Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daň z příjmů za rok 2018?

Od: hankas® odpovědí: 14 změna:

Dnes mi přišla výzva k podání daňového přiznání k dani za rok 2018. V únoru 2018 jsem uzavřela kupní smlouvu na podíl z nemovitosti. Ještě během roku jsme nemovitost ( podíly s bratrem ) prodali. Všechno vyřizoval bratr a tvrdí, že při prodeji nemovitosti, daň platil kupující. Jedná se o jiný kraj. Jak zjistím a dosvědčím, zda je daň zaplacena? Děkuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

au1
hodnocení

5x

to bude spíš ta daň z příjmu jak píše tabletka. vemte prodejní cenu svýho podílu, odečtěte kupní, a z toho odveďte 15% daň.
v roce 2018 ještě platilo že musíte nemovitost, i zdědenou, vlastnit 5 let, aby jste byla osvobozena od daně z příjmu. takže z dědictví od notáře vemte odhadní cenu bytu, odečtěte ji od prodejní ceny, a z toho odveďte daň z příjmu.

hodnocení

Odhadní cena byla nižší než prodejní. Děkuji za odpovědi.

au1

no, takže vemte prodejní, odečtěte odhadní, a jestli jste to měli s bratrem napůl tak vydělte dvěma. a z této částky odvedete 15% daň z příjmu a vystavíte na to přiznání.

tabletka*

Záleží na tom, jak dlouho zůstavitel vlastnil nemovitost, o to se časový test pěti let zkracuje. Takže je možné, že platit nebudou nic, ale přiznání k dani z příjmu fyzických osob stejně musí podat. O to zjevně berňáku jde. Nechat výzvu bez povšimnutí není možné, to je cesta do pekel. Doporučuji si nechat poradit od nějaké zkušené účetní nebo daňaře, tady na poradně to bez jasných informací dost dobře nejde.

au1

jo, to je pravda, já to řešil 2015, a ta nemovitost byla koupená 2014, takže nešlo použít délku vlastnění. pravděpodobně tedy nebudou platit nic, pokud tu nemovitost dotyčnej vlastnil aspoň 5 let

tabletka*
hodnocení

2x

Je to daň z prodeje nemovitosti nebo daň z nabytí - druhý případ platí kupující, první platí prodávající a kupující s ní nemá nic společného. To jsou dvě rozdílné věci. Pokud jste nemovitost koupili a hned prodali (a nesplnili podmínky osvobozující vás od daně z příjmu fyz.osob), pak se platí daň z příjmu jako z každého jiného - 15%.

hodnocení

My jsme nemovitost zdědili a pak prodali, ale bylo domluvené ,že daň při prodeji zaplatí kupující. Takže to platil kupující.

hodnocení

Slyšela jsem,že na přímé příbuzné se to nevztahuje.

Musíte rozlišit jednotlivé platby. Odpovědi tu už máte, takže jen stručně. Daň z nabytí nemovitosti (zrušená) platil kupující. Daň z příjmu z dědictví jste neplatili, protože jste od ní byli z titulu příbuzenství osvobozeni. Daň z příjmu z prodeje musíte zaplatit, protože jste nesplnili časový test, jak už bylo popsáno. Způsob výpočtu už byl také popsaný. Požadavek FÚ na podání přiznání je tedy oprávněný.

hodnocení

Nedodrželi jsme lhůtu vlastnictví 5 let a jako sourozenci nejsme v přímé linii, tak prý to musíme zaplatit.

Máte pravdu. Omlouvám se. Vy jste to nezdědili, ale prodávali mezi sebou. V tom případě musíte kromě daně z příjmu z prodeje přiznat a zaplatit ještě v té době platnou daň z nabytí nemovitých věcí při prodeji mezi sebou. U ní příbuzenský vztah nehraje roli. FÚ může nedoplatek vymáhat až za 3 předcházející roky.

hodnocení

My jsme to zdědili a prodali jiným lidem ( né do rodiny ! ) všechno je zaplacené,ale Fin. úřadu jde o to, že jsme to prodali dřív než za 5 let po zdědění. Tak musíme zaplatit za nedodržení vlastnictví 5 ti let.Jenom že jsme to tenkrát 2018 nevěděli. Dnes už musíte čekat 10 let , nebo si tam dát nájemníka, nebo to nechat prázdné ,pokud tam nemůžete ,nebo nechcete bydlet. Pokud to prodáte dřív než za 10 let, budete platit 15 % z prodeje a to je dost peněz.

V zadání ale píšete, že jste uzavřela kupní smlouvu na podíl z nemovitosti a ještě během roku jste nemovitost prodali. To by byla z hlediska daní jiná situace, protože v té době se ještě platila daň z nabytí nemovitých věcí. Jestli tomu teď rozumím správně, tak vám nejde o daň z nabytí nemovitých věcí, ale o daň z příjmu. Tu chce FÚ oprávněně, protože jste nesplnila časový test. Jak už ale máte napasáno v jiné odpovědi, daň platíte jen z rozdílu mezi prodejní cenou a odhadem v dědickém řízení + možná nějaké penále.

hodnocení

Tak to jsem napsala špatně,omlouvám se. Zdědili jsme v roce 2014 a prodali v roce 2018,takže jsme nedodrželi ten 5 letý časový test. Oni mi poslali nějakou výzvu,ale tam nebylo konkrétně napsané co chtějí jen podání daňového přiznání z příjmu fyz. osob za rok 2018. Teprve včera jsem se na finančním dozvěděla co chtějí a to sami nevěděli, zda to máme ,nebo nemáme platit,protože jsme rodina. Já už jsem si zjistila, že ano,protože sourozenci nejsou příbuzní v linii přímé,ale nepřímé. Ještě mi mají volat,ale zatím nevolají. Ještě existuje 2 letý časový test,ale to je právě pro příbuzné v přímé linii.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]