Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daně z dědictví

Od: babkazov® odpovědí: 13 změna:

Já se omlouvám, už tady bylo mnoho dotazů na toto téma a už bych měla vědět, ale hanba hanba, nevím, proto se ptám. Jaké daně budou platit mé děti za majetek, který po mně zdědí - hotovost a nemovitost. Dočetla jsem se, že nic, ale to se mi nechce věřit. Jak to je? *zmateny* Děkuji a přeji klidný večer.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Pouze poplatek notáři, jinak nic. Teď ovšem bude nová vláda, tak kdo ví.

hodnocení

7x

Opravdu nic. V rodině nola. Dejte si na google dědění dětí, tam se všechno dočtete. Pěkný zbytek roku!

bz*
hodnocení

5x

Dědická daň byla zrušena

hodnocení

2x
Daň se neplatí a pokud nechcete platit ani výpalné notáři, je lépe majetek darovat za života. Hlavně u peněz bych tohle neřešil vůbec..

pb®
hodnocení

2x
Dedická daň se neplatí, zato se platí odměna notáři za vyřízení dědictví. Ta se počítá dle výše majetku, lze najít, kolik je to procent. Ať si dědicové v případě nemovitosti připraví desetitisíce.

hodnocení

Přesně tohle jsem si přála slyšet. Děkuji vám.

Štírku, já jsem velký odpůrce darů za života. Přijde mi nelogické, že se celý život snažíme zajistit se na stáří, ať je to bydlení nebo rezerva peněz a pak to všechno, podle mého, nesmyslně darujeme. Jestliže jsme dobře vychovali, naši potomci pracují, umí se postarat a na naše majetky hladově nečekají, nutně je nepotřebují. A jestli jsme špatně vychovali, rozhází to nebo nepoužijí podle našich představ a my se budeme trápit.

Já to chápu, ale vemte si příklad, kdy máte peníze na svém účtu a čeká se na dědické řízení i několik měsíců. Pohřeb musí někdo zaplatit hned a nikdo se neptá, jestli děti zrovna mají nebo měly nečekaně výdaje a zrovna nemají. Je zbytečné nechat peníze na účtu, kde je uvidí notář a pěkně si shrabne z toho odměnu, proto jsem psal, že je lépe nechat peníze doma v šuplíku, o kterých budou vědět jen děti a ne notář. To samé cennosti, zlato atd. U nemovitosti je taky vcelku běžný jev, že se daruji za života třeba s břemenem na dožití, ale málokdo ví a nevěří svým dětem, že nemovitost lze darovat i s výjimkou, že případne obdarovanem k datu smrti dárce, to znamená, že nemovitost je stále vaše až do okamžiku posledního vydechnutí. Od této doby je majitel obdarovaný, tudíž nespadá nemovitost do dědictví a obdarovaný nemusí platit výpalné notáři. Těch výjimek je samozřejmě více a dle mého je to nejlevnější, nejrychlejší řešení než nechat spadnout do dědictví.
jp

Stir má pravdu, poplatky notáři nejsou úplně malé, vyjde to tak zhruba 10000,-Kč z jednoho milionu. Dále se musí dělat odhad ceny nemovitostí a to taky není zadarmo a zbytečné starosti.

bz*

JENŽE dědictví může vašim potomkům přinést i problémy

bz*
hodnocení

0x

@stir 15.12.21 22:13

@babkazov

Já bych to co uvádí ŠTÍR asi úplně otočil.

Správně poukazuje na vysoké poplatky - já bych ovšem to otočil na to, že je lepší nic nedědit z důvodů novelizace občana a riziku napadení

VÝHRADY SOUPISU

UDĚLAT VŠE PROTO: ABY SE NIC NEDĚDILO - vše převést za života.

Ono si stačí si přečíst co vše se může stát, přihodit, kdo co může přinést a co se může objevit, o čem ani zemřelý dávno nevěděl

hodnocení

Děkuji všem, mám o čem přemýšlet. *zmateny*

hodnocení

Za rady vám děkuji. Máte pravdu. Zbytečně se starám a nad devalvací rozčiluji. Nechám si něco, kdyby televize umřela nebo nečekaně přišla nějaká havárka a ostatní dám dcerám k narozeninám. Udělala jsem to předloni se šperky, které stejně nenosím a které už stejně vyšly z módy. Něco si vzaly holky, ostatní jsem dala na protiúčet na nákup šperku k narozkám a bylo. Nechala jsem si řetízek s přívěškem po mamince. A nelituji.

Já bych si nechala peníze ,,nerozdávala bych zas tak,Nevíte co se může vám přihodit.Třeba do domova důchodců,aby člověk měl a také na doktory.za života se může ledacos přohodit.Léky jsou drahé..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]