Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám cca zbytných 50 tis./Kč, které chci někam investovat a nebo uložit ať se zhodnotí?
Peníze budou uložené asi cca 2 roky možná delší dobu a možná kratší dobu. V tuto chvíli počítam horizont 1-3 roky. Někdy v průběhu tohoto horizontu bych je vybral. A použil. Poradíte mi někdo jaký účet a nebo produkt by byl na to vhodný, kde se trošku penízky zhodnotí...
Děkuji všem.
Pro strýčka příhodu mám schovaný 3x násobek svého hrubého platu. Takže zde jsem pojištěný. Těch 50 klacků je navíc, které teď učelně na nic nemám. Ledničku, pračku, telku i kotel nový mám.
Takže přemýšlím kam je zainvestovat, přece jenom mít je pod polštařem a nebo na účtě, kde nevydělavají a žere je inflace neni nic moc plán. Proto se ptám! Proto ten dotaz! Přemýšlel jsem o nějakém spořícím, či terminovaném vkladu. Nebo možná do Stavebka. TeĎ fakt nevim. Vím, taky že banky nabízejí kromě úroků na účtě i odměny pro nové klienty, tak jsem koukal po něčem takovém.
Na 50k není co zhodnocovat, zvlášť ne za 2 roky. V létě přijde doplatek za elektriku a budete je mít jak když je najdete.
Vim, že zhodnocení bude minimální, ale když vzpomínate že je v létě budu potřebovat. To je za cca 6 měsíců a do té doby mají ležet podpolštářem? Mám čekat na léto? Neni lepší je někde zhodnocovat? Lepší pár stovek navíc než nic.
Viděl jsem, že výhodu mají spořící účty. Jsou kratkodobé, vydělají nějakou korunu, peníze kdykoliv po ruce a navíc, některé banky dávají novým klientům za založení počáteční bonus ve formě jednorazové odměny. Např. 1000 ,- kč za založení + úrok. A to je podle mně lepší než je nechat ležet jen tak ladem...
Pro někoho jsou to drobné. Pro někoho jsou to úspory. To je těžko.
Každopadně já investuji do bydlení. Rekonstrukce, majetek, pozemky, a pro tito výdaje mám náklady pokryté a využívám je jinde. Těch 50 klacku je jako by navíc vydělaných, které momentálně nepotřebuji, proto se zajímam, kde je mohu na chvilku strčit, než k nim přidám další 50 klacků a nebo než je vyberu. Prostě peníze dělají peníze. To je základ. A než aby leželi pod polštářem. Je lepší je někde uložit/zhodnotit a nebo zainvestovat. Proto se ptám, co s nima a kde je uschvovat ať vydělají nějaký ten "pětník" zpátky.
Státní protiinflacni dluhopisy, pokud by bylo cilem udrzet hodnotu penez, nic jistejsiho neni... otázka je, jakou část Vašeho finančního majetku tvoří těch 50 tisíc, zda má vůbec smysl s nimi pracovat
Já osobne bych ale 50 tisic utratit za neco "pro radost", naradi, opravy domu, vybaveni.. ale neznam Vasi majetkovou situaci
Jinak pokud byste v budoucnu plánoval dále investovat, tak bych šel cestou akciového trhu - etf, trocha btc,... ale to už vyžaduje trochu více znalostí, aby to bylo k užitku
50t investuj do dětí, vzdělání (autoškola, svářečský průkaz, výuka cizích jazyků, sport). Nějaká banka s 50t je jako plivnout do moře.
gumidek
Děti nemám. Teď momentálně věnuji peníze do bydlení, rekonstrukce. No prostě zázemí, ale těch 50 klacků momentálně nepotřebuji, protože peníze na rekonstrukci mi caluji jiné peníze. Tihle jsou defakto navíc a je škoda je nechat někde ladem. Jinak doprá připomínka, peníze vražené do vzdělání je nejlepší investice, a to je částečně dělám. Jen s jinčím obnosem. Oprotit tomu, je těch 50 tis./Kč je plivanec do moře..Takže ať jsou někde kde aspoň az něco stojí...
