Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak při placení kartou dát dýško?

Od: korunka odpovědí: 25 změna:

Hezký večer, prosím, jak při placení kartou dát dýško? Musím na terminálu něco zakliknout, nebo mám spíš zaplatit kartou a dýško dát potom v hotovosti? Jak platíte kartou vy, když chcete dát dýško?

Díky za vaše zkušenosti :)

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Když si to v podniku zaslouží, tak zaplatím kartou a dýško dám hotově.

makk
hodnocení

7x

Jsou dvě možnosti. Buď řeknete kolik, on to zadá do terminálu a platíte i dýško kartou, nebo zaplatíte přesně a dýško dáte v hotových. V prvním případě dávate dýško majiteli restaurace, ve druhém přímo té obsluze.

Neodpustím si ale poznámku. Proč vlastně dýško dávat? Obsluha pouze dělá svou práci a to mnohdy ani ne dokonale. Když vám dá policajt pokutu, taky dělá svou práci a dýško nedostane.

hodnocení

2x

A proč dávat dýško?Vy v práci od někoho dostáváte dýška?!

Ano...bejvávalo

re4zon
Stejne jako je slusnost pri vstupu do mistnosti pozdravit, je slusnost u vetsiny sluzeb dat za nadstandardni provedeni dysko. Akorat v zamestnani se tomu rika jinak, treba odmeny. Jsou ovsem vidlaci zakaznici a skrti zamestnavatele, kteri tohle nechteji znat, to je fakt.
tyler

To jste pane diesel ještě nikdy nikomu nedal dýško, že se takto ptáte?

Jsou různé pracovní pozice, kde vám v základu nenabídnou mnoho peněz, ale s dýškama už se dostanete na přijatelný příjem.

Dovolím si tvrdit, že je spousta pozic, na kterých by lidé jinak ani neztráceli čas, nebýt těch dýšek.

Krom toho, paradoxně i pár korun dokáže člověku udělat radost. A nepsané pravidlo je, že ten, kdo dýška dostává, je většinou i dává zase dál. Dej a bude ti dáno.

tyler - "Jsou různé pracovní pozice, kde vám v základu nenabídnou mnoho peněz, ale s dýškama už se dostanete na přijatelný příjem"

Napříkla metaři, kopáči, popeláři... *smich*

popeláři - to si pamatuji jako děcko, na vánoce zvonek a za dveřma týpek z nataženou rukou. "Dobrý den, my jsme vaši popeláři!" Kolem roku 80, opakovaně. K diskuzi - dýška dostávám, pokud zákazník platí v hotovosti, a hodně slušná dýška. Pokud platí na účet, většinou to je přesně. A dýška i dávám...:)

Tyler, a jak se potom bude lidem počítat důchod, když dostávají docela velkou část své výplaty v diškrécích? *co*To je přece úplná blbost, abych pracovala na takovém místě, kde bych musela spoléhat na diškréce.

suzymon, třeba právě v restauracích dělají většinou mladí co na důchod nemyslí. Taky jsem tak hromadu let dělala. Pro mne bylo důležitější co mám v ruce a ne co mne čeká za desítky let.

spu

Mně taky nikdo dýško nedává. Jestli si číšník vydělá málo, může jít jinam nebo si říci o zvýšení platu. Osobně nic nedávám.

re4zon
Duchod, haha. Ona jsou i jina kriteria nez jestli mozna za 40 let bude nejaky duchod. Jsou staty, kde zadny duchod neexistuje a taky to tam funguje. Zajisteni na stari se zajistuje sporenim a investicemi, ne spolehanim na nefunkcni system solidarity.
A nedavat nikomu nic doporucuju praktikovat tam, kam clovek chodi pravidelne. Mit naflusano v jidle jeste nikoho nezabilo *smich*

Tak to je hodně smutné, že člověk, který jde do restaurace a zaplatí si za jídlo, by měl počítat s tím, že mu do něj personál bude plivat. No, naštěstí už mi tohle může být jedno. Akorát je mi docela líto toho, kam až lidé v dnešní době klesli. *co*

hodnocení

1x

Když mi číšník oznámí kolik mám platit, tak mu řeknu kolik má na terminálu vyťukat.

Nu dělají to tak lidi, ale když o tom budu přemýšlet, tak kdo jim pak dá ty peníze? Nebo si z kasy vezmou hotovost, ale pak jim nebude sedět třeba v hotovosti a na kartách? Občas mají terminály extra funci kdy můžeš přidat v další volbě, tam bych tomu ještě věřil.

Většinou se dělá po každí šichtě inventura a tržba se odevzdává jako celek. Př. tržba 20000 - kartama zaplaceno 10000 / vyjedu lístek z terminálu /, stravenkama 2000, hotovost 18000. Aspoň za mne, když jsem dělala v restauracích to tak bylo. Šéfy nezajímalo kolik mi zbylo.

Jo, uzávěrku chápu, měl jsem co dočinění s obchodem. Tím pádem by musela platit ta varianta jak jsem psal. Čili rozdíl si vezmu z hotovosti, ale nebudou sedět jednotlivé částky. Ok, někde to asi projde, někde ne.
Ja volím většinou variantu zaplatit kartou a něco navíc hotově.
Díky za diskuzi

hodnocení

1x
Číšník: "Kartou nebo hotově?"
Já: "Kartou."
Číšník: "170 Kč."
Já: "190."
Číšník: "Děkuji."
*Pípnutí terminálu*
A hotovo :)

hodnocení

0x

Jednoduše, když mám platit 500, řeknu, že zaplatím 1000...a potvrdím...záleží na podniku...v jaké výši něco dostanou

To jste štědrej zákazník ;)

liska5
hodnocení

0x

Když byla obsluha šikovná a jídlo chutné, zaplatím kartou a dám obsluze při jedné večeři asi 20 kč do ruky..

ivo®

a co kuchař, to je strategická osoba?

fno
hodnocení

0x

Musel jsem platit kartou, nevyzvedl jsem si hotovost a v okolí žádný bankomat. Zeptal jsem se na možnost kartou a v pohodě. A protože se mi tam líbilo, dal jsem něco navíc v hotovosti a taky v pohodě. Ale chápu, že už je to někde jinak, někde se třeba už automaticky počítá s 10% navíc. Takže jak kde.

hodnocení

0x

Občas si objednám jídlo a 2x se mi stalo, že při placení kartou on line, se mě zeptal, jestli a kolik chci dá spropitné. A tři sumy na výběr. Při placení kartou při předání, mám nachystáno 10kč v ruce. Ale když se zpozdí, tak nic nic.

hodnocení

0x

Už jsem se mnohokrát servírek ptal, proč se před placením ptáte, jestli chci platit hotově nebo kartou. Mnoho zákazníků platí automaticky hotově, = často + dýško, nebo se zeptá zda může zaplatit kartou. Proč mu platbu kartou vnucovat, když se sama v podstatě ochuzuje? Už vidím ty komentáře tady, které ten můj příspěvek napadnou. Ale čtu tady i hlouposti. Dýškem odměňuji obsluhu, nikoliv majitele podniku. Je fakt, že záleží i jak to v podniku mají zorganizované, někde mají fond, z něhož si vyplácí odměny z "přebytků v kase".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]