Nejste přihlášen/a.
zdravim vsechny,v dubnu mám svatbu,jeste nic nemam zarizeneho,ackoli sme nikde na zadny skoro nebyla,nevim vubec kde a jak zacit,co se rvni ma zaridit? máme datum ale to je vse...kde sehnat zaskusky atd vyzdobu,pisnicky? jd o o že ,my si máme s pritelem tyhle veci resit co bude za jidlo co za zakusky atd...a jeho maminka nam diktuje ze moji rodice maji prijez za pritelovima rodicema a že se prej máme domluvit...ja jaksi nechápu na cem..moje sestre to taky nikdo nezarizoval co jak kde maji mit a jestli koláčky nebo takový makový...nebo rodice se na tom maji nejak podilt taky,? dekuji
Na to je knížka Svatba. A proč by se měli sejít? Třeba aby se rozdělilo, kdo co upeče, kdo bude pozván ke stolu, jakým způsobem, jaká svatební oznámení, kdo bude komunikovat s personálem, zasedací pořádek, aby se dohodl harmonogram, kdy se co bude podávat, kdy bude focení, kdo s kým pojede kterým autem, co kdo platí, kolik kytek ženám a jaké, styl tabule, výzdoba, svateb.dary...Když nejste schopni vy dva snoubenci, tak se holt angažuje matka.
Zdravím. Pokud budou rodiče (jedni nebo druzí) svatbu platit, mají právo do ní mluvit. Pokud si budete s přítelem všechno platit sami, udělejte si vše po svém, od přítelovy maminky si nemusíte nechat nic diktovat. Jinak, nejdřív ze všeho si musíte spolu s přítelem zařídit na úřadě termín svatby. Pak se domluvit se 2 dalšími (vám milými) lidmi, aby vám šli za svědky, tedy si v ten den udělali volno a měli oba platné občanské průkazy. A to, pokud nebudete chtít nic jiného, úplně stačí k tomu, aby váš sňatek mohl být uskutečněn. Pokud chcete na svatbě víc lidí, musíte si zařídit místo, kde se bude konat svatební hostina a kam se všichni vejdou kolem stolu. Buď někde v restauraci, nebo i v cukrárně, nebo klidně i u někoho doma. To vše ostatní je už jen na vás. Ida
Výzdobu řešila restaurace, ale vzhledem k tomu, že jsme ani jeden na takový pičičandičky nebyl, tak to bylo velmi střídmé. Koláčky chtěla zařídít tchýně, tak zařídila. Klasickej dort jsme neměli, ale švica nám jako svatební dar dala několikapatrovej zdobenej medovník. To jsme se taky domluvily předem.
Písničky jsme si pouštěli z cd. Šaty jsem měla z půjčovny společenských šatů, protože to bylo o několik tisíc levnější než klasický svatebky. Manžel oblek měl, takže jsem jen koupila kravatu, abychom byli barevně sladění. Kytky jsem nakoupila a uvázala sama večer před svatbou. Nic jsme nehrotili a bylo to super.
Jo a vše jsme si platili sami.
Máte ještě dost času. Je dobré si už teď zařídit termín. S jarem bývá velká poptávka po obřadech a termín se mnohdy špatně shání. Až bude hotový termín a čas, můžete si dát vytisknout svatební oznámení. V tiskárně. Ta potom rozešlete či roznesete těm, kterým chcete svůj krok oznámit. S tím souvisí zvlášť na vesnici svatební koláčky. Jsou maličké a mají 4 druhy náplní. Na plech jsme jich dávali, pokud se dobře pamatuji, asi 280 kusů. Papírové košíčky pro tuto akci koupíte v papírnictví, předem je musíte /nebo sestra, kamarádka../ poskládat. Na koláčky kousek myrty. A pro svobodné jeden rohový koláček. Ten je větší a musí se sníst pod stolem, aby to pak fungovalo.
Koláčky a oznámení roznášejí menší děti z příbuzenstva. Je to pro ně příjemný přivýdělek, všude, kde nejdou krkouni, nějakou pěknou minci dostanou.
Vaši a ženichovi rodiče by se měli znát dřív, než až při obřadu. Měli by se sejít a dohodnout, co kdo zajistí. Není toho právě málo a když se to rozdělí mezi víc lidí, přece jen je to snadnější. Ty koláče se mohou péct dohromady /maminky, kamarádky, příbuzné/ nebo každá strana zvlášť jen pro svou přízeň. Ale pohromadě je to lepší. Aspoň se poznají. Když se ženil syn, peklo se u nevěstiny matky. Také jsem pomáhala a přivezla navíc suroviny /cukr, mouku, máslo, rum, vejce.../ abych se také podílela.
Cukroví, dorty, zákusky a svatební dort můžete objednat. Dneska je plno cukrářek, které pečou doma a udělají Vám krásné zákusky. Nějaké drobnější cukroví navíc mohou napéct maminky. Nezapomeňte, že ještě dnes se dává obvykle s sebou výslužka. Tedy krabičky s výslužkou mít předem připravené. Proto cukroví musí být dost. Krabičky na výslužky koupíte v papírnictví.
