Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřebovala bych radu, co mohu já, jako externí mzdová účetní dělat, když zaměstnankyni v jedné firmě permanentně chybí hodiny a zaměstnavatel to neřeší. V měsíci listopadu jí opět chyběly, tak jsem jí dala dočerpat půlden dovolené, co jí tento rok zbýval. Teď jsem dostala mail, že se jí mám nejdříve zeptat, zda si přeje čerpat dovolenou, nebo jestli chce zažádat o neplacené volno. Není povinností zaměstnance dodržovat stanovené konto pracovní doby a hlídat si, aby měl všechny hodiny v měsíci odpracované, nebo je povinností mzdové účetní tyto nedostatky řešit až při zpracování mezd? Je na to nějaký §? Moc děkuji za odpověď. Jana
no to může účetní pěkně narazit, protože její nadřízený má nějaký důvod, proč to neřeší. Třeba s paní spí nebo se jí bojí nebo je ona nepostradatelná pro firmu, případně si to nadělá doma na HO, důvodů může být spousta. Zjevně si stěžovala na ten sebraný půlden dovolené. A účetní, zejména externí účetní nemůže o své vůli něco takto rozhodovat. Taky by mohla přijít o kšeft. Vztahy ve firmách jsou různé a je třeba je brát v úvahu.
Pokud jste od zaměstnavatele té paní dostala mail s pokyny, tak je splňte. Pokud paní do doby, kdy musíte dodělat mzdy neodpoví, oznamte to zaměstnavateli (opět mailem) a sama nic nerozhodujte. Pokud opět odpoví, že je mu to jedno a ať to uděláte jak chcete, vypište jí neplacené volno. Jste externí dodavatel a ne její nadřízený.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.