Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvýšení důchodu započteno v prosinci

Od: jarin* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

nevím, jestli jsem to správně pochopil a postřehl, ale před rokem jsem viděl na FB, že se podařilo tuším Ferjenčíkovi prosadit, že zvýšení důchodů které má být od roku 2022 se promítne už do prosincové výplaty důchodu, aby to bylo fér.

Já mám třeba výplatu 22. den v měsíci, tudíž koncem prosince, takže by mi to smysl dávalo. Hledal jsem to na internetu, jestli má k nějaké takové změně dojít, ale ani na stránkách ČSSZ jsem nic nenašel. Nevíte tedy jak to má být?

Děkuji za odpověď.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nov
hodnocení

3x

Zde je vše názorně vysvětleno, pročtěte: naseduchody.cz/...

hodnocení

1x

Rozdíl zvýšení důchodu od 1.1. do data výplaty nebude vyplacený v prosinci, ale v lednu druhou platbou.

Valorizace důchodů se dosud prováděla ode dne splatnosti důchodu, tj. k valorizaci nedocházelo od 1. ledna (např. 1.1.2022) daného roku. V případě, že splatnost důchodu důchodce byla např. až 20. dne v měsíci, byl důchod zvýšen až od tohoto data (tedy např. od 20. ledna). Od roku 2022 došlo ke změně a důchody jsou valorizovány od 1. ledna. V lednu tedy důchodci v den splatnosti důchodu obdrží nejen zvalorizovaný důchod, ale také doplatek valorizace od 1. ledna do dne předcházejícího dni splatnosti důchodu.

Pramen:

Máte pravdu. V prosinci bude ještě další doplatek na vyrovnání valorizace od 1.1. do data výplaty.
mesec.cz/...

minsk
hodnocení

0x

jarin, také jsem to tak pochopila a dnes jsem natrefila na tento článek, který to ukazuje na /pro zjednodušení/ 15 000 důchodě, vypláceném 24. v měsíci.

Již v letošní prosincové výplatě důchodu, obdrží důchodce vypočtenou částku z valorizace na přístí rok. Tedy poměrnou částku od 1.1. 2022 do 23.1. 2022 dopředu.

Zde odkaz, docela podrobný a přehledný. Porovnání dosavadní valorizace a nové valorizace.

mesec.cz/...

Upozorňuji na změnu, že výplatní termíny pro důchody vyplácené 24.12. se vlivem svátků posunují dopředu.

Ono v tom článku je to ale špatně. Opravdu to bude vyplácenou druhou platbou až v lednu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]