Jídla: předkrm, klasická bývá knedlíčková polévka. Pak podle chuti. Během času, podle toho, jak dlouho se budete veselit, se podává ještě společné další jedno či dvě jídla. Postupně. Mít chlebíčky, jednohubky, pití alko či nealko, slané oříčky, brambůrky...na stoly. Pokud bude hostina v restauraci, o pití se postarají.
Oblečení: ženich musí mít pěkně padnoucí oblek, pro nevěstu jsou asi nejlepší šaty z půjčovny. Je jich nepřeberné množství. Řídit si své šaty mi připadá zbytečné. Stejně už je nikdy nikam nevezmete. Já ty svoje mám ve skříni už 46 let. A je mi líto je vyhodit.
Kytice podle Vašeho vkusu. Malá či větší, pastelově pěkně sladěná s oblečením. Nezapomenout na menší kytičky ve stejném duchu pro obě maminky.
Hudbu si na obřad můžete sami zvolit. Případně si donést i vlastní desku či CD. Jinak Vám tam pěknou hudbu nabídnou sami. Večer pak při tanci bývá populární živá hudba. Dneska stačí 2 - 3 muzikanti a dokáží to rozpálit. Případně hudba z CD. To záleží na vás.
Záleží i na tom, co kdo bude platit. Mělo by být o tom jasno už před svatbou, aby se pak někdo nemrskal. Pěkná svatba něco stojí. Ale viděla jsem už svatbu, kde byli jen novomanželé a 2 svědci. Odjeli společně na oběd ve čtyřech. Bylo to pěkné, bylo to rozumné, ale přece jen: vzhledem k tomu, že svatba bývá jen třikrát či čtyřikrát za život , představovala bych si ji větší a veselejší. Hodně štěstí. Jaga.
Pokud si všechno zaplatíte sami a nic nebudete od rodičů chtít, je fakt, že do toho nemusí vůbec mluvit. Ale pochybuji, že byste byla tak hloupá a maminky o to připravila. Vždyť se na to těší celý život.
Tady jsem našla jak rozplánovat větší svatbu.
Co kdy zařídit. Určitě si všechno musíte upravit podle svých představ a možností. Ale aby vše probíhalo v klidu, tak je opravdu lepší mít na vše dostatek času a hlavně, komunikovat se všemi nejbližšími.
Těch návodů najdete na internetu určitě více.
Jinak kytici pro nevěstu zařizuje vždycky ženich, tedy kupuje /platí i pro maminky/. Ale určitě se domluvit s nevěstou, aby kytička ladila s celkovým pojetím. Některé květiny v tu kterou roční dobu nemusí být a musí se s předstihem objednat. Ale asi bych to tak nehrotila. Člověk by měl vycházet ze své povahy a být spíše při zemi, střídmý.
Jako pečivo na svatbu se s úspěchem dá použít vánoční recepty na cukroví, přiměřeně upravené, tedy srdíčka a malé tvary. Výhodu je, že se upečou v předstihu a rozleží se. V košíčkách se namíchají s kynutými svatebními koláčky. Vím, že některé recepty jsou sice z droždí, ale vysloveně nekynou, až v troubě. Opravdu je dobrá spolupráce celé rozvětvené rodiny. Ten umí to, ten ono, nebo umí zajistit.
Pokud máte vyčleněno více peněz, můžete využít služby svatební agentury, kdy se sejdete a projednáte co a jak, a konečné finále je na agentuře. Vy budete bez starostí. Některé věci nechte i na partnerovi, Vy si ten den budete užívat, nemůžete být uhoněná a vystresovaná.
když budet vy 2 a svědci 2 není třeba nic domlouvat...taky si můžete sjednat agenturu co to vyřeší
Rodiče se na tom zpravidla podílí finančně a tedy musí být součástí týmu, který vše domlouvá a řeší. Pokud po nich nebudete chtít ani korunu, nemusí se nikdo s nikým scházet...já toto ovšem pokládám za velmi špatný začátek manželského soužití. No ale vy podle projevu nevypadáte, že byste to brala nějak vážně, tak je to nejspíš jedno.
No, v případě, že do ničeho kecat nebudou se taky můžou divit, až jim přijde účet na půl mega. Takže sice nekecat, ale rozhodně se musí příprav účastnit alespoň jako informovaný investor.
svatbu bych nechal zrušit - nemáte šanci to všechno stihnout!
Moje švagrová si plánuje svatbu už od března 2021 - v září marně sháněli termín na několika místech. Nakonec se zadařilo najít termín v květnu 2022 - protože květen mají někteří v pověrách za špatný měsíc pro svatby.
Já se snažil najít ubytování pro 3 rodiny na letní dovolenou- od prosince je objednávkou na léto snad 90% obsazeno.
Ono jde i o to kolik tam bude lidí. My měli asi 30 a celkově jsem tomu věnovala jen pár dní. Za 4 měsíce se dá zorganizovat svatba i pro 100 lidí levou zadní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.