Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, k 1.1. 22 jsem měla nový hlavní pracovní poměr, fyzicky jsem nastoupila až dnes. Po 1. dni nechci pokračovat a zasílám ukončení prac.poměru ve zkušeb.době. Za ty 3 dny mám ale žádat zápočtový list a plat? Nemám zkušenost. Ještě mě ani nestihli přihlásit k sociánímu a zdravotnímu. Vracím se do bývalé práce, tam moji výpověď k 31.12. po dohodě se mnou stornovali, takže normálně pokračuji dál a dnešní absenci (3.1.)mi nepočítají. Mám trvat na tom,aby mě na ty 3 dny(1.až 3.1.) ten "nový" zaměstnavatel hlásil na soc.a zdravotní? Nebo jak co nejlépe na to? Děkuji.
Ať Vás klidně přihlásí a zase odhlásí, na vaše předchozí (a současné) zaměstnání, kde jsou ochotni na všechno zapomenout a pojede se dál, to nemá žádný vliv. Můžete mít současně tolik pracovních poměrů, kolik stihnete. Takže ten jeden den nic neznamená.
takže mám chtít na ty 3 dny zápočtový list?a mají mě hlásit k pojištění?zase jim to nechci komplikovat,byli slušní,jen mi to tam nevyhovuje.takže je požádat o třídenní plat?
Ano, o třídenní mzdu žádat nemusíte vyplatí Vám ji automaticky. Zápočtový list Vám vystaví (měli by) také automaticky, i když jej k ničemu nepotřebujete, prtože máte pokrytou celou dobu pojištěním z původního zaměstnání. Je to, jako byste si ve svém původním zaměstnání jen souběžně střihla brigádu jinde a Váš zaměstnavatel to neřeší. Podle mě máte kliku, važte si toho.
Když Vás nepřihlásí, nezadají Vás do personální a mzdové agendy, nespočítají Vám mzdu a nevystaví zápočťák. Ale zmińovala jste se, že chtějí mít všechno podle předpisů.
Připadá mi, že nevíte, co vlastně chcete. Minulé zaměstnání jste sama ukončila, jdete do nového, ale už 1. den vidíte, že to není to pravé. Máte snad věštící kouli? První den je z toho nového každý vystrašený, ale kdybyste tam vydržela 14 dní, viděla byste to určitě všechno jinak, lépe. Nesmí se dát na první dojem.
Jinak nechápu, kde berete tu drzost, že požadujete plat. 3.1. jste začala, 3.1. jste skončila. Kolik myslíte, že jste si vydělala? Myslím, že pokud firma ještě nestihla přihlásit Vám sociální a zdravotní pojištění a stará firma Vám tu absenci 3.1. omluví, že se nic neděje. Žádné přihlášení, žádné odhlášení, žádné peníze. Vraťte se a važte si dobrého bydla. Já bych Vás asi zpátky za tu Vaši neloajálnost nechtěla, ale pokud jim to ve firmě nevadí a znovu Vás vezmou, zasloužili by si, abyste jim za to ruku políbila. A už tam zůstaňte sedět a nešilhejte jinam, zbytečně děláte problémy. Všem, sobě i těm okolo. Jaga.
Nemusela bych na paní babajaga reagovat, ale dodám, že 1. den se ukázalo, že mzda a podmínky v mé smlouvě nebudou v praxi až tak úplně platit a že navíc v únoru bude smlouva opět změněna. Proto jsem po 1. dni s omluvou odešla. Snad je to pochopitelné.
@eliko, opravdu si myslíte, že není drzost chtít za tento první den plat? Co nováček 1. den vytvoří za hodnoty? Nula nula nic. Ráno přijde. Ne od 6, jako všichni, ale je pozvaný třeba až na osmou. Pak se chodí po kancelářích s papíry, doklady, vysvědčeními... Různá přihlášení, vytvoření ID karty. Přidělení skříňky v šatně. Vstupní lékařská prohlídka. Potom absolvuje školení, o bezpečnosti práce a co já vím, o čem všem. Potom jde nafasovat pracovní oděv, obuv. I to chvíli trvá. A nakonec jde třeba juknout do provozu, je doprovázen vedoucím, který mu vysvětluje, co po něm budou chtít. A ten nováček na to jen kulí oči. Ale sám ten den nic nedělá. Jenom vejrá. Znám to na vlastní kůži, jinak bych o tom nepsala.
Kde je nějaká vytvořená hodnota za tento den? Proto se mi nedivte, že tento den posuzuji pro firmu jako "ztracený." Proč tedy za něj platit? Kruciš! Jaga.
Něco jiného je, když pracovník ve firmě zůstává. To se pak tento rozlítaný den přidá k těm dalším a placený, samozřejmě, je. Ale jen jediný sám o sobě není k ničemu.
Já už lékaře měla vyřešeného, svou práci bezpečně ovládám,takže mi ráno ukázali co a jak, a hned jsem pracovala.Působím ve specifickém oboru.Navíc můj dotaz směřoval k právnímu řešení situace. Ale vylévejte si tu emoce dál.když se Vám chce...
Jaké dotace? Myslíte mě jako zakladatelku diskuse? Nikdy jsem se tu na nic neptala. Možná si mě s někým pletete.jsem tu přihkášená jako host a simon je tu asi více.
Aha,myslela jsem,že myslíte mě, vy jste myslel uživatelku babajaga,že tu píše,jak žádat o dotace a mně vyčítá,že se zajímám o plat za poctivě odpracovaný den (a odpracovaný s tříhodinovým přesčasem do večera )
. Už rozumím.
Nevím, jestli ještě někteří rádci pracují nebo berou své zkušenosti z minulosti, ale radit, aby se tazatelka domluvila a jeden pracovní den si radši nenechala zaplatit je čirá blbost. Málokterá normální firma si to v současné době dovolí takto udělat. Proč? Lidé (někteří) jsou v současné době tak , jak to říct, vyčůraní? nebo možná spíš zákeřní, že se s vámi naoko domluví, vše se zdá k oboustranné spokojenosti, nakonec ještě vyjdete zaměstnanci vlastně vstříc a za týden se u vás ohlásí kontrola na udání, že u vás pracoval člověk bez pracovní smlouvy a mzdy. Takže vše jen podle zákona, i když se to může zdát absurdní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.