Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neférový zaměstnavatel

Od: jana1648 odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

prosím, potřebuji radu ohledně následující věci. Nevím jak postupovat.

Od zaměstnavatele mám od října podepsanou smlouvu o nástupu do zaměstnání od 1.1.2022 (nejen já, ale také ostatní zaměstnanci). V měsíci říjnu, dva dny před koncem měsíce, jsme se všichni dozvěděli, že dostáváme výpověď, na nátlak - dohodou, a to z důvodu rekonstrukce pracoviště. To vše samozřejmě bez jakéhokoliv odstupného. Tyto dva měsíce jsem si hledala práci, a mám ji přislíbenou začátkem ledna 2022 od jiného zaměstnavatele.

Mé dotazy, spíše prosba o radu:

Co mám udělat se smlouvou o nástupu 1.1.2022 od neférového zaměstnavatelé, můžu mít z toho nějaký postih, když smlouvu zkrátka roztrhám? Výpověď dát asi nemůžu, když jsem dosud ani nenastoupila.

Tento zaměstnavatel mi také odmítá vydat Evidenční list důchodového pojištění a potvrzení o vyrovnání daně. Jak mám postupovat?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tabletka*
hodnocení

2x

Vy jste do zaměstnání vůbec nenastoupila, takže vám nemá co dávat výpověď, vy jemu nebo chtít ELDP či potvrzení. On vám měl napsat, že odstupuje od smlouvy o ..., vy, pokud chcete mít klid, mu napište doporučeně, že vzhledem k tomu, že pracovní poměr nevznikl a on vám oznámil, že nechce, abyste nastoupila pokládáte tuto smlouvu za neplatnou. Neroztrhávejte ji, schovejte si ji s ostatními dokumenty (tou "dohodou" atd.) a jděte vesele pracovat jinam.

asd1
hodnocení

2x

Na dohodu musí být dva, takže pokud se ty dohodnout nechceš tak dohoda není.

Smlouva pokud má zkušební dobu tak ukončíš ihned ve zkušební době.

Smlouva platí, jestli od ní jde odstoupit jinak než dohodou nevím...

hodnocení

1x

Jestli hledáte práci, tak zrovna dneska jsem byla na nákupu v Lidlu a na zdi tam mají velký leták, že hledají prodavačky a prodavače s platem 35,200 Kč. pro své prodejny. A ještě něco tam bylo napsáno. Celé jsem to nečetla, jela jsem na kole, ale řekla jsem si, že o tom povím své sousedce, protože její snaše bude končit mateřská a bude si hledat práci. Podrobnosti nevím, ale možná že by stálo za to, se o té práci informovat. Také nevím jakou práci Vám sliboval ten člověk, který se ukázal jako "neférový", ale asi bych dala přednost práci, která je jistá. Samozřejmě nevím odkud jste a nevím, jestli u Vás ten Lidl vůbec je, tak se případně omlouvám za odpověď, která Vám nepomůže. To mne jen tak napadlo, protože jsem si říkala, že to je celkem slušný plat.

Ten plat v Lidlu je koncipován trošku jinak, než jakou částku vidíme v reklamách na objektech Lidl ... třeba Stříbro. Je to tam sice také, ale mnohem menším písmem...

Nabízíme:

smlouvu na dobu neurčitou s předem definovanými nárůsty mzdy (nástupní mzda 29 100 Kč, po 1. roce 30 200 Kč, po 2. roce 31 300 Kč a po 3 letech 32 400 Kč)

Takže upozorněte sousedku...že tu částku možná dosáhne po třech letech...

halak
I těch 29 tisíc mi přijde jako dobrý.

