Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Danění bitcoinu

Od: masterboy odpovědí: 27 změna:

Dobrý den,

V roce 2014 a 2015 jsem si hrál s kryptoměnou bitcoin. Něco jsem nakoupil a zkoušel jsem i těžit. Část bitcoinu jsem použil na nákup zboží. Pak jsem to přestal řešit a víceméně jsem na to všechno po čase zapomněl. Letos jsem se k tomu opět dostal a zjistil, že kryptopeněžence něco málo zbylo a tak jsem zjišťoval jakou to má hodnotu. Jednalo se o hodnotu cca 37 000 Kč. Vzhledem k tomu, že se mi tyto peníze hodily, rozhodl jsem se, že BTC směním (simplecoin) za koruny. Transakce proběhla bez problémů a peníze mám na BÚ. Tento rok jsem se také začal zajímat o investování do podílových fondů, ETF a akcií. Narazil jsem na téma danění. Postupně jsem se tímto tématem prokousal až k danění kryptoměn. Zjistil jsem, že bych měl onen příjem zdanit. Vzhledem k tomu, že jsem v letech 2014-2015 neměl ani tušení o nějakých daních nemám tudíž žádný doklad o tom, co jsem nakoupil a za kolik a co vytěžil. Mám následující dotazy:

1. Budu muset zaplatit daň z celé částky - 37 000 Kč?

2. Kolik procent bude daň? Četl jsem o 15%, ale zaznamenal jsem i 23%.

3. Co by se stalo kdybych daň neodvedl? Přišel by někdo na to? Jde mi o to, že nebyť mého aktuálního zájmu o investice, nikdy bych se nedozvěděl o nějakém danění.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

au1
hodnocení

2x

koho tohle téma zajímá, doporučuju tento stream. najdete v něm odpovědi na všechny otázky ohledně danění kryptoměn:

tojejedno
hodnocení

1x

nic nedaň nikdo na nic nedojde , ověřeno vlastní zkušeností na mnohem vyšší částce

au1
vyborna rada :) jednou az na to bernak prijde, a oni na to prijdou, ti napali dan roky zpetne vcetne uroku z prodleni. ale vzhledem k hrozicimu vezeni to bude asi tvuj nejmensi problem
jurajjuraj*

bud si jisty ze DOJDE, akorat to neudelaji behem par mesicu ale pockaji si a pak napali i penale

tojejedno

kecy , je to už 2 roky a nic , finančák má tak čas kontrolovat miliony transakcí ...

a nestrašte tady lidi vězením , za nezaplacenou daň z pár kaček mu to nehrozí, jediné co ho v 1% může potkat je doplacení daně a zanedbatelné penále k tomu

hodnocení

1x
Evidentně to FÚ nekontroluje, protože za těch 6 let už by se dávno ozvali. Mimo jiné, příležitostni příjmy do 30tis ročně se nedaní. Jinak platí 15% až od roku 21, zdaňovací období 22 je daň 23%. Ale opět je tam výjimka, dle výše příjmů.
tabletka*

jenže on to směnil za peníze v roce 2021, jak píše.

No ano, ale nějaký jednorázový příjem je do 30tis od daně osvobozeny.
tabletka*

To je ale situace, kdy by neměl v roce 2021 žádné jiné příležitostné příjmy, což my nevíme, navíc sám píše, že to bylo přes 30 tisíc.

jm
Je uvedeno, že mají hodnotu 37000. Ne že navýšení hodnoty je 37000. A taky se jedná o rozdíl za 6 let.
Nemovitost koupenou a prodanou po 5ti letech také nemusíte danit pro výdělek z rozdílu ceny.
tabletka*

jm, musela jsem to před odpovědí trochu nastudovat a domnívám se, že se mýlíte a to ve všem, ale třeba se pletu já:) Jde o příjmy, nikoliv příjmy mínus výdaje atd.

Daní se jen zisky, ne příjmy. On ten bitcoin musel za něco nakoupit nebo vytěžit a to si může použít proti příjmu. Taky sám píše, že část už za něco utratil, takže nepočítám, že by překročil těch 30tis a ten se do příjmů ze zaměstnání nepočítá. 23% platí jen ti, kdo překročí 48nasobek průměrné mzdy, což je cca 141tus měsíčně. 23% se pak počítá jen z částky, co je nad tuto hodnotu.
Taky musí znát kurz dolaru v době nákupu a v době prodeje nebo použít průměrný kurz z toho roku vyhlášený ČNB. Rozhodně si nemůže do daňového přiznání vycucat něco z prstu, protože musí přiložit přílohy.

tabletka*
hodnocení

0x

Já bych to zdanila, následky by mohly být hodně nepříjemné. A dnes už je vše tak propojené, že to berňáku neunikne. Jistě, nejste žádný žralok, ale znáte to, čím méně významný daňový poplatník, tím větší hubu si na něj otvírají.

