Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám zvláštní dotaz. Podepsal jsem klasickou českou pracovní smlouvu. A zaměstnavateli jsem předal číslo ban. účtu, kam má posílat výplatu. Může nějakým způsobem toto mé č. ban. účtu předat své daňové účetní? Která ze zasílaním mé výplaty nemá nic společného. A navíc nikde v prac. smlouvě není nikde uvedeno, že moje č.ban. účtu, může předávat dál/ třetí straně, nebo jakkoliv s ním nakládat. Cizí účetní zpacovavá jen daně a papíry s účetnictvím-ta mi peníze neposílá! Peníze mi posílá zaměstnavatel sám osobně ze svého účtu a účetní mu sděluje jen kolik má poslat. A cizí člověk z bankovního sektoru mi sdělil, že jakákoliv účetní jakéhokoliv zaměstnavate má vždy tyto údaje- č. ban. účtu zaměstnance! Prý je to dáno zakonně v prac. smlouvě! Nikdy jsem o tom neslyše, ani mě nikdo nikdy neinformoval. Pokud se jedná o mzdovou účetní, která posílá výplaty, tak bych to chápal, ale nikdo mě na to nikdy neupozornil! Měl jsem několik různých zaměsnavatelů. MŮŽE UVEDENÉ ÚDAJE ZAMĚSTNAVATEL PŘEDAT NEMZDOVÉ(daňové) ÚČETNÍ, BEZ MÉHO SVOLENÍ?
TAK OPRAVA JE TO DAŇOVÁ PORADKYNĚ, CO MU VEDE ÚČETNICTVÍ. PROTO JSEM TO MĚL SPOJENO JAKO DAŇOVÝ ÚČETNÍ. MOJE CHYBA SE MI SPOJILI DVA POJMY DOHROMADY. ALE JEDNÁ SE O JEDNU OSOBU CO MU DĚLÁ DANĚ A VÝPLATY. A jinak na konci diskuze, jsem položil otázku jinak a konkrétně.
To není zvláštní dotaz. Finanční účetní podniku samozřejmě zná tyto čísla účtu, neboť platby páruje s předpisy a kontroluje i to, zda byly poslány správně. Vidí to na bankovním účtu firmy, zcela logicky číslo zná, stejně jako stovky jiných. Na žádné smlouvě to napsané být nemusí, zaměstnanec nemusí dávat souhlas a nikdo mu to nemusí extra sdělovat. Takže se zbytečně durdíte, ty "papíry s účetnictvím" jsou i bankovní výpisy a předpisy mezd.
Ano, buď je to účetní anebo daňová poradkyně. Rozdíl je v tom, že účetní sice vede účetnictví, ale za účetnictví i její případné chyby je odpovědný podnikatel. Daňová poradkyně, pokud vede účetnictví a neposkytuje jen rady, přebírá zodpovědnost za správnost účetnictví na sebe. Tedy případné průšvihy a pokuty platí ona (ale ona je na to pojištěná). Vedení účetnictví daňovou poradkyní je tedy taky nepoměrně dražší.
Tazateli a ostatní, prosím vzpamatujte se.
Jak má jakákoliv účetní zkontrolovat odešlé platby z účtu zaměstnavatele. Jedině z bankovních výpisů, že ano? No a na ban. výpisu je vždy od koho kam peníze šly. To si má účetní přelepit vaše číslo účtu, aby jej neviděla
Teď mě napadlo. Mnozí zaměstnavatelé nevydávají výplatu v hotovosti, ale můžete požádat zaměstnavatele, aby vám peníze zasílal složenkou na vaši adresu. Tím zaměstnavatel nebude vidět vaše číslo účtu, vy si zaplatíte ( zaměstnavatel vám strhne) poštovné asi 50,- Kč a pak si vezmete dovolenou a budete čekat na pošťáka pokud nestihnete otvírací dobu vaší pošty. Dobrý ne?
Jak už jsem psal-peníze mi posílá zaměstnavatel ze svéhu účtu. A ten má cizího člověka-daňová účetní, která mu zpracovavá daně a výplaty na základě odprac. hodin, ale ona nic-peníze neposílá! Ona pracuje na základě papíru dodaných zaměstnavatelem a zaměstnavatel mě o tom neiformoval. A pokud účetní potřebuje vědět, co a kam odešlo, tak to jde snad udělat na základě příjmu a výdaju, které sdělí zaměstnavatel v daňovém přiznání. A není potřeba předávat mé ban. informace!
