Nejste přihlášen/a.
Ahoj, poradíte, prosím, jestli zbytečně plaším? Může mi hrozit nějaká otrava, když jsem snědla sušenou šunku (jamón), která je vybalená z obalu pouze dva týdny (má vydržet měsíc) a uskladněná v uzavřené nádobě ve špajzu? Když jsem jí dnes jedla, kromě toho, že byla příšerně slaná, chuť byla malinko jiná, než po otevření. Vím, že sušené šunky vydrží dlouhou dobu, ale nějak si nejsem jistá s uskladněním. Může mi něco hrozit?
Jakmile jamón poprvé nakrojíte, vystavíte místo řezu oxidaci a obnažené plochy začnou postupně tmavnout a tvrdnout. Proto je nutné jamón po každém krájení ošetřit. Naštěstí existuje několik jednoduchých a rychlých způsobů. Jedním z nich je přikrýt obnažená místa tukem, který vám zbyl z prvních řezů. Dále můžete pomazat řez tenkou vrstvou olivového oleje. Ani po nakrojení jamónu ho není vhodné dávat do lednice.Je ovšem nutné ho uchovávat v suchu. Sníte-li ho zhruba do jednoho měsíce, vydrží vám jamón vynikající a čerstvý. Pouze při pokojové teplotě se totiž dokáže plně rozvinout intenzivní chuť, kterou v lednici pouze zbytečně utlumíte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.