Nejste přihlášen/a.
Hezký večer, prosím, jak při placení kartou dát dýško? Musím na terminálu něco zakliknout, nebo mám spíš zaplatit kartou a dýško dát potom v hotovosti? Jak platíte kartou vy, když chcete dát dýško?
Díky za vaše zkušenosti
Jsou dvě možnosti. Buď řeknete kolik, on to zadá do terminálu a platíte i dýško kartou, nebo zaplatíte přesně a dýško dáte v hotových. V prvním případě dávate dýško majiteli restaurace, ve druhém přímo té obsluze.
Neodpustím si ale poznámku. Proč vlastně dýško dávat? Obsluha pouze dělá svou práci a to mnohdy ani ne dokonale. Když vám dá policajt pokutu, taky dělá svou práci a dýško nedostane.
To jste pane diesel ještě nikdy nikomu nedal dýško, že se takto ptáte?
Jsou různé pracovní pozice, kde vám v základu nenabídnou mnoho peněz, ale s dýškama už se dostanete na přijatelný příjem.
Dovolím si tvrdit, že je spousta pozic, na kterých by lidé jinak ani neztráceli čas, nebýt těch dýšek.
Krom toho, paradoxně i pár korun dokáže člověku udělat radost. A nepsané pravidlo je, že ten, kdo dýška dostává, je většinou i dává zase dál. Dej a bude ti dáno.
tyler - "Jsou různé pracovní pozice, kde vám v základu nenabídnou mnoho peněz, ale s dýškama už se dostanete na přijatelný příjem"
Napříkla metaři, kopáči, popeláři...
popeláři - to si pamatuji jako děcko, na vánoce zvonek a za dveřma týpek z nataženou rukou. "Dobrý den, my jsme vaši popeláři!" Kolem roku 80, opakovaně. K diskuzi - dýška dostávám, pokud zákazník platí v hotovosti, a hodně slušná dýška. Pokud platí na účet, většinou to je přesně. A dýška i dávám...
Tyler, a jak se potom bude lidem počítat důchod, když dostávají docela velkou část své výplaty v diškrécích? To je přece úplná blbost, abych pracovala na takovém místě, kde bych musela spoléhat na diškréce.
suzymon, třeba právě v restauracích dělají většinou mladí co na důchod nemyslí. Taky jsem tak hromadu let dělala. Pro mne bylo důležitější co mám v ruce a ne co mne čeká za desítky let.
Mně taky nikdo dýško nedává. Jestli si číšník vydělá málo, může jít jinam nebo si říci o zvýšení platu. Osobně nic nedávám.
Většinou se dělá po každí šichtě inventura a tržba se odevzdává jako celek. Př. tržba 20000 - kartama zaplaceno 10000 / vyjedu lístek z terminálu /, stravenkama 2000, hotovost 18000. Aspoň za mne, když jsem dělala v restauracích to tak bylo. Šéfy nezajímalo kolik mi zbylo.
Musel jsem platit kartou, nevyzvedl jsem si hotovost a v okolí žádný bankomat. Zeptal jsem se na možnost kartou a v pohodě. A protože se mi tam líbilo, dal jsem něco navíc v hotovosti a taky v pohodě. Ale chápu, že už je to někde jinak, někde se třeba už automaticky počítá s 10% navíc. Takže jak kde.
Už jsem se mnohokrát servírek ptal, proč se před placením ptáte, jestli chci platit hotově nebo kartou. Mnoho zákazníků platí automaticky hotově, = často + dýško, nebo se zeptá zda může zaplatit kartou. Proč mu platbu kartou vnucovat, když se sama v podstatě ochuzuje? Už vidím ty komentáře tady, které ten můj příspěvek napadnou. Ale čtu tady i hlouposti. Dýškem odměňuji obsluhu, nikoliv majitele podniku. Je fakt, že záleží i jak to v podniku mají zorganizované, někde mají fond, z něhož si vyplácí odměny z "přebytků v kase".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.