Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ofocení občanského průkazu - ochrana

Od: matti odpovědí: 4 změna:

Prosím o radu, v auto půjčovně po mě chtějí si ofotit občanský průkaz.
Mám obavu aby nedošlo k případnému zneužití, kdyby se ke kopii někdo dostal.
Jak to řešit? Povolit jim okopírovat jen jednu stranu?
Děkuji za rady

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

makk
hodnocení

2x

Není to jediný případ. Mě pojišťovna viníka nehody vyhrožovala že nebude plnit, když jim nezkopíruju OP a ŘP. Takže jsem jim to oskenoval a šikmo přes ten scan jsem poloprůhledně červeně napsal "kopie pro Wüstenrot", takže pokud by se tím někdo někde chtěl prokazovat, tak je jasné kdo porušil předpisy pro ochranu osobních údajů.

jurajjuraj*
hodnocení

2x

ono rady jsou to pekne ALE pro tu pujcovnu je to jednoduche, nedas OP nemas auto , ty si ten kdo chce pujcit auto

hodnocení

0x

Zdroj: odkaz ...že pokud byste si chtěli daný doklad oskenovat, musí Vám subjekt údajů dát s tímto způsobem zpracování osobních údajů – oskenováním dokladu – svůj souhlas. Tento souhlas musí splňovat náležitosti právních předpisů – zjednodušeně musí být svobodný, konkrétní, informovaný a jednoznačný. Tento souhlas mimo jiné upravuje i zákon o občanských průkazech, který stanovuje, že bez prokazatelného souhlasu občana je zakázáno pořizovat kopii jeho občanského průkazu.

hodnocení

0x

-dát tam zřetelný viditelný watermark (jak zaznělo výše )
- nebo tam dát steganografický watermark (který poznáte vy, ale musí být průkazný, obsahovat hash nějaké hodnoty "tento průkaz jsem ukázal frantovi z pobočky) - cílem tohoto je, aby dotyčný o tom nevěděl, že tam něco jo
- nebo tam některé údaje začernit (ty které nejsou uplně nutné), což je v podstatě taky viditelná značka

(KOMBINACE VÝŠE UVEDENÉHO)

tedy ale musí se to udělat tak, že si dotyčný neofotí průkaz, ale dáte mu k ofocení kopii a dát mu možnost podívat se, že reálný průkaz odpovídá té kopii (jinak by právem si myslel, že jste mu dal průkaz co ležel před nádražím)

S TÍM SOUVISÍ OTÁZKA:

NESTAČÍ SI OPSAT ČÍSLO (samozřejmě ukážete průkaz, ale necháte ho opsat číslo). To "nestačí" myslím ve smyslu zákona

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]