Vy jste jak kafemlejnek. Zaměstnavatel vám výplatu určitě neposílá ze vého soukromého účtu z kterého si platí třeba inkaso . Má podnikatelský účet nahlášený na všech institucích.
Jo a do pracovní smlouvy si VY nic nedáte . S výplatou v hotovosti musí souhlasit zaměstnavatel, vy mu to nepřikážete a není to jeho pivinnost.
Vím to, protože jde o člověka kterého znám a je to jeho podnikatelský účet, ke kterému má přístup jen on. ÚČETNÍ MU JEN DĚLÁ PAPÍRY, NEMŮŽE NAKLÁDAT Z JEHO FINANCEMA.
POKUD PRO MĚ Z NĚJAKÉHO DŮVODU NEMÁ SMYSL MÍT ÚČET, NEBO NENÍ JINÁ MOŽNOST, TAK ZAMĚSTNAVATEL MI MUSÍ VYPLÁCET HOTOVOST. Například -Eurostav vyplácí některým zaměstnancům výplaty v hotovosti.
Ano, máte pravdu. ALE jiná možnost je vždy pokud nezruší Českou poštu - složenka. Jen si myslím, že vy nechcete, aby vám někdo poradil, vy chcete, aby vám někdo dal za pravdu. Byl jste s tímto dotazem za zaměstnavatelem? Vlastně to ani nechci vědět a číst. Pěkný zbytek svátků.
------------------
Vy snad děláte kamarádovi zaměstnvateli daňového / finančního poradce, když tak přesně víte o jeho účetnictví.
Na podzim letos, mi zaměstnavatel sdělil, že mi výplatu pošle opožděně, jelikož mu účetní z nějakého důvodu nestihla včast zpracovat výplaty. A on nevěděl jako sumu-výplatu mi má poslat, jelikož každý měsíc mám odpracovaných hodin různě a výplaty se mění každý měsíc. Proto vím, že jeho účetní nemá přístup k jeho účtu. A jinak na konci diskuze, jsem položil otázku jinak a konkrétně.
Nikde jsem se nedocetl, zda jsi zamestnavateli podepsal souhlas se zpracovanim osobnich udaju.
Predpokladam, ze ano a ze v tom souhlasu mimo jine bylo i neco aplikovatelneho na zpracovani za ucelem ucetnictvi. Pak staci zamestnavateli spravovat tve udaje v souladu s GDPR predpisy a byt schopen prokazat, ze pouziti techto udaju bylo za ucelem a v souladu s vasim souhlasem. Do toho klidne muze spadat i predani udaju dalsim subjektum.
Pokud ovsem nebude umet obhajit duvod predani udaju tak, aby byli v souladu s tvym souhlasem, pujde o poruseni, ktere je mozne sankcionovat.
Pokud mas tedy podezreni, ze k takovemu poruseni doslo, informuj o tom spravce udaju - tedy tveho zamestnavatele, ktery provede dalsi nezbytne kroky.
Máte to v hlavě popletené...peníze vám na účet posílá účetní z účtu zaměstnavatele, má to v náplni práce. Žádná daňová účetní neexistuje...prostě mzdová účetní, záleží na velikosti firmy. A pokud vám má poslat výplatu, tak vaše č.ú. znát musí!
Na podzim letos, mi zaměstnavatel sdělil, že mi výplatu pošle opožděně, jelikož mu účetní z nějakého důvodu nestihla včast zpracovat výplaty. A on nevěděl jako sumu-výplatu mi má poslat, jelikož každý měsíc mám odpracovaných hodin různě a výplaty se mění každý měsíc. Proto vím, že jeho účetní nemá přístup k jeho účtu. Daňová u. mi udělá papíry-pošle mu výplatní pásek, a zaměstnavatel na tomto základě pošle výplatu. TAK OPRAVA JE TO DAŇOVÁ PORADKYNĚ, CO MU VEDE ÚČETNICTVÍ. PROTO JSEM TO MĚL SPOJENO JAKO DAŇOVÝ ÚČETNÍ. MOJE CHYBA SE MI SPOJILI DVA POJMY DOHROMADY. ALE JEDNÁ SE O JEDNU OSOBU CO MU DĚLÁ DANĚ A VÝPLATY. A jinak na konci diskuze, jsem položil otázku jinak a konkrétně.
