Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tykání mezi cizími lidmi - jak reagovat? Vykat? Tykat? Mlčet? Společenská norma

Od: strnad® odpovědí: 24 změna:

Zdravim, byl jsem vychovan tak, ze neznamym lidem bez ohledu na vek, rasu, postaveni pri prvotnim osobnim kontaktu z oci do odi vykam. Nejak se nedokazu vyrovnat s tim, kdyz druha strana (neznamy clovek na ulici, mladsi/starsi) mi zacne automaticky tykat, aniz bychom se znali, nekdo nas predstavil atd. Povazuju to za spolecenske faux-paux, vadi mi to a opravdu nevim jak se zachovat. Snizit se na stejnou uroven a ragovat treba jako: "Kdyz uz si tedy tykame" a take dotycnemu tykat mi prijde spolecensky nevhodne a v podstate kazda reakce typu "Nevim o tom, ze bychom si spolu potykali" "My si tykame?" atd. jsou vlastne agresivne konfliktni, cemuz bych se take rad vyhnul. Optimalne bych rad druhou stranu "utrel" slusne, aby si svoji chybu uvedomila, ze ja nejsem zadny jeho spoluzak nebo podrizeny z prace.

Dekuji za vase napady a relevantni reakce.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

makk
hodnocení

4x

Mírnější "setření" by mohlo být: "Odkud se známe?" A pokud se bude divit, proč se na to ptáte tak: "No já myslel, když mi tykáte, že se známe".

Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že pravidla slušného chování jsou jedna, ale je rozdíl se s někým poznat v Alcronu nebo v nádražním bufetu nebo když přijde nový zaměstnanec do vedení firmy nebo jako dělník k pásu. Prostě v určitých situacích působí důsledné dodržování bontonu až křečovitě.

inspa*

Něco ve stylu Vrchní prchni? :-D

Poslyš, kde ty jsi seděl?
Vepředu.
V první lavici?
Ještě víc vepředu.
Ale tam už je přece jen katedra...
...No tak tam jsem seděl.

hodnocení

2x

Mám jiný postoj - rozepíšu

Dodržuji jedno pravidlo: O tom, kdo mi může tykat, rozhoduji zásadně já a toto pravidlo respektuji i u ostatních. Společenské postavení nerozhoduje. Pokud mi někdo začne tykat bez mého souhlasu, dost tvrdě se ohrazuji a pokud můj nesouhlas nemíní respektovat, dále se s ním nebavím. Navíc jelikož zatím stále taxikařím, pak pokud to netykání zákazník odmítá respektovat (obvykle stylem "přece nebudu nějakému taxikáři vykat"), nekompromisně končím jízdu a z auta ho vyhazuji, občas i doslova.

Existuje jedna výjimka, a to pokud mi zatyká osoba podstatně starší, neřeším to. Ovšem vzhledem k mému věku (66) se to již prakticky neděje.

Mám to podobně. Když jsme méli hospodu / já tam ale neobsluhoval/ , tak také jeden machýrek mi hned začal tykat- tak jsem se ho důrazně optal kde jsme to spolu pásli krávy a "narovnali" jsme to. Za nějaký čas jsme se přirozeně k tomu tykání dostali. Trochu jiné je to ve sportovním oddíle, kde moje kmotěnka od jejích cca 6 roků naprosto suverenné tyká kolegovi, kterému je nyní 79, tehdy 72. Ale prostě oba jsou to rajťáci a ve sportu to takto funguje..

...a teď jsem si ještě vzpomně na dobu kdy jsem "dělal" atletiku, už jen pro radost protože jsme byl po těžkém úrazu a při zahřívání jsem si dal klusem atletický ovál a připojil se ke mně klučina...ahoj, jak se jmenuješ? ... Ivan...Já jsem Martin a támleto je můj brácha. ...Ivane kolik je Ti? ... 28 ... TY VOLE TY SI STAREJ... nyní je mi několikrát více, ale vždy když si na tu scénku vzpomenu tak si ... povzdechnu...pousměji se... no běží ten život, že by mu ani Zátopek nestačil.

hodnocení

1x

Mi nevadí, ale vykám jim

Není problém říct známému či neznámému člověku, se kterým jsem si u vína nepotykal "vy vole". Ve firmě mého zaměstnavatele je nastavena tykací "kultura" - přesto pokud si s někým přímo nepotykám, vykám všem! Jestli to je někomu nepříjemné, tak většinou jim - že jim vykám... cítí se někteří evidentně nejistě "co jsem mu to řekl, že mi vyká".

