Nejste přihlášen/a.
Hezký den vše, dostal se ke mě e-mail, který se rozesílá dál, ohledně ztrát dětí v obchodácích. Je to opravdu možné, nebo jen nějaká kachna? Jaký na to máte názor? Proč by toto média neřešila?
Zde je email:
udělalo se mi fakt blbě, přečtěte si > to...
Přeposílám příhodu, která se > stala (od ing.Gabriely Zítkové): O > víkendu jsem se viděla se ségrou a vyprávěla mi docela příšernou příhodu. Myslím, že je > dobrý, aby se o tom vědělo, co se tu děje. Takže se s vámi musím podělit. Moje mamka má kamarádku, který se to stalo. Jela s rodičema a 3-letou dcerou do Prahy, do Ikey. Procházeli ji a malou hlídali na střídačku s rodičema, najednou se sešli a zjistili, že malá tam > není. Máma myslela, že ji mají rodiče a rodiče, že ji má > máma... Tak ji chvíli hledali a nic, tak šli za ostrahou, > která tam stála. Chlapík je okamžitě seřval a hned nařídil > zavřít celou Ikeu vč.nouzáku. Bylo jim > to dost divný, že takhle jedná, ale tím líp.
Malou našli na záchodě nadopovanou a uspanou, měla oholený vlásky(měla dlouhý blonďatý)a byla > převlečená za chlapečka! Zní to > příšerně co? Ale bohužel je to tak. Měli veliký štěstí, že > se vše semlelo včas. No je naprosto jasný, že už se tam něco podobného muselo stát, když > okamžitě zavřeli celou Ikeu .
Podělte > se o to , prosím s lidma, co tam chodí i s dětma, protože to asi není jen tak. Mně teda z toho > běhá mráz po zádech. Nevím jakou to mělo dohru, vím jen to co jsem napsala. Ing. Gabriela Zítková
Tato příhoda není žádnou novinkou. Podobná situace se odehrává ve všech větších obchodních centrech. V Plzni se tato událost stala před rokem také. Maminka dávala synka do baby koutku. Malý si sundával boty a ona vypisovala > lístek k přijetí. Než se ohlédla syn tam již nebyl. Zalarmovala duchapřítomně > ostrahu a ta nechala ihned celé Tesco uzavřít. Malého našli také na dámském > WC, kompletně převlečeného a ostříhaného. Omámený nebyl, ale vyděšený byl k smrti. Není to opravdu žádný výmysl a > trapné přeposílání čehosi. Toto je realita a ročně se > takto ztratí v nenávratnu stovky dětí. Pouze se o tom > v médiích nemluví. Děti tak končí jistě v > organizacích s dětskou prostitucí a v rukou pedofilů. Proto je opravdu nezbytně nutné děti střežit, obvzláště takovýchto místech! Díky vaší nepozornosti, byť jen > chvilkové, tyto organizace využívají ve svůj prospěch.
Dnes je hranice otevřená a tak > než dojde policií k pátrání,dítě je již dávno v zahraničí! Není to blud! Je to skutečnost! V Ostravě se stalo loni ke konci roku totéž! OPAKOVANĚ!
ten hoax je tak blbý jako ten kdo ho přeposílá nebo nakopíruje sem . Inu ne každému je z hůry dáno, rozpoznat kravinu, Hoax a sociální inženýrství ...
známe Hoaxy :
Nejrozšířenější HoaxyNejsou to odkazy, pouze to berte jako názvy Hoaxů. Ale na stránkách, kam vás to odkáže tyto Hoaxy najdete, včetně jejich popisů, informací jak se jim bránit, vyhýbat a rozpoznat.
Základním kamenem Hoaxů je text : Prosím pošli to dál, ať se o tom ví a ať ochráníme všechny známé!
