Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Občanský průkaz

Od: stickletti odpovědí: 10 změna:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je nějaký postih za nevlastní OP? V r 2018 jsem měnila trvá. bydliště a tím mi propadl průkaz, jenže jsem si ho hned nevyřešila, pak přišla covidova období, tak se nesmělo, pak mohlo, nebyl ale čas... Ve většině případech mi stačil pas, tak jsem OP nepotřebovala, teď bych se konečně chtěla odhodlat si o něj požádat. Můžete mi aspoň nastínit, co mě čeká, ať to se mnou na úřadě nesekne. Dekuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

2x

Tuším, že když je občanka neplatná, potřebujete s sebou rodný list. Na úřadě si vás vyfotí, vyplní údaje a do měsíce si tam jdete pro novou občanku. Při vyzvednutí vám kvůli e-identitě odeberou otisk prstu (stát je stále zvědavější) a připravte si dvě hesla - piny pro e-komunikaci s úřady.

Pokuta snad nebude.

hodnocení

1x

Nevím jak s adresou , ale mám pocit, že po mě chtěli 500,- pokutu za to, že jsem si nevyměnil občanku po rozvodu.

S odůvodněním, že jsem mohl uvést v omyl bankovní subjekt při žádosti o půjčku..

Na můj argument, že žádnou nechci ani nepotřebuji a že výměna po rozvodu, když mi stejně o rok později končila, připadala zbytečná, nebyl brán zřetel.

Mám pocit, že pokuta se odvíjela ve smyslu počet měsíců prohřešku x nějaká sazba.

To jsem nedělal. Ale rodinný stav tam už stejně asi neni

Pardon, je to tam... ale nepamatuju se, že bych to nějak zvlášť řešil

hodnocení

1x

Já vás nechci strašit, ale pokuta je až 10 tisíc.

"Pokud zapomenete do 15 dnů od skončení platnosti požádat o vydání nového průkazu, jedná se o přestupek, za který můžete dostat pokutu až 10 tisíc korun. To samé platí v případě, že průkaz neochráníte před ztrátou nebo nepřevezmete."

Zkusila bych si na úřadě sypat popel na hlavu a dělat úplně blbou. To se mi vyplatilo s pasem :-D .

hodnocení

0x

Pokuta je při ztrátě, při krádeži ne. Při zmeškání a omluvě + covid by to mohlo projít. Jinak vás nic hrozného nečeká.

stickletti
hodnocení

No já mám právě obavu, že pokuta bude určitě, jen nevím jak velká... Snad se to opravdu nebude odvíjet od času, co ji nemám... Díky za rady a jasně, že to hodím na covid, na ten se teď hází vše... Hezký předvánoční čas přeji...

hodnocení

0x

www.finance.cz ... nebo si na google zadejte propadlé doklady. Vždycky kdež potřebujete, hledejte na google.

Pokuta za propadlou občanku

Jak již bylo řečeno, pokud občanku nemáte u sebe, sankcí se bát nemusíte. O dost jiné to ale bude, když občanský průkaz nemáte vůbec. To se vás totiž bude týkat pokuta do výše 15 000 Kč. V případě propadlé legitimace, anebo pokud si o novou nezažádáte nejpozději do 15 dnů ode dne, ve kterém došlo ke skončení platnosti, se pak může sankce vyšplhat až na 10 000 Kč. Alespoň tak o tom hovoří § 16a zákona o občanských průkazech a Ministerstvo vnitra ČR.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]