Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
potřebuji se hodně učit, ale mám problém, že v určitých částech dne (vždy někdy jindy) mi to učení začne lézt krkem. Někdy je to prakticky hned poté, co se začnu učit, jindy nikdy a s krátkými přestávkami se dovedu učit celý den (ačkoli to není efektivní, ale chci toho využít, když to jde a příliš mi to nevadí).
Bohužel přibývá těch dnů, kdy jsem znechucen z učení. A to do takové míry, že i když třeba jdu na procházku, stále se cítím naštvaný, nesoustředěný... prostě, třebaže je to velmi dětinské, někdy na učení prostě není nálada a i kdybych se stavěl na hlavu, nedovedu se přimět k učení, respektive ke koncentraci na učení.
Pomáhá (většinou) jediná věc: spánek. Vždy si dávám hodinu a půl (= 1 spánkový cyklus), a pak se probudím obvykle díkybohu v "použitelné" náladě. Mám ale pocit, že i když přes den spím třeba dohromady tři hodiny, mé tělo stále potřebuje v noci stejné, nebo minimálně téměř stejné množství hodin, jako kdybych nespal vůbec. Četl jsem i určité články ohledně toho, že polyfázický spánek má smysl pouze v případě, že se aplikuje dlouhodobě a s jasnými pravidly, včetně doby, kdy a jak dlouho dotyčný spí. Což nesplňuji a protože si spánkem "léčím" náladu, ani to splňovat nebudu.
Proto se vás ptám:
A) Je spánek přes den, který uplatňuji já, skutečně nekvalitní, tedy tělo si neodpočine, a proto potřebuje i tak hodně odpočinku v noci?
B) Máte nějaké jiné, osvědčené strategie na změnu "nálady" (asi to není přesný výraz, ale nevím, jak to jinak popsat), když se vám nejde učit? Zkusil jsem třeba běh i jinou fyzickou aktivitu, včetně uklízení, ale nepomáhá to. Nejhorší je, že tato "nepoužitelná nálada pro učení" nezřídkakdy vydrží po celý zbytek dne, třeba i od dopoledne.
Děkuji předem za odpověď. Vím, že to strašně řeším, ale trápí mě to, protože to ohrožuje nejen mé studium...
Zajímavé... v době svých studií jsem spával pouze pět hodin a byl jsem spokojen a hlava fungovala. Možná se moc upínáte ke studiu jako takovému a chybí vám spíš pestrost života. Prostě rozptýlení. To je lepší než spánek. Musím ale přiznat, že mi nyní těch pět hodin už zdaleka nestačí... ale je mi taky o víc než dvacet let víc.
Spánek se neaplikuje, spánek se spí. V tom Vašem líčení dne mi chybí nějaký režim, pravidelnost. Na učení vyhražený čas. Mně to třeba nejvíc lezlo do hlavy až po 21. hodině. Tak jsem si na tu dobu zajistila klid a samotu..
Jinak během dne, pokud se přejíš, dáš si těžké jídlo nebo nevhodnou, pro trávení náročnou kombinaci, tak se ozve únava a chce se spát. Krev se přesunula k vnitřním orgánům. Taky je zajímavé, že to bývá určitá hodina, kdy Tě to skolí. Často je to podle orgánových hodin. Proti denní únavě nejdřív doplň tekutiny, pij vodu mezi jídly! A ve dne nespi dlouho. Stačí půlhodinka na obnovu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.