Nejste přihlášen/a.
Dobrý den , když požaduji po zaměstnavateli zdokumentování či písemnou dohodu o odpracovaných přesčasových hodinách za rok může mi zaměstnavatel snížit prémie na základě toho že po něm chci písemně kolik jsem opravdu odpracoval přesčasových hodin?
příklad , zaměstnavatel chce abychom chodily na přesčasi což není nic vyjímečného ale když jsem mu řekl že ano ale že to chci mít písemně tak jeho reakce byla ano , dáme vám to písemně ale za to vám snížím prémie o 50%
Pak v tom případě přesčas = nula. Jednoduché. Dělat přesčasy a ještě bez prémií? No tak... Odpracované hodiny jsou ve vyúčtování každý měsíc. Pokud ne, je to porušení ZP.
Asi si pletete přesčasy a prémie.Přesčasy dostane zaplaceno,ale prémie/odměny/ nedostane žádné.V čem co zaměstnavatel co poruší.Odměny může dát korunu nebo stovku.Zaměstnavatel totiž může = nemusí.
Předpis č. 262/2006 Sb.Znění od 1.7.2021.
Nebo taky: bozpinfo.cz/... Tam je to oté nenárokovosti napsáno taky.
Takže neplést přesčas a prémie.
Mnd-máte pravdu, ale jdu na přesčas, který dostanu zaplaceno navíc pak by mělo být i normální, že jako odměna za toto budou vyšší prémie! Žel mnohdy je to tak -máte zaplacen přesčas= máte nižší prémie, abyste neměl moc vysokou mzdu!
MND, co to blábolíte? Pochopil jste mou odpověď? Že musím na přesčas ale prémie mi vezmou pokud nebudu chtít? To je vydírání a tím pádem žádný přesčas. Ani 8 hod. týdně. Ve výsledku i s přesčasama bude mít míň. To je trochu na palici.
Nevím kdo co tady blábolí.V některých profesích je přímo ve smlouvě uvedeno kolik může zaměstnanec udělat přesčasových hodin - za ty dostane zaplaceno.Ukažte mi smlouvu,kde je uvedeno kolik budete dostávat měsíčně prémie/odměny.
Nechcete na přesčas? - však nechoďte a nenechte se vydírat.Dostanete zaplaceno jen za odpracované hodiny dle smlouvy a ani korunu navíc.Druhej půjde a dostane dvakrát tolik co Vy právě na těch prémiích/odměnách.
Ale na tohle se tazatel neptal.Chtěl vědět,jestli mu může zaměstavatel snížit prémie,když po něm chce výpis přesčasových hodin.Nepsal nic o tom,že by nechtěl chodit na přesčasy.A ano - bohužel může.Nesníží mu je za tohle - to si asi nedovolí - ale něco si určitě najde za co nedat. - ochranné pomůcky,špinavé auto u rozvozců,o minutu pozdní příchod na pracoviště,špatné opracování výrobku ...
Tohle a hlavně takhle vám to zcela jistě neřekl. Musel by totiž být úplný debil a to zaměstnavatelé nebývají. Kdyby byli, nebyli by zaměstnavatelé, ale v nejlepším případě nezaměstnaní.
Zaměstnavatel je vám povinen každý měsíc dát výplatní pásku, kde je počet odpracovaných přesčasových hodin přesně vyčíslen. Zdokumentovány jste je tedy již dostal. Na nějaké extra další potvrzení právo nemáte.
Snížení dohodnutých prémií musí mít legitimní důvod a ujišťuji vás, že nic není snadnějšího.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.