Požadovat to lze ale jen blbec na to přistoupí. Ty by jsi dělal zadarmo, podle dotazu typuji že ne. Tak to nechtěj ani po druhých. Z dotazu totiž nevyplývá, že by jsi šel příkladem. A mimochodem, není práce jako práce a nepřej si vědět co by s tebou udělal horník nebo hutník...Jo a uvědomělost se v kapitalizmu jaksi nenosí...
praceprescas
Já jsem v pozici zaměstnance v novém zaměstnání a toto je součástí kolektivní smlouvy.
Ona to není práce zadarmo, ale odměna je už zahrnuta ve mzdě.
max*
Nejakou podobnou smlouvu u nas praktikuje BauMax. Minimalni mzda a prescas 150 hodin zadarmo. No taky jim tam lidi vydrzi jen zkusebni dobu. Takovou smlouvu muze podepsat jen negramot. Radeji si koupim neco v mensim specializovanem obchode.
jenda22
To by musela být vyšší mzda než mají ostatní bez podpisu. Jinak se tomu říká vydírání a jen pitomec to podepíše.
max*
Minimalni mzda byla na 3 mesicni zkusebni dobu. Pak bylo o 1000 zvysena. Zel jsme z oblasti, kde jsou nejnizsi mzdy v republice a tak hodne direm zkousi, co kdo snese. Ale je vice oblasti v republice, kde bez auta a dojizdeni 25-45 km v zime po mizernych silnicich nemate sanci. Takove Dapo Znojmo, Zruc nad Sazavou, Vansdorf a jine, Vam muzou povidat.
Ano chlebodárce je ten, kdo určuje pravidla. Rebely, nesolidární a rádoby mazané lidi je potřeba ohodnotit podle jejich přístupu. Pokud s tím přiložený vyfocený text souvisí tak tam dokonce ani napíšou, že by to mělo být zcela zdarma.
Paragraf 93 zákoníku práce 262/2006 sb. Ale jedná se pouze o neposkytnutý příplatek za přesčas nebo neposkytnutí náhradního volna do stanovené výše, samozřejmě za odpracované hodiny by měla být vyplacena odměna a při víc hodinách než je sjednaná doba se postupuje dle zákona, tedy i s příplatkem za přesčas/náhradním volnem. doplněno 02.01.22 19:12: Omlouvám se, vypadl mi paragraf 114 zákoníku práce, namísto paragrafu 93, s kterým při sjednávání pracovního úvazku souvisí.
Nevím, jak je to smluvně, ale jsou profese, kde je odměna za práci přesčas zahrnuta v platu. Napadají mě ajťáci nebo manažeři. Ale bude jich asi víc. Myslím, že herci a umělci obecně budou k přešcasům přistupovat volněji.Řekl bych, že ani advokáti nemají píchačky.
Tento dodatek smlouvy je v pořádku, pokud je součástí mzdy navýšen plat. Pokud není, je to ze strany zaměstnavatele obohacování, protože za práci přísluší mzda. Pokud není navýšena mzda o předpokládaný výpočet za odpracované hodiny, ani podpisem není dodatek platný. Je nezákonný a jako takový nemůže být vymahatelný.
Požadovat může zaměstnavatel cokoliv, tento konkrétní požadavek je nezákoný, tedy nemůže.
Je lépe podat výpověď, než dělat blbce zadarmo. Můžete to otočit, aby vám posílali peníze ale v práci nebudete. Je to obdobná hloupost jako požadavek zaměstnavatele.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.