Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo platí daň z koupě pozemku

Od: jitulevrtule® odpovědí: 14 změna:

dobrý den, koupila jsem pozemek. Daň FÚ platí prodávající? Ve smlouvě nic o placení daně není, kdo to má platit? děkuji.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Daň z nákupu se neplatí.
Jen v lednu musíš podat na FÚ daň z nemovitosti. V květnu ti přijde složenka a tu zaplatíš.
Jen dodám, že pokud koupila letos, tak se přihlašuje k dani z nemovitosti až příští leden (asi jsi to tak myslel, já jen aby to bylo úplně jasné :))
Ano, děkuji za upřesnění.
vlastovicka

Taký mne to trochu zajímá. A co daň z prodeje ta se platí nebo ne? Musí prodávající pozemek na FÚ nějak odhlásit daň z nemovitosti za ten pozemek aby FÚ po něm nechtěl platit daň za to i když už ten pozemek nebude vlastnit?

Většinou se daň z prodeje neplatí.
Samozřejmě, že po prodeji podáš na FÚ nové daňové přiznání, kde už nebude uvedený prodaný pozemek.

hodnocení

oki, leden-únor zajedu tedy na FÚ a nahlásím nabytí..a musím k tomu asi mít i Znalecký posudek? a z té vyšší částky asi budu platit..

Ne únor. Podání přiznání k placení daně z nemovitosti je do konce ledna.

ani nemusíte na FÚ, dá se podat online, pokud nemáte datovou schránku, stačí vám i bankovní identita. Podával jsem takto poprvé v životě minulý týden na pozemek s domem + zahradu. Žádný posudek k tomu nepotřebujete a neplatí se z žádné částky, ale z rozlohy, druhu a místa (online formulář vám konečnou čásku spočítá).

hodnocení

bezva, že nikam nemusím, bankovní identitu mám, tak to zkusím zadat, a děkuji za ten termín, myslela jsem, že leden-únor, dobře, podám to ted v lednu. A o tom Znaleckém posudku, nevím, kde jsem to vzala, že bych ho musela mít..hm..díííííky za vše, snad se mi to podaří vyplnit,hihi

Dělal jsem podle tohoto návodu

financnisprava.cz/...

Ono, když se FÚ z nějakého důvodu nebude líbit cena, použije svoji, v místě obvyklou.

hodnocení

dobře, děkuji.

hodnocení

tak jsem to elektronicky podala a uvidíme :)

díky všem za pomoc.

hodnocení

0x

Mohu se přidat k dotazu? Jsem plátce daně z nemovitosti v městě A. Koupil jsem byt v městě B.Musím podávat přiznání daně z nemovitosti i v městě B? Nebo má FÚ přehled a přičte mi daň z bytu v městě B k dani z města A aniž bych musel něco vyplňovat. Děkuji za odpověď

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]