Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trvalé bydliště x příplatek na bydlení

Od: id odpovědí: 16 změna:

Zdravím a prosím rádce o radu. Do pečovatelského domu se nastěhovala babička, která odešla od manžela ( alkoholika). Má 11 tis důchodu, je spokojená, že polatky utáhne. Nebude to hitparáda, ale zdá se, že za ten klídek se ráda uskromní. Nemá tušení o sociálních dávkách, je samostatná.

Veškeré nutné poplatky jí dělají 55% příjmu a jistě bude mít nárok na příspěvek na bydlení. Ráda bych jí to pomohla vyřídit, ale je tu jeden zádrhel. Paní se bojí přepsat tr. pobyt do pečovateláku neboť s manželem vlastní rodiný domek. Tvrdí mi, že při rozvodu nebo úmrtí manžela by o vše přišla, neměla by nárok na polovinu domku. Poradíte mi jak to je? Díky ID

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Samozřejmě to je hloupost. Trvalé bydliště je pouze evidenční údaj a jeho změnou se v žádném případě nevzdává žádných majetkových práv k nemovitosti, kterou vlastní.

mnd®
hodnocení

5x

A ten pečovatelský dům nemá sociálního pracovníka,který řeší tyto věci? On má správné informace co a jak udělat.

doplněno 10.01.22 08:04:

Babička se podílí na chodu a opravách domku? Aby dědeček nebyl rychlejší a nepožádal on o zrušení trv.pobytu babičce,když tam stejně nebydlí a bydlí jinde.On bude rychlejší a sám si požádá o ten příspěvek - na to má taky nárok.Taky by ještě mohl podat žádost o rozvod.No tak ať se vám daří to zvládnout.

inspa*
hodnocení

4x

To jako že člověk, který spolulastní celý dům, bude mít nárok na nějaké příspěvky na bydlení? To doufám ne, byť je mi té babičky líto. Opravdu tu stát není od toho, aby si někdo držel majetečky a zároveň žádal o solidární podporu. :(

pb®
To samozřejmě ano, u příspěvku na bydlení nikoho nezajímá výše častky na úctě ani majetek, ale momentální příjmy. Moje sestra měla na účtě statisíce, ale jako matka samoživitelka na rodičáku a ve státním bytě pobírala přspěvek na bydlení. Když to stát umožní, proč by si nevzala.

pb, ale to neměla vlastní bydlení. Tazatelka má dům.

hodnocení

3x

Trvalý pobyt je jen administrativní údaj, vůbec neřeší nic o majetku dotyčného. Nepřijde o půlku baráku, kvůli trvalému pobytu.

doplněno 10.01.22 08:20:

a jistě bude mít nárok na příspěvek na bydlení.
Nevidím žádný důvod pro příspěvek na bydlení, na rozdíl od Vás.

hodnocení

3x

tabletko, když neumíte odpovědět tak aspoň nepište nesmysly, nadarmo se neříká "mlčeti zlato"

tabletka*
10.01.22 08:27

nápodobně

hodnocení

2x

Já již 40 let nemám trvalý pobyt kde žili rodiče, nakonec ani sourozenci tak již také neměli TP, a přesto jsme před 4 roky dědili (máma 1/2 , poté všichni po 1/8=osminu matka, já, sestra a nejmladší brácha) tedy zde to bylo dle zákona ne dle závěti-ta nebyla.

tabletka*
hodnocení

0x

Já bych se tedy do ničeho nepouštěla, nejspíš neznáte její rodinné poměry, vzdálené příbuzné atd. Skutečně by mohla mít někdy v budoucnu problémy s domem. Lidi jsou schopní strašných sviňáren, když cítí majetek. Pokud jí zbyde dost na živobytí nutné v pečovatelském domě, není důvod to měnit.

id
hodnocení

Vy byste možná nepomohla, ale nás ve vesnici je víc, kdo starouškům pomáháme. Nevidím důvod nepodat pomocnou ruku. Paní je svéprávná a rozhodne si sama. Nevidím důvod proč škudlit na stará kolena na jídle, když by měla nárok na příplatek na bydlení.

@tabletka - o jakých problémech s domem píšete? Jsem neználek.

tabletka*

Hezky jste význam příspěvku otočila, tak se poplácejte po ramenou, jací jste pašáci.

id
hodnocení

Děkuji za potvrzení mé teorie, že klidně si paní může přepsat tvrvalý pobyt. Teď tohle vlákno vytisku a předám, dík. ID

jabraka*
hodnocení

0x

uradprace.cz/...

Pro možnost příspěvku na bydlení je nutno si prostudovat aspoň formuléř žádosti.

JABRAKA

id
hodnocení

Ano, formulář jsem našla, vytiskla a dnes předala paní. Ve středu se za ní zastavím (paní nemá telefon) a pokud bude chtít, naložím jí do auta, odvezu do města na úřad, ukáži dveře do kterých má jít a tím má pomoc končí. Jistě, že jí odvezu zpět.

mnd®

Vozit jí můžete kam chcete a stejně nic nezískáte.

Je to zbytečné.Sociální stejně přijde za žadatelkou do prý DD a bude se vyptávat na kde co jí a ne vás.- máte snad plnou moc a ,,babička,, je omezená nebo snad zbavena svéprávnosti ve váš prospěch? Já to omezení na svéprávnosti na určitou osobu mám,ale stejně nemůžu rozhodovat ve všem.

Ještě jsem nezažil,že by pracovník z úřadu nepřijel k nám do DD vyřídit potřebné dokumenty a vozit někoho k němu.

O co vám jde? - o ten domek a vyštvat manžela? za každou cenu?

A co když je naopak alkoholik ta babička?

Zatím to tak vypadá ne že pomoct,ale manžela ,,zrušit.Požád píšete,že babička nemůže,ale vy pomáháte,ale zatím to vypadá ke svému prospěchu ale ne k jejímu.Kdyby ta babička byla v DD tak by věděla co a jak má dělat a získat peníze na stravu,pobyt,praní atd...Dělám opatrovníka už xx let tak se nesnažte momentálně lhát že pomáháte.Vím na co má kdo nárok a jak to získat.

Určitě ani nevíte co znamená definice slova alkoholik.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]