Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Četnost příjmení

Od: pavlos® odpovědí: 24 změna:
Je možné aby se v ČR se někdo jmenoval příjmením Hajzl? Našel jsem jich třináct.Četnost jeden Hajzl na 823000 obyvatel.Da se tomu věřit? Třeba ve škole k tabuli půjde Hajzl:)

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Jako dítě pamatuji, že v sousední střediskové obci /Pardubicko/ pan Hajzl opravoval boty. Prostě byl švec. Byl to člověk zlostný a nerudný. Dělal čest svému jménu.

Mamka mi na zimu slíbila koupit tehdy populární obuv "tatranky." Těšila jsem se na ně. Pak jsme byly spolu u pana Hajzla s nějakou opravou. A když jsem viděla v regálech plno bot, myslela jsem si, že ten pán je prodává. Tak jsem zatahala mamku za kabát a zeptala se: "Mami a koupíš mi tady ty tatrančičky?" Pan Hajzl zakoulel očima a zamečel: "Já ti dám tatrančičky ŘEMENEM." Vylítla jsem z místnosti a měli mě co chytit. Od té doby jsem kolem jeho opravny odmítala i jen projít po chodníku.

Byl to opravdu hajzl, pořádně mě vystrašil a nic jsem mu neudělala. Ale je možné, že si myslel, jak není vtipný. Občas si vzpomenu ještě dnes. Jaga.

Jinak znám třeba Šourkovy, Smradíkovy, Vošoustovy...příjmení si člověk nevybírá. Ale lidé si časem zvyknou. Co jiného jim zbývá? Třeba za mého mládí u nás střežil pořádek "esenbák" Bejček. *smich*

Jj Bejček- u nás ve firmě je "prodavač" tohoto jména, zajímavé je , že jej vzali ne jako prodavače nobo podavače=přidavače, helfra, pomocného stavebního dělníka ,ale jako zedníka. Zřejmě proto, že se z něj stal vlezdozadelista a donašeč!

liska5

Ach, ty hajzlovské geny!

hodnocení

2x

Můj spolužák na střední se jmenoval příjmením Šoustal.

hodnocení

1x

Jo. 13 a všichni v Chrudimi.Myslím, že to ještě není tak strašný, jako Vošoust.

hodnocení

To první je jen bez háčku:)
liska5

Já mám dávné předky z Chrudimi s příjmením Häusler. Mohli to zmršit někde na matrice. I Hajzer je časté a podobné.

Předkové kardiologa Pirka se prý jmenovali Pik. Mají to i na hrobce.

Kolem Chrudimi jich bude minimálně pár i s písmenem i místo j (Haizl). Výslovnost stejná :)

hodnocení

1x

úsměvná otázka.. Co je na tom špatného že hajzl? Je to jméno jako každé jiné, a pro mnohé z nás třeba horší dle významu.. Jen zde v čechách tomu rozumíme jinak po svém.

Jsou to jen písmena..

Ale znám i Šukal, Čureja, nebo Píč. Názvy v ženském rodě si odvodíte :)

Ale máte pravdu, v českém jazyce jsou různá jména.

Co třeba Nevím..? Znal jsem takového dříve.. Při šarvátce na vesnické zábavě při příjezdu VB (veřejná bezpečnost) a otázce jak se jmenuje, a odpověď byla Nevím, byl okamžitě strčen do žigulíku a jel na vyšetřovnu :)

Obdoba byla Nepovím!

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. Jó, s příjmeními je někdy legrace. K nám přibyl nový 23letý absolvent, a uvedl se slovy – doufám, že se tu brzy vdám. Mysleli jsme, že tím chtěl naznačit, že je "gej" , ale ukázalo se, že je Lízálek, a kouká vyženit lepší příjmení. A pak přišla známá Smutná, že se jí bude vdávat dcera. Vtipně jsem se zeptala, zda bude Veselá, a dostala jsem odpověď, že ne, že to má z deště pod okap; že bude Zoufalá. A taky znám Černou, co si vzala Švarce. *smich* Ida

hodnocení

1x
Ono bohatě stačí příjmení Mladý.Můj kamarád se tak jmenuje a s otcem mají i křestní jméno stejné.A když se s někým o nich bavíme,tak je to ...mladej Mladý,starej Mladý a mladýho Mladýho stará říkala atd *smich*
liska5

...a oblékala se, jako stará mladá...

hodnocení

0x

Mě přijde ještě horší Píč *smich*

liska5

Peach je broskev. Asi tam jistá podobnost zapracovala:-D

hodnocení

0x

Moji rodiče rovněž znali pána s tímto příjmením.

vilik*
hodnocení

0x
Data pocházejí z roku 2016. Ano, příjmení existuje.
kdejsme.cz/...

leu
hodnocení

0x

Je to stejně zajímavé, jak ta všechna příjmeni kdysi vznikala. Třeba i hojně rozšíření Novákové. Proč jich je tolik, když nejsou příbuzní. *smich* Nejspíš Novákové měli nebo vynalezli hodně novot, tak dostali takovou nálepku. *smich*

liska5

Nic nevynalézali. Skončilo nevolnictví a tak se stěhovali, vydávali do světa. A každej novej v obci byl Novák, Nový..Když přišel z kopců, nebo se na kopci usadil, tak to byl Horák...

mate59
hodnocení

0x

V jedné kanceláři byli spolu pan Šoustal,Šourek a paní Nemravová.

liska5

*smich* U nás ve třídě na základce to bylo o jídle: Vařílek, Polívka, Pečený, Buchtová, Čajová, Vajc...

jano456
hodnocení

0x

Máte u Vás známe priezvisko: Jebaví.

Dúfam, že ho netreba predstavovať...*mir*

liska5

Za to u nás byl na návštěvě Slovák, tuším z Piešťan, jmenoval se Čuridlo. Fešák!

Příjmení Jebavý znám přímo ze svého bydliště. Trochu mě překvapuje, že příjmení Jebavý i Šoustal a Šukal jsou zde uváděna jako trochu nebo i hodně hanlivá. Já si myslela, že zejména muži nosí tato příjmení hrdě a radostně. Dávají už svým příjmením vědět, že jsou použitelní a že jim to jde :). No řekněte zdejší rádkyně, zejména mladé rádkyně - co s nejebavým? :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]