Zvláště u managerů, generálního ředitele případně návštěv z jiných poboček mi připadne velmi hloupé někomu tykat. Netuším, jestli to není návštěva někoho z TOP nebo náhodou z nějaké státní instituce. A nebo třeba manželka ředitele :D.

smode2
hodnocení

1x
Je to jednoduché: každý se patrně setkal se všemi variantami a jediná možnost je mít na to cit (to nemluvím o profi nebo firemním prostředí - tam z principu vykám i nejmladšímu cucákovi až do doby dokud se neshodneme na tom že si budeme tykat - pokud mi někdo začne tykat jen tak, většinou vykám dál abych si zachoval odstup a pokud je mi člověk sympatický a je mladší, tykám taky). Ve skutečnosti se může chovat naprosto pohodově cizí člověk co mi tyká a nevadí mi to, na druhou stranu i ten co mi vyká se běžně chová jako prase. Takže zahrnovat ty/vykání mimo profi prostředí do (ne)slušnosti je takřka nesmysl a zastaralé chování. Např. na netu si běžně tykáme, kdo chce vyká, ale ten kdo vyžaduje na netu vykání působí jako zoufalec neznaje základní prostředí - tedy internet :) p.s. ten co používá Zdravim, Zdravíčko nebo Hezkej den atp. na mě působí spíš jako nesebevědomý trouba bojící se rozhodnutí jestli vykat nebo tykat :)
doplněno 11.01.22 14:38: Doutnak: Sice jsem psal něco jinýho ale budiž když chceš:) :takže jo a tyto nesebevědomé slabé líné trouby to chce zejména v zaměstnání chytit pod krkem a ždímat to co to dá*smich*
Takže když je podle tebe někdo nesměle slušnej,tak ho hned řadíš mezi trouby.. Hmm..Taky dobrej postřeh..
No jen ždímej,ždímej..;)

hodnocení

1x

Ono je to jak kdy a jak s kým. Obecně mi to vadí.

Je mi padesát a přijde mi zvláštní, když mě někdo na ulici osloví " ahoj, prosim tě nevíš kolik je hodin? " Na jednu stranu je vidět, že je dotyčnej slušně vychovanej, na stranu druhou si říkám proč mi tyká? Ono to i trochu zalichotí, že ASI vypadám mladě. V tomto případě to tykání neřeším.

Kde mi to vadí, tak je třeba práce. Nastoupí nová paní kolem třicítky a i když jsem její nadřízená a o 20 let starší, tak mi tyká. Tam vykám a ono ji to po dvou třech větách dojde.

Co vyloženě nesnáším je tykání od přátel mých rodičů nebo přátel tchýně. Chápu, že je jim třeba o 15 - 20 let víc, ale nejsem už žádné dítě. No a tady zatnu zuby, protože vím, že už ty lidi nikdy neuvidím.

tabletka*
hodnocení

0x

Nu, to je různé a popravdě rozlišuji podle okolností - jaké má kdo postavení ve společnosti, vůči mně, jak je mi sympatický. Tedy, teď už je to jen teorie, už dlouho si nikdo netroufl mi začít sám tykat. Na internetu mám tendence si tykat při diskuzích (zde ne, jsou tu mně neznámí lidé, kterým by to zjevně vadilo). V dobách, kdy se mi to dělo jsem v případě, že jsem si tykání nepřála, ucedila něco jako: "Když už si tykáme, můžeme se domluvit, že si budeme vykat?" nebo něco podobně jedovatého. Bylo mi jedno, že to bylo agresivní, pokládala jsem to z druhé strany za útok vůči mně. Ovšem ve dvaceti při nástupu do práce, kde byli samí starší kolegové a v touze mít navrch mi tykali jsem si to tehdy netroufla a holt to se zaťatými zuby strpěla. Byla to tak výborná práce, že mi to za trochu sebezapření stálo. Sama to nedělám nikomu, trauma :) zůstalo.

osobne
hodnocení

0x

Nj., tj. nemoc nynějších progresivistů zachranujících svět, zásadně tykají a to i někteří starší, cítí se tak asi mladší. A pak zásadně tykají vidláci z převážně vesnických regionů.

Mi nevadí - taky jim tykám

Mám přesně opačnou zkušenost. Mladí šéfové firem se vyžívají ve vykání.

hodnocení

0x

Mi nevadí - taky jim tykám

Mezi kolegy v zaměstnání dříve bylo naprosta samozřejmé tykání. Nyní s tím mám velké problémy, protože mladá generace nastoluje opačná pravidla.