Předpokládám, že zběhlý zaměstnavatel má GPDR ošetřeno a že v tom žádný problém nebude. A pokud se jedná třeba o exekuci a spol., tak exekutor nemá problém nechat zablokovat účet či nechat splácet exekuci ze mzdy... Jinak ze zákona musí zaměstnavatel vyplácet mzdu i v hotovosti... A v případě exekuce stejně netrvá dlouho a zjistí se, že je dotyčný zaměstnaný..
toux, Vy mě děsíte, jak by mi mohl někdo, kdo zná číslo mého účtu, z něj vyluxovat peníze? Dělám spoustu nákupů přes internet, všechny ty e-shopy vidí mé č.účtu, protože většinou platím předem. A tady už je mnohem větší riziko, než u nějaké účetní, na kterou by se okamžitě přišlo. Problémy jsem neměla žádné, až jednou při platbě kartou. Na základě zadání čísla karty a toho trojčíslí na druhé straně karty se mi někdo naboural do internetového bankovnictví a chtěl mi stáhnout tisíc EUR. Naštěstí je ke každé transakci u mé banky potřeba ještě potvrzovací SMS z telefonu - kterou jsem samozřejmě neposlala. Ale i tak mě to vyděsilo pořádně. Za mě, pokud to není nutné, KARTOU PŘES NET NEPLATIT !. Nebo si důsledně hlídat limit, nechávat si ho třeba nulový a jen při provedení platby si ho zvýšit, aby platba mohla proběhnout, a pak ho zase stáhnout. Když jsem si stěžovala v bance, úřednice si jen povzdechla a řekla, no to víte, tihle lidé (hackeři) jsou vždycky o krok napřed. Takže tak. Ale dát své číslo účtu zaměstnavateli se opravdu nebojte, tam nebezpečí nehrozí. Dělala jsem účetní dvacet let a samozřejmě jsem se dověděla o případech, kdy účetní okrádaly... tak jako v každém oboru, kde je možnost, se nějaká straka objeví. Ale byly to jiné "tahy", než do toho tahat zaměstnance a jejich výplaty. Jiné tahy a jiné částky.
Dle GDPRS, by mě měl zaměstnavatel o to informovat, že mé osobní údaje předává třetí straně, né? Pokud né, pak jde o porušení zákona GDPRS? Jak mi zmizí peníze z účtu- příde exekuce za nějakou půjčku apod, pak už nic nenadělám! Lepší je být připraven, než být okraden. A prý to je někde v zákoně dáno! A když bych, pak chtěl něco v budoucnu řešit- takovou věc, tak mě všichni pošlou do prdele, jako už se mi to několikrát stalo(jíné věci). PROTOŽE PRÝ NEZNALOST ZÁKONNÁ NEOMLOUVÁ! VZKAZUJU, ŽE NEJSEM DĚD VŠEVĚD A NIKDO NEZNÁ VŠE! Proto tento dotaz.
Asi vadí, že nějaká účetní najatá zaměstnavatelem, zasílá zaměstnancům peníze z účtu zaměstnavatele na účty zaměstnanců!
Zřejmě by pan tazatel byl rád pokud by účetní nezadávala příkaz na převod výplaty na jeho účet!
sys milancukrar---- , kde jsem použil sposté slovo? Pokud jde o prdel, tak vím, že v českém slovníku je prdel-normální lidové spisovné slovo! nejedná se o nic sprostého!
Jako mzdová účetní vystavuji příkazy do banky, tzn. daně se pošlou na FÚ, sociální pojištění na OSSZ a zdravotní pojištění na jednotlivé zdravotní pojišťovny. A zbudou čisté mzdy. Co bych s nimi asi tak dělala, když je zaměstnanci chtějí odeslat do svých bank a nedali by mi číslo účtu? Jinak - mně je to ukradené, zadám výplatu "v hotovosti" a zaměstnavatel to vyplatí z pokladny. Záleží na tom, jak chcete posílat výplatu. V zákoníku práce § 142 odst. 3 je poměrně zřetelně uvedeno, že mzda se vyplácí v pracovní době na pracovišti (tzn. v hotovosti), není-li dále uvedeno jinak. Bezhotovostní výplata mzdy je možná na základě dohody, a to na jakýkoliv účet, který zaměstnanec určí (zaměstnavatel nesmí zaměstnance nutit k založení takového účtu). Náklady na zasílání mzdy nebo platu na jeden platební účet nese zaměstnavatel. Zaměstnavatel je povinen částku určenou zaměstnancem poukázat na svůj náklad a nebezpečí nejpozději v pravidelném termínu výplaty mzdy nebo platu, pokud se zaměstnancem písemně nesjedná pozdější termín.
Pokud Vás zaměstnavatel nutí k uvedení čísla účtu, aby Vám bylo možné na něj posílat mzdu, nejedná v souladu se zákoníkem práce, ale to je tak asi všechno.
