Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zruseni smeny

Od: jelen* odpovědí: 18 změna:
Zdravim, dnes jedu pryc a chtrla jsem si zrusit smeny v brigade v tescu,tudiz dnesni smenu nemam zrusenou protoze nejpozfeji chcou do 24h,ja ale jsem mimo bydliste. Nevi nekdo jaky trest muzu dostat kdyz se nedostavim? Ve smlouve to napsane nemam

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

15x
Zachovala jste se s odpuštěním jako nezodpovědný fracek.
Co s takovým brigádníkem?
Vyhodit.

hodnocení

10x

A to Vám fakt nedocvakne, že zaměstnavatel potřebuje plánovat směny v delším časovém horizontu, než je pár hodin předem? Kde asi, podle Vás nyní seženou náhradu?

Co se týče postihu - záleží na smlouvě, každopádně bych na vašem místě neočekával jakékoliv prémie, protože dnes to máte jako absenci.

hodnocení

6x

A to jste nevěděla dřív? Pracuji v obchodě a takový brigádniky mám opravdu nejradši :( . Jeden napíše, že není ve městě, další, že mu není dobře a třetí, že jej bolí zub. Na odpoledne máte naplánováno třeba 5 lidí a z toho vám tři nepřijdou. Co pak má dělat pak chudák vedoucí? Musí obvolávat ostatní a tahat je ve volnu do práce a celou dobu se modlit, aby nebylo moc zákazníků, aby se to zvládlo. A když se to nezvládá, tak dostane nadáno od vedení, že to nepořešila a od zákazníků proč nesedí víc pokladních, aby nebyly fronty.

Jste nezodpovědná. Styďte se sama před sebou. Trest vám nehrozí žádný, jen budete za tu na kterou nebude spoleh a příště si každej 2x rozmyslí zda se s vámi na práci domluví.

hodnocení

5x
Nejlepším trestem by v tomto případě bylo dát brigádníkovi přes hubu. A zcela bych zaměstnavatele chápal.
To ovšem Zákoník práce (bohužel) nezná.
re4zon
A kdyz obchod objedna malo rohliku a nejsou, tak jdete dat pres hubu nakupcimu? Prace je komodita jako kazda jina. Nedodas, nedostanes zaplaceno. Ze dne na den se rozhodnout neprijit na brigadu je uplne totez, jako brigadnika ze dne na den propustit. A to se deje naprosto normalne. Od toho je to brigadnik a ne staly zamestnanec.

tabletka*
hodnocení

4x

Trest? Já bych na vás pustila ty, kteří to budou muset narychlo oddřít místo vás. Ať si to s vámi vyřídí.

tyler
hodnocení

4x

Některé agentury například strhávají peníze za každý den absence. Vydělat peníze za daný den, nebo je nevydělat a navíc ještě zaplatit tu samou sumu, kterou by člověk jinak vydělal, to je docela motivace.

Ale nevím, jak je to ošetřeno u vás.

spu
hodnocení

1x

jelene nic si z toho nedělejte, zdejší poradna je narvaná mravokárci. V Tescu budou rádi , že přijdete příště. Ono je to takové "nepsané právo" brigádníků občas se nedostavit.

No jo. Svý, klidně i nepsaný práva, to zná každý. Ovšem povinnosti, ty už ne, viď ty chytráku.
re4zon
Tak jako jenyk premysli ti, co zrejme povazuji obchodaky s pozicemi pro brigadniky za nejakou formu socialni sluzby. Kdyz chci spolehlive lidi a mit jistotu, ze jim bude stat za to prijit, musim je patricne ocenit, aby si prace vazili. To se opravdu nedeje. Kdyby delo a o brigady byla rvacka, tak tam pujde kazdy i nemocny, aby o ni neprisel. A tescu to bude uprimne jedno. S nejakymi vypadky musi pocitat v planovani. Kdyby se ji udelalo hodinu pred praci blbe a zustala sedet na zachode, tak se to pro zamestnavatele lisi prosim pekne v cem? Vubec v nicem.
tabletka*
Ještě lepší by byla 12% nezaměstnanost a žádné podpory v nezaměstnanosti a úřady práce, co za lemoly platí zdravotní pojištění. Pak by si leckdo rozmyslel se flákat.