Na Internetu obdobně -vždy se zde tykalo, změnil to až příliv BFU před několika lety kteří sem naroubovali své zvyklosti z reálného prostředí. Takže mám také problémy.

zaseja

Tak si ty problémy nepřipouštěj, nemám rád změny, jestli někdo leze na internet, tak ať se přizpůsobí a nezavádí novoty.

Od začátku internetu mi bylo říkáno "tady si všichni tykáme, je to anonymní, tady jsme si všichni rovní" a s tím plně souhlasím.

Jinak v normálním životě si já určuju, komu dovolím, aby mi tykal, vůbec nezáleží na jeho postavení.

hodnocení

0x
Já se připojím s dotazem.. Je mi 40let a známý mého otce 70let mě oslovuje zásadně "hale mladej" Dodnes asi "neví",jak se jmenuju.Je mi to DOST nepříjemné,ale ten starý vidlák huláká jak nahluchlý a stejně mě nevnímá.. Pokřikuje na mě, jak na svého čeledína nebo učedníka.Jak mám reagovat na takového člověka, když je o 30let starší a je to kamarád mého otce.. též 70let..?
tabletka*

No já bych na něj na oplátku zahulákala: Hele fotr jak se daří?" a pak se uvidí.

@tabletka: *palec2* *smich*

pr
hodnocení

0x

Neznámým a převážně starším lidém se při přímém styku snažím vykat, pokud mi ta osoba tykání sama nenabídne. Rozhodně mi ale nevadi když mi někdo tyká a je mi jedno jestli se známe nebo ne nebo jestli je mlaší a už vůbec mne tykání nedokáže urazit. Nemám rád když si někdo o vykání žádá nebo si ho dokonce vynucuje, protože tím se snaží povýšovat nad někým jiným tak jako by on byl něco víc a ten druhý nějaký bezvýznamný obyčejný člověk. Žádání si o vykání proto považuji za neslušné. V internetových diskuzích zásadně všem tykám, protože je to tak už asi od počátku internetu zvykem a nevidím žáden důvod na tom cokoliv měnit. Navíc v internetových diskuzích se diskutující většinou osobně neznají a neví z kým konkrétním diskutují. Pro mne je důležitější jak kdo se mnou mluví nebo diskutuje a ne to jestli mi vyká nebo tyká.

Musím konstatovat, že máte zvrácené představy o slušnosti, popř. o normách společenského chování.

pr

satam: Já zase konstatuji, že slušnost je pro tebe cizí pojem což se nám tu všude na této poradně snažíš prezentovat. Místo aby jsi se věcně zapojil do diskuze tak tu trollovačně napadáš jiné za to, že vyjádři svůj názor který tobě není po chuti. :(

Mi nevadí, ale vykám jim

možná kolega @satam nepochopil váš komentář - já se s ním na 80% ztotožním, jen ta internetová fóra považuji také za komunikaci, kde se dá s noblesou napsat "vy vole" a pořád je v tom určitá úcta k člověku

pr

jmlc: Nevím, ale spíše si myslím, že satam můj komentář pochopil a pouze tak jak je jeho zvykem ho použil k trollování a napadnuti někoho kdo má na to jiný názor než on.
Mi je jedno jestli mi někdo vyká nebo tyká a vůbec by mne nenapadlo někoho kritizovat za to, že mi nevyká. Nemám ve zvyku se povýšovat nad ostatní tím, že bych si po někom vyžadoval vykání ve stylu ty jseš bezvýznamný hňup, ale já jsem vážená osoba a tak mi vykej. Můžu si to myslet, ale přímo se to nesnažím nikomu dávat najevo. Nemám rád když se takto někdo chová a povýšuje vůči mne, protože to o něm nesvědčí nic dobrého. Jsou země kde nějaké vykání neznají a všichni si tykají a nikoho tam ani nenapadne se nad tím pozastavovat jestli je to slušné nebo ne. Tykání je běžné i v internetových diskuzích a nikoho slušného ani nenapadne se nad tím pozastavovat nebo dokonce tvrdit, že "vy vole" je projevem úcty k člověku.

liska5
hodnocení

0x

Mladší výřečný člověk podržel vchodové dveře staré paní: "Tak pojďte, babičko!" ...A ona ho sprdla: "Já pro vás nejsem žádná babička! Pro Vás jsem paní, mladíku!"

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]