Milý fidonete,
mrzí mne, že si myslíte, že jsem blbá. Jsem obyčejná ženská, která má též malou holčičku a do Ikei jezdíme, prot není divu, že mě tento e-mail vylekal. Nesleduji, jaké jsou nové hoaxy, jak píšete, samozřejmě vím, že retrívři, štěnata, mobily apod. jsou jen přeposílací, toto mne ale opravdu vylekalo. Snad to není o inteligenci adresáta, pokud tomu uvěří či ne. Proto jsem sem tento dotaz vložila, aby mi ostatní poradili a napsali případně svou zkušenost, nikoli aby uráželi...
nene, Penelope, to si nemyslím, alespoň k tomu opravdu nemám žádný důvod. Tedy zatím Já to konstatuji většinou všeobecně, pokud nenapíšu, konkrátně Vás. Vy jste dala celkem rozumný nevinný dotaz, mě spíše udivují Ti meilisti, kteří to bez rozmyslu pošlou okamžitě celému svému adresáři v poště. Když se to povede a Hoax je úspěšný tak to rozešle během 3 dnů třeba 50.000 uživatelů. Pak se vám to v meilu sejde od zaručených kamarádů, třeba 30x. Většinou mi to každý posílá, s dotazem co si o tom myslím, než to začne rozesílat., Tak to jště beru, že má aspon krapek rozumu. Já taky Hoaxy nesleduji, to bych nedělal nic jiné, ale pokud mi chodí takové zaručené poplašné zprávy, je v 99% jasné , že se o Hoax jedná. Viz třeba příběh o infikované jehle zapíchnuté v sedačce kina nebo autobusu. Jde o to, že ono by to bylo i důvěryhodné, ale většinou nikdy to nepíše nikdo koho známe, ale spíše jen to přeposílají, že se to tam někde stalo. A to to jde v takových Hoaxech. Zahltit meilový svět a vytvořit falešné zprávy. Třeba příběh o umírající holčičce, který vyžaduje zavolat na telefon nemocnice v Washingtonu. Jediné co způsobil, byl kolaps nemocničního systéme, nebot byl po 14 dní totalně přetížený nesmyslnými hovory, o neexistující holčičce. A to to jde.
Takže penelope, kdybych opravdu myslel, že jste hloupá, napsal bych to, ale nemyslím si to. Hoaxy se tu řešily mnohokrát, a lepší je se rozumně optat něž nerozumně vyhlásit poplach. Já třeby takové lidi, co mi rozesílají Hoaxy opoakovaně upozornuji na nesmyslnost těchto zpráv a po te je z mého poštovního učtu vyfiltruji, aby mi od nich už nic nechodilo.
Přeji hodně zdaru a hezké prázdninové dny ... p.s. zdáte se mi naopak rozumná a rozumně i píšete. Nejde v odpovědi poznat, zda jste zaregistrovaná. Pokud ne, učiňte tak, můžeme si pak povídat častěji ...
doplněno 09.07.10 14:57:heh, no ono to vypadá, jako bych mínil vás, ale vy jste ho sem nenakopírovala, jako informaci, ale jako dotaz. Pokud mi rozumíte. Vy jste se na důvěryhodnost ptala, ... Něco jiného by bylo, pokud byste nám to poslala jako varování, že to je zaručená pravda ...
To jsem tedy ráda, lekla jsem se, že jste tady zlí Mě tedy celé ty hoaxy přijdou naprosto zbytečné, vymýšlet text a-mailu, zbytečná ztráta času, na co tolik kontaktů? Mě chodí spíše obrázky, takže jsem na něco takového zvyklá nebyla. A právě že mi to přišlo dost věrohodné, rychle udělat z holčičky kloučka a odvést. Nevím ale, jak by z chlapečka udělali holčičku. No nic, už to zde nebudu rozpitvávat.
S registrací uvidím!
Přeji též hezké prázdninové ( u mě bohužel pracovní) dny.
vymyšlení Hoaxu, je jednodušší než vymyslet virus. Je to druh zábavy některých lidí, kteří si tím léčí mindráky, nebo naopak své ego ... ješte 60 minut a máme tu prazdniny
Já tak nějak pořád nechápu, k čemu jim je to dobrý. Jen aby získali adresy? Nebo aby zbytečně plašili lidi? No ať tak nebo tak, je to zbytečné. Když má někdo problém s egem, může si koupit pěkné auto a jezdit kolem náměstí (v kterémkoli městě) ale takhle.. Nu budiž.
