Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hluk od sousedů

Od: najemnik odpovědí: 13 změna:

Potřebuji od Vás poradit a přečíst si cizí názor na věc. O co jde? Bydlím v pěkném domě a bytě kousek od práce a centra města, zárověň je to i na poměry slušná a klidná lokalita. Pod sebou mám sousedy -dva kluky (pány) co tu a tam udělají párty, jen bohužel ta frekvence je čím dál vyšší a vyšší. Už na ně naběhl správce, tak se trochu zklidnili. Ale večer si pustí repráky a především basy mi jdou do bytu. Mají asi kvalitnější repro umístěné někde v kuchyni a digestoří - těmi společnými ,,komíny" se ten zvuk dost šíří a mám pocit i rezonuje. Vzhledem k práci/ceně bydlím v garsonce, takže se nemůžu přesunout jinam.

Už se několik dní odhodlávám, že za nimi dojdu a poprosím je o klid v noci. Třeba dneska začali v 8 a končili ve 3 ráno...už mám dost. Přijde mi ok za nimi přijít a slušně jim povědět viz. výše. Případně pak řešit u správce -ten je moc fajn a kluků má už asi taky dost. Podotýkám, že celý dům patří jednomu majiteli, takže odpadají takové ty tahanice mezi majiteli a ignorováníse navzájem...Jen mám zkušenost, že tyhle typy, co večer paří toho jen tak nenechají a budou mne ignorovat, nebo pošlou do háje...

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ističe rýchlo...hore/dole,hore/dole,hore/dole,hore/dole,hore/dole,hore/dole,hore/dole,hore/dole,hore/dole,hore/dole,

A možno už nezapnú nič...Pri ich dverách by stál kamarát... výška 210/140kg živej váhy...Myslím že by ich to prešlo a nepokúsili by sa ani otvoriť dvere...

hodnocení

3x

Přestupek je nutné oznámit písemně nebo ústně na PČR, MP, nebo na MÚ - volejte (klidně opakovaně) policii a vždy si vyžádejte zápis o oznámení, respektive písemné sdělení o tom, jak bylo vaše podání vyřízeno. Podle výsledku pak můžete postupovat dál. Dobré by bylo, kdyby vám byl správce ochoten chování sousedů dosvědčit.

Z. č. 251/2016 Sb. o některých přestupcích

§ 5 Přestupky proti veřejnému pořádku

(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že

d) poruší noční klid,

(3) Za přestupek lze uložit pokutu do

b) 10000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 1 písm. a), b), d), e), i) nebo j) anebo odstavce 2 písm. a) nebo e),

(4) Je-li přestupek podle odstavce 1 nebo 2, s výjimkou přestupku podle odstavce 1 písm. h) a odstavce 2 písm. d), spáchán opakovaně po nabytí právní moci rozhodnutí o přestupku podle stejného odstavce, uloží se pokuta do

a) 15000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 1 písm. a), b), d), e), i) nebo j) anebo odstavce 2 písm. a) nebo e),

hodnocení

2x

22:01 pri hluku vzdy volajte policiu, prijat oznamenie a preverit ho na mieste musia vzdy, aj ked vysledok je otazny.

hodnocení

2x

Jsem tolerantní člověk, který se i ke svým sousedům chová tak, jak bych očekával od nich. Hluk když už je nutný, tak po omezenou dobu. Když hudbu nahlas, tak pár písniček. Nikdy bych si nedovolil od 22 do 6 ráno dělat hluk, či pouštět muziku. Samozřejmě sousedi mívají do noci večírky, ale párkrát (2-5) ročně se dá přežít a pochopím to i když se spí špatně. Ovšem častější rušení nočního klidu bych netoleroval. Osobně bych za nimi ani nešel (introvert) a jednoduše 22:30 policie. Ti musí přijet a musí to řešit. Takto opakovat do vyřešení nebo snížení četnosti.

