Nejste přihlášen/a.
Máte někdo zkušenost se zásilkou z Ali, která došla přes Uzbekistán? Pošta ji chce proclít, že není z UE. Obálka přelepena novou průvodkou, na které je nové sledovací číslo, s adresou odeslání v Uzbekistánu. Já mám jen fakturu a doklad o zaplacení z Ali a ne z UZB. Takže nemám jak doložit cenu.
Prosím o věcné reakce, NE typu nenakupuj na Ali. Berte to jako info i pro ostatní (v případě vyřešení pomoc pro druhé), co za problém může nastat. Jinak jde jen o jedno pivo, které si pro dobro prudičů odpustím ...
Možnost jak to doložit máte, protože jste objednával přes AliExpress, tak musíte mít objednávku v počítači na svém účtu a v přehledu Vašich objednávak. Vyhledáte teda tuto konkrétní objednávku, tu zkopírujete tak jak je a elektronicky přepošlete tam, kde to po Vás chtějí doložit. Oni podle skutečné hodnoty kterou jste Vy zaplatil vypočítají případné DPH, nebo clo. Je úplně jedno, kudy se k Vám objednávka dostala a kudy putovala. To není důležité a není to Váš problém. Takže jestli Vám pošta doručila výzvu, abyste doložil svůj nákup kvůli platbě DPH, nebo cla, tak postupujte podle pokynů v té výzvě, to tam musí být. Navíc takovou výzvu doručují doporučeně. Je tam uvedena adresa kam musíte zkopírovanou objednávku přeposlat a také to, že pokud chcete aby to za Vás vyřizovala česká pošta, tak ji musíte k tomu zmocnit. A to je samozřejmě zpoplatněno. Na AliExpress objednávám v jednom kuse, tak vím, že to někdy putuje opravdu přes všelijaké "tramtárie", to však není důležité, důležité je, kolik jste za zboží platil a jestli budete, nebo nebudete muset doplácet nějakou daň. Já mám balíčky přelepené jinými "průvodkami" dokonce i několikrát. To, co je nalepeno na tom balíčku v tomto případě není podstatné. Směrodatná a podstatná, je Vaše objednávka, kterou jim přepošlete, pokud to po Vás bude vyžadovat celní zpráva doporučeným dopisem. Pošta je jenom prostředník, té se DPH a ani clo neodvádí.
A ještě k tomu dodám, že na "čínské straně" to nikdo nezmrvil, neboť čínský prodejce neodpovídá za zákony týkajících se různých cílových zemí. Dokonce už to každý prodejce zdůrazňuje písemně u každého svého produktu. Jenomže tohle nikdo nečte. Čínský prodejce zasílá své zboží různými cestami, které se mu zdají nejpřijatelnější po stránce finanční. To je přece naprosto pochopitelné. A navíc, každá zem má své zákony a jiné sazby pro placení daní a žádný čínský ochodník tohle nemůže ovlivnit. A proto to zdůrazňuje v podmínkách u svého produktu, že není zodpovědný za případné danění jakéhokoliv zboží, a že se má každý kupec před nákupem, za tímto účelem informovat ve své zemi. A kudy zásilka putovala, není podstatné. Nemá to vůbec vliv na případnou taxu, kterou kupec pak bude muset ve své zemi platit. Takže je úplně zbytečné vymáhat odškodné na čínském obchodníkovi, ten s tím nemá co dělat. Je to vnitřní záležitost každé země.
Tazatel píše: "nemám jak doložit, že se jedná o zásilku z Ali"
Tak snad není hloupý a tohle co píšete udělal jako první, že poště ukázal svojí objednávku u Ali. Zřejmě pošta odmítá uznat, že ta zásilka z Uzbekistánu je vlastně zásilka z čínského obchodu.
Když máte tolik zkušeností s objednáváním na Ali, tak bych poprosil o vysvětlení. Píšete, že máte zásilku kolikrát přelepenu. Ten balík ale přece musí mít zachovánu historii, celník musí vidět, kudy balík šel, že třeba šel z Číny přes stát-x a stát-y do ČR. Tady zřejmě došlo k nějaké chybě a pošta balík bere, jako by byl odeslán z Uzbekistánu a odmítá ho spojit s objednávkou v čínském obchodu.
