Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
V roce 2014 a 2015 jsem si hrál s kryptoměnou bitcoin. Něco jsem nakoupil a zkoušel jsem i těžit. Část bitcoinu jsem použil na nákup zboží. Pak jsem to přestal řešit a víceméně jsem na to všechno po čase zapomněl. Letos jsem se k tomu opět dostal a zjistil, že kryptopeněžence něco málo zbylo a tak jsem zjišťoval jakou to má hodnotu. Jednalo se o hodnotu cca 37 000 Kč. Vzhledem k tomu, že se mi tyto peníze hodily, rozhodl jsem se, že BTC směním (simplecoin) za koruny. Transakce proběhla bez problémů a peníze mám na BÚ. Tento rok jsem se také začal zajímat o investování do podílových fondů, ETF a akcií. Narazil jsem na téma danění. Postupně jsem se tímto tématem prokousal až k danění kryptoměn. Zjistil jsem, že bych měl onen příjem zdanit. Vzhledem k tomu, že jsem v letech 2014-2015 neměl ani tušení o nějakých daních nemám tudíž žádný doklad o tom, co jsem nakoupil a za kolik a co vytěžil. Mám následující dotazy:
1. Budu muset zaplatit daň z celé částky - 37 000 Kč?
2. Kolik procent bude daň? Četl jsem o 15%, ale zaznamenal jsem i 23%.
3. Co by se stalo kdybych daň neodvedl? Přišel by někdo na to? Jde mi o to, že nebyť mého aktuálního zájmu o investice, nikdy bych se nedozvěděl o nějakém danění.
bud si jisty ze DOJDE, akorat to neudelaji behem par mesicu ale pockaji si a pak napali i penale
kecy , je to už 2 roky a nic , finančák má tak čas kontrolovat miliony transakcí ...
a nestrašte tady lidi vězením , za nezaplacenou daň z pár kaček mu to nehrozí, jediné co ho v 1% může potkat je doplacení daně a zanedbatelné penále k tomu
To je ale situace, kdy by neměl v roce 2021 žádné jiné příležitostné příjmy, což my nevíme, navíc sám píše, že to bylo přes 30 tisíc.
jm, musela jsem to před odpovědí trochu nastudovat a domnívám se, že se mýlíte a to ve všem, ale třeba se pletu já Jde o příjmy, nikoliv příjmy mínus výdaje atd.
A jak jste přišel na těch 17 tisíc? Berňák po mě nebude chtít doklad za kolik jsem to nakoupil? Nejhorší na tom všem je to, že ani nevím kolik je ze samotné těžby a kolik z koupě. Navíc cena v roce 14/15 byla úplně jinde než je letos ...
proc celych 37 000? zdanit mas zisk, tzn. rozdil mezi nakupem a prodejem
jestli si koupil za 30 000 a prodal za 37 000 tak zdanis jen tech 7 000,-, otazka je do jake sumy je to osvobozene od dane
Ale příjem je 37 tisíc, tedy povinnost dát přiznání. Osvobození od daně není to samé jako to, že mu třeba vyjde nula korun daně. Termín osvobození od daně je něco jiného, to je třeba rozlišovat, není to slovíčkaření.
Děkuji za vaše názory, ale pořád v tom celém tápu. Ještě jednou: v roce 14/15 jsem si pohrával s bitcoinem. Zkoušel jsem těžit, koupil jsem ji i jakési USB zařízení určené přímo na těžbu, které jsem tehdy platil BTC protože prodávající jinou platbu nepříjimal. Musel jsem proto nějaký BTC nakoupit, ale v podstatě celý jsem utratil za onen HW. Pak jsem pomocí tohoto zařízení nějaký čas těžil, možná půl roku, už přesně nevím. V té době letelo i sdílené težby, kdy jsem si na serveru pronajal výkon na onu těžbu. Tehdy jsem si předplatil asi roční těžbu. Měl jsem dvě peněženky, kam mi tyto platby chodily.
Letos jsem, když se BTC dařilo jsem se rozhodl mrknou na to co tam mám. Původně jsem si totiž myslel, že jsem o přístup do peněženek přišel, ale nakonec se mi podařilo se dostat do nich. Byly tam opravdu jen "drobné", které po přepočtu hodily necelých 37 tisíc. Peníze se mi hodily, tak jsem je směnil.
Vím, že daň se počítá ze zisku, ale já nemám jak dokázat, kolik mě původní BTC stály, takže předpokládám, že budu muset zdanit celou částku. Nebo se mýlím?
Další věc je, že jsem nakonec tyto poníze reinvestoval do fondů, takže je nemám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.