Jaktože v 18:17 budou prázdniny?
k čemu je to dobrý ...? Pro potěšení, že se jim to povedlo. Měli jsme v práci jednu drbnu, která se bavila tím, že někomu řekla drb, který si sama právě vymyslela, a pak čekala, odkud se jí ten drb donese nazpět. prostě taková radost a škodolibost. V 18.30 odjíždíme na 3 týdny pryč .. a děti taky, takže Prazdniny ... už vypínám stroj, bude ted beze mne Offline
Třeba se to stalo,třeba ne.Ale je jisté,že kdekoliv i u nás kdykoliv mohou být individua nebo parta zločinců,kteří přemýšlí,jak unést nenápadně dítě.Ať již proto,že si to někdo za velký balík objedná,nebo jiné důvody.
ano to je presne ten duvod! JEDNA SE O ZISKANI ADRES.! protoze vetsina lidi pri preposilani preposila celou historii emailu a tudiz je krasne videt kdo preposilal jakym lidem . timto se ty adresy krasne nabali a ten kdo email sleduje ziskava cenne emailove adresy . mozna to nevite ale tyto informace jsou dost vzacne a plati se za to nemale penize.. proto kdyz nekomu neco preposilate vyzdy mazte historii preposilani..
a nebo ZKOPIRUJETE TEXT NEBO to co chcete preposlat a poslete to jako novy email...
SPISE bych se ale timto nezabyvala vubec
Je to Hoax, ale přesto. V centrech, na poutích, kdekoli můžete své dítko ztratit. Ani jako dítě si nepamatuji, že by si rodiče dovolili nás spustit z očí. A přesto. To už jsem tu někde psala, ale zopakuji, ve stručnosti. Hrála jsem si na zahradě u domu, chodila jsem na základní školu. Kdo hlídáte děti, starší, na zahradě? Přišel k plotu cizí chlap, představil se jako policista a řekl mi, že má avízo, že k nám na zahradu přijdou krást cikáni jablka, ať mu pomohu s dopadením pachatele. Ale že s ním musím do přilehlého parku, schovat se, abychom zloděje nevyplašili. Prolezla jsem dírou v plotě, šlo mi přeci o to, chytit zloděje a ten chlap byl přeci policajt. Za stromem mě začal osahávat a kdyby máma tenkrát nešla zrovna věšet prádlo a nezavolala mě, bůhví jak by to dopadlo.
Nemusíme chodit ani do centra ani daleko...o prodluženém víkendu jsem navštívila Český Krumlov okouzlena dojmy ze zámku jsem s přáteli jejich synem a rodinou absolvovala ,,nejznámější atrakci.,,. coby vodák v záloze. Obhlídku Vltavy dost mne škokoval značný vodní či chcete-li lodní provoz. Jedna kanoe za druhou v mezičase rafty. Což o to podívaná náramná.Bohužel musela zasahovat i sanita a to přímo v podzámčí. U skupinky vodáku došlo ke kolizi.
Pokračovali jsme v procházce kolem vody a kdo zná místní poměry určitě si vybaví úzkou prudkou šlajsnu obehnanou plotem. Za ní je betonové molo kam přístup není znemožněn. Naše parta ač s dítětem vcelku rozumným se vypravila přímo do epicentra, kde si kanoe jedna za druhou vrhala do rozbouřeného toku. V ten moment jsme v okolí postávali sami. Najednou provoz lodí zhoustl a přibylo diváků kolem nás. Všichni byli vtaženi do zábavy. vůbec jsme si nepovšimli, že těsně před šlajsnou něco šplouchlo otočím zrak a kluk cca 9 let se vynoří z vody. Pěkně ve mně zatrnulo, než jsem si uvědomila co se děje. Najednou se oddělila od skupinky žena a volá David tam skočil. Troufám si podotknout, že nebyl v její blízkosti ani jej nedržela za ruku, mohla být od místa kde skočil tak 3,5 metru.Na zvoláni jakýsi muž, který do té chvíle držel psa na vodítku odložil batoh a vodítko a skočil pro kluka. Zřejmě patřili k sobě, chlapec byl asi v jeho blízkosti před touto událostí. O otce se zřejmě nejednalo.nebyl to žádný drobeček, ale evidentně měl s vodním živlem co do činění, aby je proud nestáhl. Nevím co se odehrálo později jak matka pořešila se synem, ale celou událost jsem měla až do večera před očima.
Zda byl hyperaktivní či nemocný už se asi nedozvím, ovšem každopádně měla být maminka pozornější a chlapečka upozornit na následky pádu do řeky a více se mu věnovat. Popřípadě s ním dění sledovat za plotem pokud je takový uličník a své děcko snad zná a ví co od něj očekávat.