Vopred upozornim, pisem o eurach, nie CZK, ale vynos by bol percentualne rovnaky. Pred rokom som investoval do ETF fondov 15 000, dnes mam 18 500. Po roku drzby neplatim ani dan, ak by som to predal.
Stalo ma to hodinu za pocitacom na online registraciu u spolocnosti, ktora peniaze preklopila do nakupu mixu ETF fondov, USA a EU.
Cize pan by mal z 50 000 CZK dnes 61 600, ak by urobil to iste.
To zní zajímavě. To celkem zní za úvahu.
Napřed Vám chci poděkovat. Jste jeden z mála, kdo se drží otázky a odpovídá nani, za mně máte palec nahoru.
Teď se zeptám, co to je ten ETF fond? Kolik se tam platí poplatek za vklad. Zní to jinak zajímavě.
Pre zaciatok to kupite cez sprostredkovatela, aj u vas by mal fungovat Finax. Upozornenie : ked pojde burza nadol, nadol pojdu aj vase investicie. Napr v case velkeho prepadu v 2020, ked zacala korona, by ste namiesto 50 000 mali 38 000 ... dolezite je vydrzat a nepredat, naopak prikupit, lebo je to lacne.
Je to rizikova investicia bez garancie, na to pozor. Ziadny fond ochrany vkladov. Bat sa nemusite vytunelovania spravcom, bat sa treba poklesu na burze.
Jako, že si v obcjhodě koupím 2 másla míň v průběhu 2 let a mohu získat ty samé peníze, co teď chci někde zainvestovat?!
A zaleží kde nakupuji, popřípadě jaké druhy másel nakupuji. Jsem ze Zlínského kraje, takže když mi poradíte řetězec, kde mám začít šetřit budu moc rád.
Ale předem upozorňuji, že máslo s Polska nehodlám nakupovat. Na tohle se nesnížím, ale jiným druhům se bránit nebudu...
50tis v dnešní době nemá smysl snad ani dávat do banky, i na nejlépe zhodnoceném spořícím účtu na trhu bude výnos jen zhruba 1tisKč za rok.
Schovat pod matraci na horší časy.
Taalla
I kdyby za rok měli vědal jen 1000,- Kč, tak je to lepší než je necháváat pod polštařem. Protože volně ležící peníze, které se nevyužívají se jen znehodnocují. To je základ ekonomiky, a tomu se snažím předejít, byť nemuísm být úspěšný, lepší pár stovek navíc než nic. Proto s ptám, kde se dají takové peníze shodnotiti.
Napadají mně spočící účty a nebo terminované vklady. Např. EXPOBANKA nabízí úrok 2.08% ročně a k tomu odměnu za založení pro nového klienta 500,- Kč.
To znamená, za rok 1000,- Kč na úrocích a + 500 Kč jako odměna. Dohromady 1500,- Kč. A to nenajdete jen tak někde na ulici. Inflace sice sežere víc, ale je to aspoň jistá ochrana. A ztráta nebude tak velika. Jako Pepa, který si necha peníze jen pod polštařem...
Nakoupit a uskladnit stavební materiál, ivestovat do baráku
Ale pokud řešíte takovouto částku, tak jste asi v bytě..
Právě provádím opravy na domě. Střecha, zateplení, drenáž, okna, fasáda, kotel, bojler, čerpadlo,..atd.
Vše mám nakoupené a zainvestované, těch 50 klacků je bonus, který jsem byl schopný za prosinec vydělat, a jelikože mohu tito peníze postrádat, tak mně zajímá něco kam je invsetovat a nebo uložit ať trošku vydělávají. Přece jenom, peníze dělají další peníze. Nikdy neni vyloučeno, že nevydělám dalších 50 klacků, ale momentálně víc bokem dáváat nechci.
Na běžném účtě mi stačí 3-násobek mého hrubého platu a peníze navíc chci někam vložit, proto se ptám co s nima mám dělat. Kdo poradí, kam investuje atd...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.