Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vycházky v době těhotenství

Od: petruna odpovědí: 13 změna:

Mám kamarádku, která je těhotná ve 3 měsíci. Řekla mi, že od začátku početí je na nemocencké a nechodí už do práce, že by to negativně neovlivnilo vývoj plodu dítětě.Chtěla jsem se s ní sejít a řekla mi, že má omezené vycházky jen od 12-18h.Já mám bohužel odpolední směnu a hodilo by se mi to s kamarádkou se sejít dopoledne.Není v tom žádné rizikové těhotenství, přesto mi tvrdí, že jsou takové podmínky pro budoucí maminky. Je tato nařízená vycházka běžná pro každou těhotnou ženu od samého počátku těhotenství až do porodu nebo by v začátcích mohla chodit ven, kdy ona chce?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x

Těhotenství není nemoc. Neschopenku má tedy kamarádka ne proto, že je těhotná, ale proto, že má nějakou diagnózu ohrožující zdárný průběh těhotenství.

Při pracovní neschopnosti je nutné dodržovat léčebný režim. Je to něco za něco - dostáváte peníze od státu a za to dodržujete zákonné podmínky (zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění). Jestliže má kamarádka neschopenku, musí dodržovat pokyny lékaře = stanovený čas a dobu vycházek. Určitě "v začátcích" nemůže chodit ven kdy chce.

Vycházky jsou maximálně šestihodinové a o jejich délce a čase rozhoduje ošetřující lékař. Nejde o nařízenou vycházku, je pouze povolená, u některých diagnóz vycházky nejsou povoleny vůbec. Mohly by ohrozit průběh léčby nebo i zhoršit zdravotní stav, což není žádoucí. "... jsou takové podmínky pro budoucí maminky" je naprostý nesmysl. Kamarádka se může s lékařem, který PN vystavil, domluvit, že by se jí víc hodily vycházky dopoledne, v tom problém nebude. Lékař ale nebude pokaždé měnit dobu vycházek podle Vašich směn nebo jiných okolností, je to administrativní úkon, který je důležitý pro kontrolora práce neschopných z OSSZ (v době vycházky nebude kontrolovat dodržování léčebného režimu).

Jestli máte dopoledne volno, zajděte za kamarádkou domů.

Sama jsem měla rizikové těhotenství - bez vycházek, jen na WC a zpět do postele, protože jinak bych byla v nemocnici od 8.tt až do konce. Podepsala jsem revers, protože jsem měla doma prvňáka. Na vycházky jsem si ani nevzpomněla - byla jsem ráda, že jsem si druhého syna "vyležela".

molly
hodnocení

2x
Tak pokud nemá rizikové, může chodit normálně do práce a po práci si pak dělat co chce. Teď je hrozná móda být celé těhotenství doma. Ale pokud je zdravá a bez rizik a práce není nějak fyzicky namáhavá, netrpí na extrémní únavu atp tak nechápu, proč jsou ženské doma. Vlastně nechápu, že je to baví...

Nebaví, ale po odběru plodové vody (jasně, dělá se později než v 3. měsíci), už ženu do práce nepustili. Při jinak standardním průběhu těhotenství. Prostě doktor řekl velké a důrazné NE a mohla se třeba stavět na hlavu.

molly
@amper Vím a chápu že jsou případy, kdy lékař řekne ne a pak je naprosto v pořádku, že je žena doma. Tazatelka ale psala, že kamarádka je zcela zdravá. Jsem ženská a tedy jsem ve svém okolí ať už soukromě nebo pracovně měla mnoho těhotných žen a vím, že velmi často se nechávají zneschopnit prostě proto. Dneska většina lékařů PN napíše, stačí si jen říct a ženské prosedí celé těhu doma. Často se i některá z těch, co doma byly pozastaví nad tím "a ty si nenecháš napsat rizikový"? Zkrátka je dnes běžný jev, že těhotná je doma celou dobu. Tak jsem se jen pozastavila nad tím, že je to baví. Třeba právě kvůli těm vycházkám. Mně by švihlo.