No já to četla v rychlosti, ale i ten nástupní plat se mi zdá docela dobrý. Nevím teda co ta práce všechno obnáší, nikdy jsem to nedělala, ale kdybych byla mladá a hledala si práci, tak to rozhodně zkusím. Do toho obchodu chodím nakupovat a vidím tam ty zaměstnance a nepřipadá mi, že by byli nějak udření, nebo nešťastní. Usmívají se a nejsou protivní, jako třeba v Penny. Tam je to teda přímo hrozné. Že prý jsou tak nepříjemní proto, že nejsou spokojení ve své práci. *sok* No já nebýt spokojená, tak jdu od toho a ne že si budu vybíjet vztek na zákazníkovi. To mi přece plat nezvýší, ani mi to nezlepší podmínky v tom zaměstnání. Takže v Penny budou zaměstaní asi jenom sado-masochisti. :-D

hodnocení

1x

Vy mate zmluvu od 1.1.2022, ale to je buducnost. Ziadny pracovny pomer zatial nemate, preto :

- nechodite do prace a nepoberate mzdu

- firma za vas neplati odvody do poistovni

- ziadne vyrovnanie dane ani zapoctovy list nemozno vydat, kedze nebola vyplata ani odvody, ani nezacal pracovny pomer

- vypoved mozete dostat, az ked tam budete pracovat

Poziadajte tu firmu, aby namiesto "vypovede" vam proste zrusila zmluvu este pred nastupom, cim sa dosiane stav, ako keby sa nikdy nic nestalo. Viete sem po vymazani osobnych udajov dat fotku listiny, ktorou vam firma oznamila, ze praca od 1.1.2022 sa nekona?

jenda22
hodnocení

0x

Vyzvěte ho, aby vám dodal zápočtový list. Byla jste se přihlásit na Úřadu práce? Tak mi nějak připadá, že jste tam nebyla. Ten by totiž požadoval zápočtový list od bývalého zaměstnavatele. Pokud jste tam nebyla ( což snad ani normálně není myslitelné), budete si hradit ty dva měsíce povinné odvody. Že se pletu? Pokud ne, tak to vám pak není ani ady, ani pomoci.

tabletka*

vždyť vůbec nenastoupil do práce, jaký zápočtový list? Samozřejmě že nejsou jeho problém ani nějaké odvody. Měl nastoupit až v lednu 2022, to ještě nebylo.

Tabletko ale ten zápočtový listpožadují nejen v novém zaměstnání,ale také i na ÚP při registraci !Jinak jaké odvody? stačí jen 2x ZP,to je za měsíc listopad a prosinec jinak nic nemusí platit, dokonce se ani nemusí nikdo registrovat na ÚP. O tomto tazatelka nepíše, takže předpoklad , že je vedena na ÚP=je za ní hrazeno ZP !

tabletka*

nemůže dostat zápočtový list, protože nebyla u toho dotyčného zaměstnána. To by tam musela aspoň na den nastoupit.

ellen*
hodnocení

0x

Já to nějak nechápu. Vy jste do konce října u té firmy pracovala? Pokud ano, zaměstnavatel má povinnost vydat Vám zápočťák, potvrzení o příjmech a ELDP. To případně vymáhejte prostřednictvím Úřadu práce. Pokud zažádáte o kontrolu, UP je myslím povinen ji tam provést. Nebo můžete být také neférová a dát na něj anonymní udání, na udání tam ÚP také musí naběhnout.

Ohledně smlouvy od 1.1.2022 bych napsala ted hned oznámení, že končíte pracovní poměr okamžitým zrušením ve zkušební době dle § 66 Zákoníku práce, a to ke dni 1.1.2022 (tedy že ani nenastoupíte). Ve zkušební době nemusíte udávat žádné důvody a zaměstnavatel Vás musí pustit, ať se mu to líbí nebo ne. Nebo se ještě pro jistotu zeptejte na ÚP. Ale ani pokud byste vůbec nenastoupila a úplně se na něj vykašlala, nic se Vám nestane. Zaměstnavatel Vám napíše pár absencí, na základě toho Vám pokrátí dovolenou :) a propustí Vás. Źádná pokuta nebo něco podobného Vám nehrozí.

Jestli jste listopad, prosinec nebyla nikde zaměstnaná a nebyla ani vedená na ÚP, budete si muset doplatit zdravotní pojištění. Na to fakt pozor, protože ona Vás pojišťovna nechá být a pak se i po letech vytasí s dluhem, obrovským penále a může to skončit až exekucí. Sociální se doplácet nemusí.

A ať se Vám v nové práci líbí *slunce*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]