Děkuji, mám aspoň něco podloženo, na základě zákona. Jinak jak se výplaty vyplácejí , tak nějak vím. Ale konečně mi tu napsal nějaký zákon -co a jak. DÍKY
tableto a proč by se měl zesměšnit? Pokud nedal souhlas , tak je to snad v pořádku, že se bude bránit nebo ne?
Pokud je účetní zaměstnaná pod Vašim zaměstnavatelem, pak to není třetí strana, je to pořád zaměstnavatel.
Přesto to není třetí strana. Třetí strana je třeba ta banka, u které máte účet. Proto při nástupu žádáte ( a má to být písemně, jen ústně nestačí) o to, aby vám byla mzda zasílána na váš účet. Často to bývá přímo v pracovní smlouvě.
Vaše slova o exekuci a že vám někdo sebere peníze z účtu nechápu- to, že někdo zná vaše číslo účtu mu nedává dispoziční práva. To byste stejně mohl podezírat každého, komu kdy pošlete ze svého účtu nějakou platbu.
Vždy když jsem podepisoval pracovní smlouvu tak jsem podepisoval zvlášt papír se svolením pro třetí stranu ,aby mohli zpracovat moje osobní ůdaje ohledně b.ůč. atd ale jen ve vztahu k mému pracovnímu místu.Evidentně na to váš zaměstnavatel zapomněl,takže to předpokládám budete hlavně řešit s ním a ne jen tady na poradně a on vám ho dá dodatečně podepsat a vše vyřešeno.Samozřejmě můžete odmítnou,ale asi Vámi ukončí pracovní poměr,aby se nedostal do problému s úřadem na ochranu os.údajů.
Z akeho dovodu vam prekaza odovzdanie cisla ucta komukolvek? Coho sa obavate?
To boli otazky, teraz realita (mam skolenie o ochrane osobnych udajov kvoli praci v telekomunikacnej firme) :
- cislo uctu nie je osobny udaj, osobnym udajom / udajmi sa rozumie nieco, co umoznuje identifikovat konkretnu osobu
- nie je ziadny sposob, ako len z cisla uctu sa dopracovat k vasej identite
- podpisom pracovnej zmluvy som suhlasil so spracovanim osobnych udajov plus so spracovanim vyplat, zmien pracovnej zmluvy a vseobecne administrativy aj cezhranicne v ramci EU, konkretne pre nas to robi madarska a rumunska pobocka a vyplata mi chodi z uctu v nemeckej banke
- v dnesnej dobe sa robia "vyplaty" snad okrem stolara Pepu a jeho ucna vsetci cez software : mzdovy program spravi export pre interbanking firemneho uctu a sef to len autorizuje ako hromadny prevod
Dejte mi číslo svého účtu a do týdne budete bydlet pod mostem, protože vás o vše oberu. Nic neposílejte! To číslo ani nepotřebuju, stačí mi sehnat jen vaše tel. číslo. A podpis se dá jednoduše zfalšovat. U nebankovních půjček, se ten podpis datailně neověřuje, pokud vůbec se tím někdo zabývá. Občanka se dá udělat falešná, rodné číslo se dá taky zjistit, z bezpečnostních důvodů nebudu uvádět, jak. Už jsem viděl 3 různé způsoby , jak se to dělá. Dále v pracovní smlouvě nemám uvedeno, jak se to bude vyplácet. Bylo domluveno ústně. Což české právo taky uznává. Jako když na internetu automaticky sohlásíte s cookies. A taky nikde nepodepisujete na papíře souhlas. A přitom nevíte, kdo to odsouhlasil, pokud na 1 pc pracuje víc lidí. A v česku je běžné že výplaty se vyplácejí v hotovosti (i jednou týdně), takzvaně i ve fabrice- velký podnik! Zažil jsem to taky.
Pokud tu je nějaký správce, tak tuto diskuzi může uzavřít. Něco jsem se dozvěděl, od čeho se můžu takzvaně odpíchnout. Díky všem co do diskuze nějak přispěli, ikdyž třeba mi to k ničemu nebylo, tak vím kudy cesta nevede. Další diskuze není třeba, už by se to ubíralo jinou cestou, než je třeba. Jak se říká víc hlav, víc ví a praxe to prověří.
Stale nechapem, ako moze niekto vybielit moj ucet, ked pozna jeho cislo. Nezmysel.
Vy ako pouzivate ucet v banke? Len na poberanie vyplaty a potom vsetko vyberate cez bankomat?