pb®
hodnocení

0x
Je to tak, neomezené vycházky na nemocenské skončily, i když sedět doma nemá opodstatnění. Zavírají takhle doma těhotné ale i onkologické pacienty, jakoby rakovina nebyla dost hrozná sama o sobě, ještě nesmíš ven kdy je to jakž takž dobře, ale kdy nařídí doktor.
molly
To není pravda. Maximální délka vycházky je 6 hodin, ale výjimku mají onkologičtí a psychiatričtí pacienti. U kterých je možná i nadále vycházka neomezená a to právě pro nevyzpytatelnost jejich aktuálního stavu.
Jinak si též myslím, že omezené vycházení se zlomenou rukou je prostě blbost. Na druhou stranu je mi jasné, že je to jediná věc která leckterým zabrání v bezdůvodném "marodění". Mě teď čeká operace druhého karpálu. Mám už jednu zkušenost a tedy vím, že je to ca na 6 týdnů. 3 týdny jsem měla dlahu a další 3 ruku rozhýbávala. Jinak mi nic není. Partner chodí domů mezi 17-18 a nemůžeme se jít spolu ani projít, jít na večeři nebo do kina. Fakt nevím, čemu to v mém léčení prospívá.
pb®

Hm, manžel od sestřenice měl před pár lety při rakovině mízních uzlin omezené vycházky, prý jinak nelze a nazdar.

molly
@pb Tak šlo lenost doktora. Neomezené vycházky musí schválit ČSSZ, ale běžně to u onko pacientů dělají
Výjimečně může ošetřující lékař v případech, kdy mimořádně náročný léčebný plán, probíhající intenzivní léčba, nepříznivé vedlejší účinky léčby nebo celkově závažný zdravotní stav neumožňují pojištěnci, aby využil pevně stanovenou dobu vycházek, na žádost dočasně práce neschopného pojištěnce a po předchozím souhlasu příslušného orgánu nemocenského pojištění uděleného na základě žádosti ošetřujícího lékaře povolit, aby si tento pojištěnec volil dobu vycházek podle svého aktuálního zdravotního stavu.

Pokud je těhotná a zdravá, tak má pracovat. Pokud nemůže (těžká práce), má být doma na překážkách. A ne dělat, že je nemocná, ale pak se rozčilovat, že nemůže ven, jak chce.

@klima pokud má fyzicky těžkou práci, existuje dávka z nemocenského pojištění, která se jmenuje Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství. Těhotnou ženu převede zaměstnavatel na lehčí práci (pokud je ta možnost) a OSSZ měsíčně doplácí rozdíl ve mzdě. Porovnává se průměrná mzda před převedením s každoměsíční mzdou po převedení. Tady samozřejmě nikdo neřeší nic jako léčebný režim a vycházky.

@pb zavírají... no, znám lidi, kteří na neschopence (se zády!) postavili barák. Těm se dá poděkovat za to, že teď jsou tak striktně vycházky hlídané i u těhotných a onkologických pacientů. Každá mince má dvě strany.

pb®
Inženyrko je to tak, taky znám lidi, co pořád marodí "na záda". Bohužel na záda může být nemocný každý, na skoro každém se dá najít vadné držení těla, některé svalové skupiny přetížené a jiné povolené.Jak doktor dokáže, že to čověka nebolí, nebrní ho ruce, nemotá se mu od krční páteře hlava a hrozí, že strčí ruku do soustruhu?

hodnocení

0x

Je tato nařízená vycházka běžná pro každou těhotnou ženu od samého počátku těhotenství až do porodu nebo by v začátcích mohla chodit ven, kdy ona chce?
Ne, není to běžné, může být i hůř. Taky mohla kamarádka dostat 2+2 nebo 3+3 hodiny (z nějakého důvodu někteří lékaři nechtějí psát vycházky v celku) a to je pak žůžo, za 2 hodiny si kdekdo ani nenakoupí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]