A co chcete vysvětlovat? Napsala jsem to jasně a navíc přeposlala oficielní odkaz na to, jak to probíhá ve skutečnosti. Pokud si to přečtete, tak už není co vysvětlovat. Teda snad. Celníky nezajímá kudy všudy ten balíček putoval, celníky zajímá cena toho zboží. A proč by měl něco vysvětlovat ten pán na poště, tam není co dokládat, a ani vysvětlovat. poštu tohle vůbec nezajímá, protože do toho nemá co mluvit. jestli víte co znamená slovo prostředník, tak Vám to musí být jasné. Celní zpráva chce kopii objednávky proto, protože tam je tam stipulováno vše co oni potřebují a je úplně fuk, kudy všudy balíček procházel. Je omyl, že se platí clo nebo DPH i za poštovné, to není pravda a šíří to lidé podobného rázu, jako je ten pán ve videu, který matlá všechno dohromady a evidentně ničemu nerozumí. Plácá tam úplné nesmysly a vlastní domněnky a koktá tam, protože neví která bije a vysvětluje si to po svém. To jak tam uvádí ten příklad s nákupem hodinek a vysvětluje co všechno si kupec musí hlídat a co může změnit, je doslova k smíchu.
A to, že pošta odmítá uznat, že to je zásilka z Číny a tvrdí, že to je zásilka z Uzbekistánu, tak to už je opravdu k smíchu. To je prostě hloupost. Pošta k tomu nemá žádnou pravomoc. A nevím proč píšete, že pán na poště ukázal svou objednávku. mohl byste mi prosím vysvětlit jakým způsobem jim to ukázal?
Já o voze, vy o koze. Měl jsem na mysli to, že se cestou stala nějaká chyba a balík ztratil historii, tedy se neví, že přišel z Číny. Jestli to řeší pošta nebo celní správa je přece jedno.
...ukázal objednávku... že by mejlem?
Ale už na mě raději nereagujte, svoji arogantní namachrovanost si schovejte pro tazatele.
Ne, to je právě o tom, v tom co popisujete, se chyba stát nemohla. A co se týče toho emailu poště, tak ona totiž žádná taková možnost neexistuje. A já mluvím stejné "koze" jako mluvíte Vy, akorát mi holt nerozumíte. A začal jste se mne tázat Vy, tak si nestěžujte, že jsem Vám odpověděla.
Uzbekistán jako Čína...
Pokud jsi nezvolil dodání ze země EU, kde za tebe clo a DPH zaplatí AliExpress, normálně si to proclíš sám (nebo přes prostředníka, samozřejmě).
Genehawkins, to nemá smysl něco vysvětlovat. Napíšete jak to je a dostanete odpověď od tazatele, že nemáte pravdu. Pak za správnou odpověď označí video, kde ten dotyčný plácá samé nesmysly a to se mu líbí a považuje to za odpověď, která mu pomůže. Ten člověk ve videu udělal z obyčejného nakupování tak zamotanou kovbojku, že se jednomu protáčí panenky.
Míchá všechno dohromady, evidentně neovládá angličtinu a místo aby si to alespoň nechal přeložit Googlem, tak si význam slov vysvětluje po svém. A ještě si to blábolení natočí a dá na internet. No a pak se toho chytí jiní lidé, kterým je asi bližší tento moula z videa, protože oficiálním stránkám asi nerozumí, i když je to v češtině.
Důkaz pro "orion", který tady tvrdil něco o ztracené historii balíčku tím, že byla několikrát přelepená jiným štítkem a že za to může čínský prodejce a vyzval mne k tomu abych tady nemachrovala. Nevěřil mi, že mi balíček dojde i přesto, že je na něm ta "historie" přelepená několikrát, a že může balíček putovat třeba přes nějakou "tramtárii". Zrovna před chvílí mi pošťačka doručila balíček, který ke mně putoval přes 4 měsíce a už dávno mi za něj AliExpress vrátil peníze, protože ochranná lhůta dávno vypršela. Balíček je přelepen několikrát a bůhví kudy všudy putoval a na jednom štítku je dokonce napsáno, že je zásilka nedoručitelná a že se má vrátit do určitého boxu ve Vídni, do Rakouska. No a přesto jsem tu zásilku dostala já, i když je to přelepené tolikrát, že vůbec není vidět žádná ta "putovní historie". Posílám foto jako důkaz.
Ještě detail nálepky, kde je výslovně napsáno, že je zásilka nedoručitelná a že se má vrátit do Vídně.
Přečtěte si znovu téma, žádné doručení/nedoručení se neřešilo, tazatel tvrdil, že nemůže dokázat, že balíček mu přišel z Aliexpressu. Vy jste tvrdila, že nic co píšu se stát nemůže, jenže tenhle váš balíček spíše dává za pravdu mně, že se cestou může přihodit lecos. Nicméně celník by si s tím snad měl umět poradit.
Já si nic číst znova nemusím, neboť chápu psané slovo hned napoprvé. Když už ani nevíte co jste sám napsal, nebo nerozumíte ani tomu co jste sám psal, tak nemá smysl dál diskutovat. Kdo chce pochopí.