itguru2
hodnocení

0x
No, těžko radit, když sám nevíte, za kolik jste to koupil. Tak zdaňte třeba jen 17 tisíc, není to moc ani málo.
masterboy
hodnocení

A jak jste přišel na těch 17 tisíc? Berňák po mě nebude chtít doklad za kolik jsem to nakoupil? Nejhorší na tom všem je to, že ani nevím kolik je ze samotné těžby a kolik z koupě. Navíc cena v roce 14/15 byla úplně jinde než je letos ...

itguru2
Vycucal z prstu
masterboy
hodnocení

No dobře, ale to můžu zdanit jen těch 17 tisíc? :)

tomaso
Do daňového přiznání nedávate doklad, jen částky nakup/prodej.
Financak bude snad rád,že jste něco dobrovolně přiznal a asi nebude pátrat dal...

smode2
hodnocení

0x
Danit vždy, fú má už dnes i zpětné info i od zahraničních brokerů (vlastní zkušenost), každý normální broker má v administraci možnost výpisu z účtů za kdykoliv (jako v ibankingu). Jak danit: poradit se s účetním.
itguru2
To už má lepší zaplatit tu daň 5500, než k tomu platit poradce za 3 tisicw
masterboy
hodnocení

Už se nějak smiřuji s tím, že to budu muset zdanit ... ale jak mám vyřešit to, že nemám k prodaným bitcoinům žádný doklad o jejich koupi či nabití? Tím bych mohl stáhnout zisk, který bych pak zdanil.

jurajjuraj*
hodnocení

0x

proc celych 37 000? zdanit mas zisk, tzn. rozdil mezi nakupem a prodejem

jestli si koupil za 30 000 a prodal za 37 000 tak zdanis jen tech 7 000,-, otazka je do jake sumy je to osvobozene od dane

tabletka*

Ale příjem je 37 tisíc, tedy povinnost dát přiznání. Osvobození od daně není to samé jako to, že mu třeba vyjde nula korun daně. Termín osvobození od daně je něco jiného, to je třeba rozlišovat, není to slovíčkaření.

Příjem je příjem a zisk je zisk. To je to slovíčkaření. Daň se platí jen ze zisku. Vemte si, že nakoupíte akcie za milion a prodáte je za 1100000. Máte zisk 100tis. Kdybyste chtěla danit příjem 15ti %, tak musíte danit celých milion sto tis a to by znamenalo zaplatit na dani 165tis, takže najednou jste ve ztrátě 65tis.

smode2
hodnocení

0x
Hehe :-D vynikající vlákno :-D tak ještě doplňuji jen pro info: v lednu mám další schůzku s paní referentkou z fú a budeme řešit nějaké detaily co byly před 5 (slovy PĚTI lety :-D ) a mimochodem, ukazovala mi výpisy a má k dispozici vše, slovy VŠE od začátku existence všech účtů *smich* jediné o co může jít že na Vás zatím nevyšla řada pokud máte sídlo fú v Brně nebo v Praze(tam jsou dost zaneprázdnění)..ale může to být jen otázka času..já tam nedaním a taky to trvalo x let. Nezdaníte-li přesně jak se má očekával bych dříve či později dopis - budou řešit i nesrovnalosti..kdo nevěří může na fú v lednu se mnou *smich*

mastarboy
hodnocení

Děkuji za vaše názory, ale pořád v tom celém tápu. Ještě jednou: v roce 14/15 jsem si pohrával s bitcoinem. Zkoušel jsem těžit, koupil jsem ji i jakési USB zařízení určené přímo na těžbu, které jsem tehdy platil BTC protože prodávající jinou platbu nepříjimal. Musel jsem proto nějaký BTC nakoupit, ale v podstatě celý jsem utratil za onen HW. Pak jsem pomocí tohoto zařízení nějaký čas těžil, možná půl roku, už přesně nevím. V té době letelo i sdílené težby, kdy jsem si na serveru pronajal výkon na onu těžbu. Tehdy jsem si předplatil asi roční těžbu. Měl jsem dvě peněženky, kam mi tyto platby chodily.
Letos jsem, když se BTC dařilo jsem se rozhodl mrknou na to co tam mám. Původně jsem si totiž myslel, že jsem o přístup do peněženek přišel, ale nakonec se mi podařilo se dostat do nich. Byly tam opravdu jen "drobné", které po přepočtu hodily necelých 37 tisíc. Peníze se mi hodily, tak jsem je směnil.
Vím, že daň se počítá ze zisku, ale já nemám jak dokázat, kolik mě původní BTC stály, takže předpokládám, že budu muset zdanit celou částku. Nebo se mýlím?
Další věc je, že jsem nakonec tyto poníze reinvestoval do fondů, takže je nemám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]