Je fakt, že se nám malá malá ztatila taky v Ikea. Vzpomněla jsem si na to, když jsem četla tento článek. Najednou byla pryč, dcera tam začala běhat a křičet, a protože jsem jí měla na starosti já, tak mi to dávala za vinu. Najednou se sama vynořila, ony tam v blízkosti byly zař. dětské pokojíčky i s atrakcemi, tak si tam šla hrát, zatímco jsme si něco prohlížely. Byl to mžik. Tomu co píšete teda věřím, jen potud, že se tam snadno dítě ztratí, že se dostane samo na WC, ale, že by tu řádil maniak, který dítě ostříhá, a oblékne do chl. šatů během chvilky, tomu věřím už méně. Blesk by rychlostí blesku nás už všechny informoval. Ale stát se může úplně všechno, je třeba si dávat větší pozor, a do těchto méně přehledných obchod. domů děti pokud možno, vůbec nevodit.
Ať už je to pravda nebo ne, tak mně tento článeček přiměl, daleko více a ostražitě hlídat naše vnoučátka. PT /stařenka/
Hoax, viz: hoax.cz/... První výskyt. 11/2004 (!). Tím ovšem neříkám, že únosy dětí se nedějí a že si na ně rodičové či kdokoliv jiný nemají dávat pozor!
doplněno 09.07.10 14:26:Penelope, on to tak Fido nejspíš nemyslel... Jen je trochu od rány Neberte si to osobně. Hoax to je, ale je jasné, že máte o dceru strach. Teď si ji aspoň budete víc hlídat. Že neskončí s obarvenými vlasy na záchodku a v cizím oblečení, ještě neznamená, že nemůže dojít k úhoně jinak (nechci malovat čerta na zeď, jen říkám, že děti se ztrácejí a proč ne zrovna teď a tady). Jinak hoaxy nemusíte sledovat, stačí se vždy při podezření podívat na www.hoax.cz a zadat do vyhledávacího řádku nějaké klíčové slovo (já teď zadala IKEA). Mějte se krásně
Dávat pozor na děti, to je dobrá věc a není k tomu potřeba takový poplašný mail. A co se týče hoaxů obecně: vždycky se koukm na server www.hoax.cz a obecně to doporučuji.
Přeposílání hromadných mailů se neúčastním, ale pokud mi náhodou přijde na mail podobná podezřelá pitomost, kouknu na hoax.cz, většinou najdu, a potom patřičný odkaz posílám v odpovědi zpět. Už mi těch nesmyslů chodí čím dál méně...
Určitě nejste hloupá či zbytečně vystrašená - hoaxy už si taky kontroluju, přesto : přesně tento případ vyprávěla loni v létě v nemocnici mé mamce jiná maminka přímo o své kamarádce, velmi sympatická, důvěryhodná, osobně jsem s ní 2x mluvila. Ovšem nešlo o IKEu, ale o brněnskou Vaňkovku. Člověk je zvyklý na vtipy typu "stalo se to přímo mé kamarádce" (např. zkouška ze španělšiny - Buenos dias - Buenos Aires " ), ale na toto jsem naletěla i já, matka dvou malých dětí. Dost týdnů mě ta myšlenka pronásledovala, oholená hlavička ap. Naštěstí jsme si tehdy prošla na netu vše o Vaňkovce, kdyby totiž zavřeli prostory nebo někdo měl tuto zkušenost, neutají to. To mě uklidnilo, ale přesto - hlídám, hlídám. Dětský život je to nejcennější, co mám, stejně jako nepřeju dítěti nějakou zkušenost, co by ho poznamenala (zrovna předevčírem v noci byla dcera svědkem nočního požáru sousedovy střechy a dodnes se z toho "vypovídává" ) ... pěkný den, J.
Tato městská legenda je už tak stará, že byla jako klasická uvedena již v prvním díle českého sborníku městských legend "Černá sanitka". Myslím, že podle té knížky byl už i TV seriál.
Je uvedena už i na tom webu:
Přečtěte si ty ostatní a udělejte si závěr sama.
Možná, že si někdo všechno vymyslel. Ikea má dobré zboží a hodně zákazníků a ochotný personál. Tak proč někoho nepoškodit, dnes je boj o každého zákazníka. To je můj názor. PT /stařenka/
To má být nějaká kampaň zaměřená proti Ikee? Ano, děti se ztrácí a nejenom v Ikee. Být rodičem, kterému se při courání po obchodních centrech ztratí dítě, tak dávám vinu hlavně sobě, ne obchodnímu centru. Navíc, v obchodních centrech bývají kamery. A že by zavřeli celou Ikeu včetně nouzových východů?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.