Nejste přihlášen/a.
Ahoj, já nosil cca 7let zvukovodové a teď tři roky závěsné (oboje Widex nejvyšší řada) a ano je to přesně jak píšeš. Rouška, brýle, sluchadlo a na to vše tlačí čepice. Někdy z toho mívám i bolavý boltec. Závěsné sluchadlo má problém především s rouškou za kterou se rádo zachytí a pak si ho při sundávání roušky vytrhneš z ucha. Je nutné se naučit sundávat roušku pomalu a opatrně. Brýle dioptrické mi naštěstí nevadí, silnější sluneční už trochu ano, ale dá se to. Slabá čepice nevadí, pod silnou se mění charakter zvuku a je vhodné si ucho částečně odkrýt.
Ještě co mne na závěsném sluchadle štve: Jelikož jsem vždy nosil a nosím jen jedno sluchadlo, tak se závěsným sluchadlem se mi výrazně zhoršilo prostorové vnímání zvuku. Se zvukovodovým sluchadlem stačilo kdykoli natočit hlavu a dokázal jsem relativně dobře lokalizovat směr zvuku. Se závěsným sluchadlem je to téměř nemožné. Další co mne trochu štve je i telefonování a to jak mobilem, tak klasickým telefonem se sluchátkem je, že musíš mít telefon/sluchátko nad boltcem a mírně vytočený spodkem směrem od hlavy. Výsledkem je, že všichni okolo slyší co mi kdo v telefonu říká.
Jediné tři výhody co má závěsné sluchadlo oproti zvukovodovému jsou:
- možnost streamování hudby z telefonu přímo do sluchadla (u Widexu je podmínka podpora Bluetooth5 u telefonu a Android11 nebo novější, nebo Iphone telefon)
- lepší mechanická odolnost při pádu (u zvukovodového sluchadla byla cca 50% šance při pádu, že praskne skořepina), zároveň lépe se se sluchadlem manipuluje, protože není tak drobné
- tebou zmíněna možnost vyššího zesílení díky větší vzdálenosti mezi mikrofonem a reproduktorkem
Já se rozhodoval hlavně kvůli té první výhodě, ale když to tak vezmu, tak tu možnost streamování využívám pouze v práci a to velmi málo, protože potřebuji v kanceláři slyšet kolegy kolem sebe. Zároveň po poslechu hudby je ucho "unavené" a (někdy nejen ucho, ale i hlava) a to pak opět dočasně zhoršuje komunikaci s ostatníma.
Pokud se starým sluchadlem stále "dobře" slyšíš a myslíš si, že nepotřebuješ vyšší zesílení, tak určitě zůstaň u zvukovodového. Pokud už zvukovodové nepostačuje, tak bych teprve zvážil závěsné sluchadlo a nebo zvukovodové na obě uši (pak stačí nižší zesílení). U dvou sluchadel je ale problém s dvojnásobnou spotřebou baterií.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.