát, kolem 48.94797333958722, 16.22374208162209, což je od Velká Bíteš co by kamenem dohodil (pro vrtulník). Popis souhlasí. Specifické / zvláštní znaky:

* osvětlení vrtule tvořící světelný kruh - bílo/modré
* hluk podobný vrtulníku, ale mnohonásobně slabší, takže slyšitelné jen pokud je opravdu blízko a i pak překvapivě slabě
* let i velmi nízko nad zemí, velká manévrovací schopnost

Vypadá to na dron / bezpilotní stroj typu vrtulník, nicméně dost by mě zajímalo jaký a čí - rozhodně to nebyla žádná levná hračka (vydržel ve vzduchu min. několik hodin) a už to že lítá v noci něco naznačuje ... pokud někdo tuší co to bylo za "hračku" a/nebo kdo s ní u nás disponuje, tak by mě to zajímalo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]