Totiz ked spravite lubovolny prevodny prikaz, prijemca vie o vas presne to, co ta uctovnicka : meno + cislo uctu. Bezne si takto nechavam poslat peniaze na ucet , napr za vratenie tovaru z eshopu, platim rozne faktury sebe aj rodicom dochodcom, ked zabudnem peniaze na obed v restauracii, kolega obed vyplati a ja mu poslem na ucet. Desiatky ludi poznaju moje meno a cislo uctu.
Poberam odmenu za funkciu v bytovom druzstve, na ucet, ale nepoznam sposob, ak im ucet vybrat. Vy ano?
Jen naznačím-nebudu tu dávat podrobný návod, jak někomu vybílit účet. Stačí si na svém mobilu nechat skýt číslo, pak vám zavolám a představím se jako policista se jménem, které má někdo na policii, a předem dobře připraveným příběhem, z vás-z vašich rodiných příslušníků-známých, dostanu údaje-číslo ban. účtu- rodné číslo, jakou máte zdravotní pojišťovnu atd. Pak stačí udělat falešné doklady a bum -za pár dní budete mÍt holou řiť, jak se říká. Pokud máte facebook apod., tak se dájí i tam získat nějaké údaje. Přes email stačí šikovně udělat to, že kliknete v emailu na falešné vytvořené stránky, vaši banky a bum ... Stačí zjistit vaše telefonní číslo, dá se udělat kopie sim karty s vaším tel. č. , pak zjistit, vaše rodné č. a bum ... vše co zde popisuju je reálné a dnes běžně providitelné! Už jsem to viděl ve skutečnosti! Proto mám falešný facebook, nic ze svého osobního života tam nedávám! přes facebook a email komunikuju s kamarády jen všeobecně. A pokud něco důležitého chceme řešit, tak se sejdeme osobně! Né jak už bylo na internetu psáno-ty případy- že jeden kamárád od druhého chtěl poslat 100kč a na facebooku byl vytvořen falešný účet s fotkama a údaji, toho kamaráda. A ten druhý mu poslal 100kč ze svého účtu na ten učet, co se domníval, že patří kamarádovy- jenže to byl účet podvodníka! A ten co poslal 100kč, tak za týden měl prázdný účet a přišel o vše co měl na účtě. A TO K TOMU STAČILA BLBÁ ZPRÁVA NA FACEBOOKU OD FALEŠNÉHO ÚČTU, CO VYPADAL, JAKO TOHO KAMARÁDA! A poslední dobou chodí emaily ze zprávou, co vypadají, jako originál zprávy z bank-pošty-finační správy atd.. A už plno lidí přišlo o celoživotní úspory! Na bankomatech bývaly vložené čtečky karet, které tam zloději dali a zamaskovali, to tak, že nebylo poznat, že s tím bankomatem něco je! A neustále se objevuje na internetu, že lidi přišli o vše na účtech! Takže pokud tu někdo psal, že je to -PARANOIA, NESMYSL, BLBOSTI, -TAK ŽIJE ASI V POHÁDCE! A co se týká učetních a jim podobných, tak už i v televizi bylo, jak účetní ukradla několik miliónu z firemního účtu, a jen proto, že majitel firmy ji dal neomezený přístup k firemnímu účtu!
Pokud má někdo dost pěněz na to, aby se nechal okrádat, tak ať mi je pošle složenkou a já je využiju, rozumným způsobem! Za to co jsem tu popsal, by jste platily u poradců velké peníze a já vam to dal zadarmo!
Jak už jsem psal, raději udělám 10x prevetivní opatření, vím jak a kde, než pak brečet na ulici s holou prdelí!
Dále už se tady nebudu vyjadřovat, jelikož, to už nemá nic společného s tou otázkou, co jsem na začátku položil, už se tu rozebírá něco jiného!
Nezmysel od A po Z. Trpite zjavne paranojou ohladne cisla uctu. Trosku sa zamyslite, ked uz ma niekto tie "falosne doklady" (mimochodom vyrobit ich tak, aby ich v banke nespoznali do 30 sekund je velmi tazke), tak preco by sa zastavil pri cisteni uctu? Rovno si prepise vsetky vase nehnutelnosti a auto ! Preto pozor, nikto nesmie vediet, kde byvate, parkujte o 3 ulice vedla a za sebou sypte korenie, kvoli psom, na hlavu alobalovu ciapku.
Triky s falosnym telefonatom mozu fungovat tak na 85 rocnu dementnu dochodkynu. Zamyslite sa este raz, preco maju rozni zivnostnici / firmy na webe pri adrese a mene aj bankove spojenie? Ved im mozu vykradnut ucty a prepisat zivnost
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.