Přesně tohle jsou Vaše slova.
"Když máte tolik zkušeností s objednáváním na Ali, tak bych poprosil o vysvětlení. Píšete, že máte zásilku kolikrát přelepenu. Ten balík ale přece musí mít zachovánu historii, celník musí vidět, kudy balík šel, že třeba šel z Číny přes stát-x a stát-y do ČR."
Takže na mých fotografiách snad vidíte, že je nemožné pro celníka, nebo pro kohokoliv sledovat, kudy všudy zásilka procházela, neboť je na ní několik různých štítků, které se překrývají, tak jestli jste Vy bystrozraký a vidíte co je natištěné na té, která je úplně vespod, tak to už pak nemám co dodat.
Děkuji, že jste mi nakonec dala za pravdu, že o nějakém NEDORUČENÍ balíku nikde nepíšu. Tím bych asi naši plodnou diskusi uzavřel.
Genehawkins, jo, máte pravdu, přehlédla jsem to "if". Což mění samozřejmě mění význam věty. Ale v každém případě je balíček několikrát přelepený a není možné zjistit, jakou cestou ke mně nakonec doputoval. Mně tady šlo spíše o to, že už hodně dlouho jsou údaje na zásilkách přelepovány jinými štítky a že je úplně jedno, kudy putují, nebo ze kterého skladu je obchodník pošle. V případě tazatelele bylo jedno, jestli byla vyexpedována z Uzbekistánu, Asie je přece obrovská a obchodníci sídlí v různých místech. Ale pokud jsou registrováni v internetovém tržišti AliExpress v Číně, tak jsou jejich obchodní podmínky pro všechny stejné. A protože AliExpress a i Wish už dávno používají obchodní systém IOSS, tak je u všeho zboží do 150 Eur už DPH uhrazeno při nákupu a kupec už pak nemusí žádné jiné poplatky platit. No a jelikož tazatel objednával přes portál AliExpress, a šlo o předmět nízké hodnoty, tak už bylo DPH připočteno při placení a clo se v nízkých hodnotách nevyměřuje. Tím pádem pošta nemohla po tazateli chtít, aby vyplňoval celní prohlášení a platil clo kvůli tomu, že byla zásilka expedována u Uzbekistánu. Ale může se mu stát, že dostane od pošty výzvu k vyplnění celního prohlášení, i mně se to stalo, ale vůbec jsem na to nereagovala a balíček i normálně pošťačka doručila. Já jsem si našla potřebné informace a tak vím, že tohle byla chyba v systému české pošty. Doporučuji si přečíst tento článek, kde je tento případ podrobně vysvětlen a i já jsem dostala úplně stejnou sms od pošty. Ale myslím si, že už to pošta od té doby dávno napravila a zrušila. Tvrdit to nebudu, ale mně se to už od té doby nikdy nestalo a to mi chodí balíčky každý týden. Škoda, tazatel už se neozval a nenapsal jak mu to dopadlo, ale podle mne už má dávno zásilku doma a nic neplatil.
A ještě k tomu všemu dodám, že mne spíše nadzvedla odpověď od "orion", který 4.1.v 11h.59 kategoricky napsal, že chyba vznikla na čínské straně, a že má tazatel potrestat čínského obchodníka tím, aby mu dal špatné hodnocení a ještě po něm chtěl nějakou kompenzaci za něco, co ten obchodník nezpůsobil. A to považuji za hodně nespravedlivé a hloupé. Nevím, proč by měl nést následky za chyby české pošty čínský prodejce, který zboží poctivě poslal a které v pořádku došlo do země určení a ke kupci.
Orion, tak teď jste mne hodně překvapil. Nestává se často, že by někdo dokázal přiznat, že by se mohl mýlit. K tomu je potřeba určité sebevědomí a málokdo to dokáže.
Suzy lehce procvič angličtinu, hlavně co znameni "If undeliverable, plese return to..."
To neni "nedoručitelná zásilka", ale "pokud není možné doručit, vraťte prosím na adresu ..."
Trošku rozdíl, asi jako hodinky jako holinky, obojí se natahuje
Pokud vim, tak to ty týdny leží na poště (ano pšta neni služba zákazníkovi ale úřad...).. Zajímalo by mě jestli ty prachy Alík od pošty vymáhá...
PS: koukám že Geh. si toho všiml už přede mnou.
asd1, Váš komentář v 15. 19 je úplně zbytečný! Už v 10.03 jsem psala, že jsem přehlédla slovo "if" , takže ta Vaše reakce je úplně mimo mísu, protože já přehlédla jenom slůvko "if", a Vy jste přehlédle celý odstavec. A tlouc hlavou do zdi byste měl tudíž Vy. A až budete příště někoho chtít poučovat, tak se napřed ujistěte, jestli na to opravdu stačíte, a jestli nechodíte s "křížkem po funuse".
