Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nevýhodná smlouva

Od: lenka* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

momentálně se živím jako lektorka jazyků na volné noze. Jsem před podpisem smlouvy s jistou jazykovkou jako OSVČ, dosud jsem tam pracovala na DPP (jazykovka za mě nechtěla platit pojištění, proto tam byl limitovaný výdělek). Neučím tam zatím moc kurzů a dívám se po jiných pracovních možnostech. Ve smlouvě mě zarazilo, že se podpisem zavazuji neukončit realizaci objednávek dříve než po uplynutí 90 dnů od data účinnosti smlouvy (jinak mám nárok na měsíční výpovědní lhůtu). V případě porušení tohoto závazku mi hrozí smluvní pokuta ve výši 6000,- Kč. Navíc se tam píše, že škola je oprávněna započíst smluvní pokutu vůči pohledávkám lektora. Přijde mi poněkud drakonické, že v případě, že bych si např. po měsíci od podpisu našla jinou práci, nebo bychom si třeba nesedli se studentem, musela bych platit tuto pokutu a případně nějakou další navíc.

V minulosti jsem spolupracovala s jinou jazykovkou a nejsem si vědoma, že by tam odchod či dřívější ukončení kurzu bylo takto striktně pokutováno. Zdá se mi to nefér a výhodné hlavně pro jazykovku.

Mám nárok požadovat lepší podmínky ukončení spolupráce?

Děkuji předem za odpověď.

Nevýhodná smlouva

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

makk
hodnocení

4x

Nárok nemáte na nic. Smlouva je dohoda mezi smluvními stranami, pokud se vám něco nelíbí, řekněte jim: "S tímto bodem nesouhlasím", buď vám ustoupí, nebo ustoupíte vy, nebo nedojde k dohodě a smlouva nebude podepsána. Jakmile smlouvu podepíšete, musíte plnit to, co v ní je. Takže pozor na takové: " To je jen kdyby náhodou, to po vás chtít ve skutečnosti nebudeme". Co je psáno, to je dáno a to je možné vymáhat, co bylo jen řečeno, to později nikoho nezajímá.

kadylo
hodnocení

3x

Jasný švarcsystém, znám to důvěrně, protože moje dcera po ukončení studií tak také nějaký čas pracovala.

Bylo to neskutečné vydřidušství! Naprostou většinu času strávila přejížděním za klienty z jednoho konce Prahy na druhý.

Naštěstí toho brzy nechala a opatřila si vlastní zájemce, získat ŽL je snadné.

A započíst smluvní pokutu oproti vyplacení výplaty? Nikdy bych nepodepsal! Nestydatost první kategorie.

Stejně tak formulace "Škola je oprávněna..." Škola není vůči Tobě oprávněna vůbec ničím!

tabletka*

Nikoliv, toto není švarcsystém, tazatelka chce uzavřít smluvní stav s agenturou, která jí bude dodávat klienty, za to se zavazuje tazatelka, že nebude agenturu poškozovat tím, že se na práci v polovině vykašle. Takových smluv může mít třeba pět, když to stihne. Ano, jistě, také bych si sehnala vlastní klienty přímo, pokládám to za lepší způsob, zejména pokud už má praxi. A vyplacení "výplaty"? Tak to je zcela běžné - pohledávky versus závazky. Zjevně má škola s vyčůranými dodavateli své zkušenosti.

Pokud by to nebyl švarc systém, tak by práce agentury končila zprostředkováním kontaktu a další průběh zakázky včetně fakturace a případné reklamace byl vztahem výhradně jen mezi podnikatelem a zákazníkem. Reklamace by nemohla agenturu nijak poškodit. Pokud ale agentura určuje další podmínky, nejedná se o samostatnou, ale o závislou činnost, tedy o práci vykonávanou ve vztahu nadřízený-podřízený, která múže být vykonávána jen v pracovněprávním vztahu.

tabletka*
hodnocení

2x

Tak mně to připadá naprosto správné. Škola nasmlouvá kurzy a pak v jejich průběhu bude honit jiné lektory, protože jí dotyčný uteče za lepším v polovině kurzu. Jen těch 6 tisíc mi připadá dost málo, to je pokuta pro srandu.

hodnocení

2x

@lenka - Zdá se mi to nefér a výhodné hlavně pro jazykovku.
Tím myslíte, že když si po měsíci najdete něco lepšího, je to fér a jazykovka ať si s "opuštěnými" studenty poradí jak umí, případně jim zaplatí náhradu za neuskutečněný kurz?

Mám nárok požadovat lepší podmínky ukončení spolupráce?
Nárok nemáte. Můžete se zkusit dohodnout, ale obávám se, že neuspějete, pokud o vás hodně nestojí. Zdá-li se vám smlouva nevýhodná, nemusíte ji uzavřít.

asd1
hodnocení

1x

Problém v tom nevidim žádný, jazykovka se jen sichruje aby lektor neřekl v půlce kurzu pápá a nemuseli rychle shánět záskok nebo vracet prachy za nedokončený kurz... 6k je pokuta vyloženě symbolická. Kdo tohle odmítne, tak už předem počítá že při lepší nabídce okamžitě zdrhne... Pokud to je pár kurzů tak to švarcsystém nejspíš neni..

hodnocení

0x

Myslím, že vymahatelnost takové pokuty se limitně blíží nule. Je pravděpodobné, že jde o nedovolený švarc systém, takže vymáhání by ani nepřicházelo v úvahu.
cs.wikipedia.org/...

hodnocení

0x
Tak abychom to měli zcela fér - nikdo vás nenutí na takové podmínky přistoupit. Vaše svobodná volba...

hodnocení

0x

Jako někdo, kdo pro jazykovky v minulosti dělal, řeknu toto: Ty podmínky nejsou nestandardní (měla jsem ve smlouvě vyšší pokuty, ale zároveň jsem nikdy neměla v plánu neodučit pololetí nebo šk. rok), ale - a to je důvod, proč už pro ně nedělám - vždy jsem postrádala to samé z druhé strany. Nasmlouvali si mě na 6 kurzů, jeden ani nezačal, druhý skončil v listopadu, další dva po Vánocích, individuály byly neustále rušené a ty lektore se běž pást. Oni prostě chtějí, abyste Vy byla dostupná, ale sami svoje závazky ruší dost často. Až mi zaplatí čas, na který mě nasmlouvaly, a ne ten, který je odučený, tak ať si dávají do smluv pokuty jaké chtějí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]