Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer. Máme příbuzného po těžkém covidovém zápalu plic - 2 týdny na JIP v umělém spánku na plicní ventilaci. Dostal se z toho, po měsíci byl převezen do sanatoria na oddělení následné péče. Tam je již 3 týdny. Spolupracuje, učí se chodit, má sílu v rukách a vše mu jde dobře. Jinak je veselý, má dobrou paměť, duševní stránka obecně zcela v pořádku. Už na JIP (před měsícem a půl) mu byla zavedena dočasná tracheostomie, kterou ale lékaři ještě neodstranili. Před pár dny nastal problém - přes tracheostomii veškeré tekutiny unikaly ,,bokem. Nyní ho vyživují pomocí sondy v nose (omlouvám se, nejsem lékař). Bohužel se ještě čeká na lékaře z ORL a snad i svolání konsilia. Jsem velice nervózní, aby se nejednalo o něco opravdu vážného. Zkusil jsem proto napsat zde, kdyby se náhodou objevil nějaký zdravotník nebo někdo s podobnou zkušeností.
Jak je možné, že přijímané tekutiny tečou zkrátka jinam, než by měly? Dá se to vyřešit? Je to vážné?
Děkuji za všechny odpovědi.
Kolem tracheostomie běžně unikají sekrety z dýchacích cest - hleny, ale jen okrajově. To, co jde do žaludku, by vůbec do dýchacích cest přijít nemělo a asi ani nejde, to by se pán vlastně utopil. A protože se vyčkává na ORL konsultaci, asi to není nic, co ohrožuej na životě. Ale asi je třeba to zkontrolovat a zjistit, co se děje, když to před tím nebylo.
Netuším, zda ho jen tak přijme do péče nějaké sanatorium, ale z vlastní zkušenosti mohu popsat, že může prožívat docela peklo. Z tracheostomií se hleny tvoří, protože zavedená tracheostomická kanyla dráždí průdušnici. Pokud je takto odříznutý, tak dle zavedení (polohy) vzduch neprochází přes hlasivky a nemůže jen tak přivolat pomoc hlasem. Pokud hleny nevykašle, tak se bude dusit a to je něco, co zdraví člověk nepochopí, pokud to nezažije sám. Já to zažil na JIP a rozhodně si nedokážu představit, že nějaká sestra v sanatoriu bude skákat ještě častěji. Nechci Vás strašit, ale já bych se hospitalizace v sanatoriu dosti bál. Rozhodně víc než nemocnice, pokud bych byl odkázán na odsávání hlenů z tracheostomie.
Rozhodně bych vybíral nějaké prémiové sanatorium a dobře zaplatil a byl zadobře s personálem hlavně sester a sanitářek. Jinak je to jako prožít koncentrační tábor. Vím o čem mluvím.
Dobře, opravdu dobře vybírejte a hlavně se naučte komunikovat. I třeba pokládáním správných otázek, protože člověk s tracheostomií může klidně být ve stádiu odpovědí pouze ano nebo ne mrknutím či kývnutím.
Držím palce
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.