Ale já Vás znám a Vy mne teda překvapit vůbec nemůžete. Vy teda ne, na to holt nemáte.
Pokial viem, tak Ali podpisal dohodu s EU o platbe DPH (nie cla !) priamo pri nakupe. Vas problem je, neviete zrejme preukazat, ako je vas balik balikom s tovarom kupenym na Ali a poslanym povodne z Ciny. Pre postu je ten balik poslany z Uzbekistanu a ziada teda DPH (nie clo). Sustredil by som v komunikacii s postou a colnym uradom na dokazanie tohoto faktu.
Ano, napsal jsem špatně "Pošta ji chce proclít".
Jinak jste to pochopil správně - nemám jak doložit, že se jedná o zásilku z Ali.
A vám se neukáže trasování, když se kouknete přes Ali kde se vaše zásilka nachází? Mě se to ukazuje. I z Uzbekistánu už jsem měla zásilku, nebo z Litvy. Nikdy jsem neměla žádnej problém.
Tohle zmrvili někde na čínské straně a pokud ČP není schopna dohledat celou cestu balíku, těžko něco radit. Já bych napsal mejl prodejci, ať si to s poštou vyřídí, a nebo že chci náhradu za vše co po mě ČP bude chtít. Nejspíš to vyřeší tak, že vám dá nějakou slevu na příští nákup.
A ještě přikládám dokument o skutečných podmínkách, které může Česká pošta uplatňovat. Je to dlouhé, ale je tam vše podrobně popsané. Pošta neurčuje výši poplatků, je pouze prostředníkem celní zprávy. Takže pokud jste nedostal žádné vyzvání od celní zprávy, nemusíte na nic reagovat. Musel byste od celní zprávy dostat oficiální formulář k vyplnění. ceskaposta.cz/...
Pustila jsem si to video a dost jsem se tady pobavila. Ten pán tam hromadí nesmysl za nesmyslem a evidentně tomu nerozumí. Jeho informace se nezakládají na pravdě a jsou mylné. To jeho koktání je zmatečné a zavádějící. Je to jenom důkaz toho, že dneska může dát na internet kdokoliv cokoliv. Ale jak je vidět, jsou lidé, kteří než by si přečetli oficiální stránky, a informovali se o skutečných podmínkách nákupu v Číně, tak budou raději věřit podobným nesmyslům, jako jsou v tom videu. No a to se pak nedá nic dělat.
Stire, právě to jsem popisovala výše. Já jsem teda po 4 měsících nakonec tu zásilku nějakým zázrakem dostala, i když mi AliExpress peníze vrátil už dávno. Ale tohle se fakt stává tak jednou z několika stovek objednávek. Protože když se něco ztratí, tak už je to ztracené nadobro a už nic nedostanu. Tohle byla opravdu výjimka. Ale i tak je procento nedoručených balíčků hodně nízké. A protože dostanu vždycky peníze zpátky, tak mi to je jedno. Akorát je problém v tom, že někdy musím čekat opravdu dlouhou dobu, než mohu otevřít spor, a teprve pak mohu objednávat to samé znova, třeba u jiného prodejce, protože až do poslední chvíle nevím, jestli mi to náhodou pošťačka nepřinese. Jinak je to prozatím pořád výhodné nakupovat u nich. Ale to možná brzo skončí, protože ceny jdou u všech prodejců pomalu nahoru, kvůli drahým cenám dopravy, které u nich podle mne výrazně zdražili od té "covidové aféry", a těm obchodníkům nezbývá nic jiného, než zdražit produkty, nebo si nechat zaplatit poštovné a to mnohé zákazníky odradí, protože jsme byli napříč světem všichni zvyklí, že jsme většinou poštovné neplatili a když, tak velmi nízké.
No půl roku teda nečekám a rozbitého mi toho teda moc nechodí, to bych se na to vyprdla. Ale chápu Váš postoj. Asi jste měl špatnou zkušenost.
Tak když teď kupuješ věci který budeš potřebovat až v létě tak to jde... A když to jde dlouho, vrátí prachy a pak to přijde tak máš aspň bonus
Stire, i tohle se může stát. Už jsem to tady psala, že začali hodně zdražovat. Asi vliv toho "coronavirového šílenství", protože to má prý vliv na cenu dopravy, která se pro ně prý o dost zvýšila. Já právě dostala vyzvání, abych si pro balíček zase sama dojela do zásilkovny a to už se mi hodně dlouho nestalo. Takže se snaží hledat cesty, jak posílat co nejlevněji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.