Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkušenosti s užívání léku

Od: delina® odpovědí: 12 změna:

Má zde někdo nějaké zkušenosti s užívání metrotrexátu? Lékař mi ho navrhuje, ale je na mě, zda se pro něho rozhodnu. Proto sbírám informace.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x
Čekáš fundovanou radu odborníka na fóru amatérských rádců? Kdo jiný než lékař který ti ho doporučuje by ti měl správně vyložit klady a zápory MTX v závislosti na tom, jakou máš diagnózu? Když ti napíšu, že pro použití jako imunosupresivum by to bylo asi až to poslední co bych chtěl brát, tak je to rada k prdu protože nevím jakou nemoc tím chce doktor řešit.
Jediné co vím je, že na mou nemoc je to zbytečně silné.

hodnocení

2x

Podle mě je to dost na hraně, ale to jsou asi všechna imunosupresiva. Některá více a některá méně.

Na jakou nemoc to je?

Co se bralo z léků doteď?

hodnocení

Vaskulitida nejasného původu, idiopatický zánět střev, kloubní potíže,vše na podkladě poruchy autoimunity. Dlouho se tápalo a vlastně stále tápá, i když laboratoř potvrzuje výše popsané. Dosud 5 měsíců kortikoidy, Plaquenil 2 měsíce, stav stabilizovaný, ale ne bez příznaků.Potíže různého žánru již od r. 2010. Jde mi spíš o to, jak to kdo snášel a tak, odborné články mám načtené dost s dost, ale nikde to člověk nevidí z pohledu denního života.

Salazopyrin jste nezkoušeli? Jeho vedlejší účinky na játra i ledviny jsou v porovnání s kortykoidy minimální. MTX je přece jen už hodně silný kalibr takže by stálo za to vyzkoušet vše ostatní než se k němu přistoupí.

@totak... sulfalazin je tak trošku přežitek a snižovat počet spermií až neplodnost nechcheš. Mnohem modernější a lepší je Mesalazin (Asacol, Pentasa)

Člověče, v mém věku už si tu pohyblivost spermií moc hlídat nemusim. Se třema dětma a párkem vnoučat už mám myslím vystaráno a na funkci (zootechnika jak bylo ve filmu řečeno) to díky bohu vliv nemá.

Já su třicátník a tak to ještě nejde zahodit. Víš jak. Ale prý stačí vysadit a zase se namnoží a můžeš plodit. Otázkou je, jak sem dal ten odkaz, do jaké míry to IBD zkrotí. Zda bude stačit a nebude spíš potřeba mesalazin nebo kortikosteroidy (budenosoid).

Taky jsem si říkal jestli to bude stačit i na ty žíly. To musí vědět její doktor. Třeba by stačil i dexometazon ale pro dlouhodobé používání jsou ty sulfo.. potvory lepší než kortikoidy. Když si s nimi tělo vystačí. Já mám kliku že se moje autoimunitní porucha soustředí jen na klouby a ostatní orgány nenapadla. Salazopyrin snáším dobře.

Právě. Každý jsme jiný a máme všelijaké kombinace nemocí a více léků, které se navzájem musí snášet taky.

Je mi 30let a MTX beru již několik let, bohužel u mě již nefunguje tak jako na začátku a hledají se jiné varianty. Co se týká vedlejších účinků tak netuším na každého to bude mít jiný účinek, já pozoruji jen občasnou bolest hlavy a větší únavu.

hodnocení

2x

Na tuhle otázku vám nikdo nemůže dá správnou odpověď, protože ta neexistuje Každý, při autoimunitním onemocnění, MTX snáší jinak. Já ho vůbec nesnášela. Měla jsem po něm šílené průjmy a bolesti hlavy. Lékařka se pokoušela nasadit několikrát a já jsem vzorný pacient, tak vždycky poslouchám. Nakonec lékařka uznala, že to tak nejde a byla jsem na Sulfasalazinu a Medrolu-kortikoidu cca 20 let.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]