Policie bude asi chtít vždy mluvit s oznamovatelem, ideálně nechodit ven apod, aby majitelé neviděli kdo volal.

liska5
hodnocení

1x

To znám. V noci člověk slyší, co by ve dne nezaznamenal. Není to kravál, že by drnčela okna. Babka odvedle byla prostě nahluchlá a nemohla spát, tak si pustila telku. Měla ji navíc na konzole na panelu sousedícím s mou ložnicí. Tak jsem ve dvě v noci slyšela hlasité dialogy z telenovel i kvílení automobilových honiček... Když jsem ji potkala, slušně jsem jí poprosila. Nepomohlo to, ve své demenci zapomněla, že spím za zdí. A jako nahluchlá neslyšela, že na ni bouchám stojíc ospalá v županu na schodišti. Nakonec jsem jí prostě pokaždé na nějakou dobu vypnula v jističi proud do zásuvek. Asi to nezaregistrovala, když nevylezla. Určitě bych na ni nevolala policii. Ale byl to boj, který začínal pravidelně půlnocí, kdy člověk zavře knížku...

Ti Vaši hoši si to možná ani neuvědomují. Chce to s nimi promluvit. Bouchání v noci nemusí slyšet, určitě mají nějaké promile nebo jsou zhulení /?/. A jestli to nezabere, řekněte jim předem /za střízliva/, že Vám pak nezbude nic jiného, než si stěžovat majiteli případně volat policii. Noční klid platí všude. Diskotéku si mohou udělat někde v garáži...

luiss*
hodnocení

0x

Slušně bych je požádal, pokud by se to opakovalo, nahlásil rušení nočního klidu.

najemnik
hodnocení

jen jsem zapomněl dopsat, že by to bylo asi v limitu (asi se používá to,,v místě obvyklém") a do rušení nočního klidu by to asi nespadalo. Asi to znáte, když je kolem vás klid a najednou slyšíte třeba motor od auta, nebo hluk od lidí z ulice ve 3 v noci - kdy je všude prázdno.

najemnik
hodnocení

Právě proto mne zajímají vaše zkušenosti a poheld na věc. Taky mi není příjemné tam dneska večer zvonit a říkat: ,,prosím vás, ty repráky dělají hluk do 2 ráno..." - více můj dotaz. Bral jsem to tak, že je pro všechny příjemnější zkusit se domluvit, pak správce, pak třeba policie,právník... nebo na rovinu bych uvažuval o stěhování. Přeci jenom jsem v nájmu a nemám na to hypotéku, ale takhe ustupovat, když to jsou oni, kde se chovají mimo...

Už tam bydlí delší dobu než já a myslím, že se jim tam dost toleruj a právě proto byl ten byt volný a za dobrou cenu - protože to tam odnášeli nejvíc...

Je to vážně jednoduché. Od 22:00 do 6:00 je noční klid v celé ČR. Tudíž nejde rušit sousedy hlukem. Policie to jistí. A čekat do dvou ráno? Vůbec.

"

Rušení nočního klidu může být různého charakteru. Za rušení považujeme hluk v noci, který obtěžuje a zasahuje do stanovené doby nočního klidu. Zpravidla se jedná o reprodukovanou či živou hudbu a hlasité hlasové projevy, ale může jít i o jiné činnosti, např. stavební práce apod.

Pokud jste obtěžováni hlukem v době nočního klidu a nepomůže domluva ani písemné vyzvání, můžete zavolat městskou /..., která má povinnost se na stanovenou adresu dostavit a ta také na místě může dotyčnému uložit blokovou pokutu, nebo věc předat obecnímu úřadu.

"

liska5

A měšťáci přijedou, třeba o půlnoci, postaví se ke dveřím a řeknou, že to zas tak slyšet není, že to je málo a může za to slabá zeď... Jenže oni přitom neusínaj, oni jsou na noční službě. Kdyby měli být v situaci tazatele, tak jim taky ten hluk vadí, nota bene, když je to pořád... Je to marný, je to marný, je to marný.

Osobní zkušenost? Nestalo se mi, aby přijeli a neřešili to.

liska5

Jo, oni zazvoní, chlapům domluví...A za dva dny hoši jedou nanovo. Měšťáci přijedou podruhé, a že je to panelák a máme být tolerantní a vlasně nic tak výrazného slyšet není. Majitel by to měl vědět. Co on tazateli poradí.. A teď už všechno písemně.

Jestli nepomůžou špunty to uší, volal bych státní policii. Je to ohrožování zdraví, spánek je nezbytný. Neruší i další sousedy?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]