@re4zon: A já myslel, že je to o tom, jestli mám tu slušnost a odpovědnost, že když slíbím, že někam přijdu, tak to taky udělám (i zadarmo, když jsme se tak předem dohodli). A vono ne. Vono se za 120 korun na hodinu přijít nemusí, když není nálada a za 150 už jo...

re4zon
@amper Jenze ta "slusnost" a "odpovednost" je soucast toho, co si kupujes, neplatis jenom za samotnou praci. A argumentovat slusnosti zrovna u obchodniho retezce s nepomerne silnejsim postavenim proti brigadnikovi je fakt smesne. Videls nekdy brigadnickou smlouvu, nebo vis, jak se k brigadnikum chovaji? Nevim jak ted, ale pred lety jsem mel par znamych co v obchodaku brigady delali a prijit na smenu a dozvedet se ze ma jit domu nebylo nic extra vyjimecneho. A kazdy to musel zkousnout. Tak to proste funguje, na obou stranach. Od toho je to brigada a ne zamestnani. Kdyz chces jistotu, zaplat si ji. To je naprosto normalni.

re4zon: Ne, ne a ne. Když řeknu přijdu, tak přijdu. Nebo aspoň vezmu telefon a zavolám (ne půl hodiny dopředu, ale když se dozvím, že nemůžu). Nikdo mě nenutí chodit. Tak jo, nelíbí se mi tam, není to výhodné, tak tam už chodit nebudu. Taky máme v práci takové lidi, co se blbě vyspí a nepřijdou. Nepřijdou jednou, podruhé, no a pak už chodit nemusejí. Tenhle měsíc vyletěli 3 "stálí" zaměstnanci. A jsou problémy. Ale kdyby nedostali padáka, mohlo by to dopadnout i hůř. Ono to totiž není firma proti zaměstnanci, ale tu práci někdo udělat musí. Někdo to zkrátka odskáče a ten někdo si to taky nemusí nechat líbit. No a kdo pak tyhle borce s právem "občas nepřijít" zaměstná? Udělá průser v Tescu, udělá průser v Lidlu a v Kauflandu už ani neprojde přes vrátnici. Každý svého štěstí strůjce.

@amper Přesně tak. *palec2*

re4zon
Tak o tom ze by mela zavolat nejsme ve sporu. Ale jestli vam nechodi pravidelne lidi, asi bude neco spatne a nejspis to bude motivace = odmena. Ze to nekdo musi oddelat je vec zamestnavatele. Takze se tocime v kruhu. Musis lidi zaplatit tak, aby ti na to nekaslali. Vcetne brigadniku. Kdyz to nedelas a oni si najdou stejnou nebo lepsi praci na kazdem rohu, nemuzes se divit, ze neprijdou. A o kauflandu je to pekna pohadka, ale uplne mimo. Je problem sehnat zamestnance, ze by si zamestnavatele predavali nejake informace o uchazecich je cista utopie.

re4zon: S tím Kauflandem to z mé strany bylo myšleno obrazně. Dělám v jiném oboru a lidi se mezi firmami znají, točí, mají vazby (i rodinné). V obchodě to není a nebude o moc jiné. A člověka, kterého mi bývalý kolega, kamarád, brácha, šéf nedoporučí, u toho si 3x rozmyslím, jestli ho do firmy vezmu. A o tom, že lidi nechtěj makat a rukama už vůbec ne, o tom si nemusíme vykládat. A finanční odměna je jistě dobrou motivací, ale křivák bude vždycky křivák a poctivec poctivcem a pár procent mzdy to sice utlumí. ale to hlavní zůstává. A ještě jedna věc: Čím nižší mzda, tím nižší mobilita pracovníka. Takže ne, že nejsou lidi. Nejsou lidi, které by si člověk pustil do firmy. A jsou lidi, které nikdo nezaměstná, ne v blízkém okolí. A opravdu je to začarovaný kruh. Člověk, co je dlouho doma nebo často střídá zaměstnání stylem "udělám si volno", ztrácí pracovní návyky a je odsouzen dělat "za minimální mzdu". Kde je ta hranice, kdy se vyplatí firmě zvednout mzdy a získat kvalitnější lidi, to je otázka. Vyšší náklady na mzdy na jedné straně a vyšší kvalita práce na straně druhé.

mathew
hodnocení

0x

Pokud není nic ve smlouvě tak jediný trest, který můžete dostat je, že vám řeknou ať už nechodíte, ale vzhledem k nedostatku lidí se to nejspíš nestane;)

Sice to od vás není hezké, ale ona se druhá strana nechová o moc líp "jé já vám zapoměl říct, že dneska chodit nemáte"

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]