Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zablokuje notář účet?

Od: marnouska odpovědí: 10 změna:

Když mám v bance účet na který mi chodí můj důchod a platím z něj veškeré měsíční platby jako je sipo, Když by zemřel manžel ,je možné že mi notář ten učet zablokuje s tím že to musí přejít do dědictví ,přesto,že ty platby musím platit každý měsíc?Rovněž pokud mám na své jméno spořící účet a manžel rovněž na své jméno spořící účet,tak i ten mi zablokují?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

A proč by notář blokoval váš účet na vaše jméno? Zablokuje jen účty a spoření na manželovo jméno.

bz*
hodnocení

2x

Ne účty zablokuje banka poté co jí oznámíte ža majitel zemřel. Pokud to neoznámíte vy, oznámí to NOTÁŘ. Pokud máte sjednanou disponenturu k účtu, můžete s penězi nakládat.

tabletka*
hodnocení

2x

Pokud je na jeho jméno, tak zablokuje. Proto je dobře mít záložní účet na jméno toho druhého z páru, odkud se platí právě složenky a kam se třeba posílá měsíčně nějaká suma. Tím se eliminuje nebezpečí, že budou odcházet trvaláky, které by už neměly být placeny a to až do konce dědického řízení. A to řízení může být někdy protahováno, aniž byste to předem věděli. Někde se vyloupne nečekané dítě a malér je na světě. Dnes za založení a vedení účtu nemusíte nic platit, tak to zvažte.

18.12.21 11:27

*palec*

staraid
hodnocení

0x
staraid

liska5
hodnocení

0x

...a notář zprávu o smrti dostane z matriky, jakmile ta vystaví úmrtní list.

hodnocení

0x
Do dědictví spadá jen majetek zemřelého, takže živé osobě blokovat účet nebude. Co vám můžu oběma doporučit, že si každý přidáte disponenta k účtu, pak budete mít přístup k účtu manžela a on bude mít přístup k vašemu účtu. Lze to udělat jednoduše v internetovém bankovnictví, případně na pobočce banky.

Bude ovšem blokovat účet společného vlastnictvý manželů SJM. Takový účet zablokuje, aby z něj mohl rozpočítat dědice.

Nikdo nic blokovat nebude. Disponent nadále může manipulovat s penězi, ale samozřejmě se do dědictví zapocita půlka částky ke dni úmrtí majitele účtu, protože peníze spadají do SJM ať už je majitel účtu kdokoliv z partnerů.
idnes.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]