Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vzdání se práva na dítě

Od: jirka1* odpovědí: 2 změna:
Dobrý den, mám jeden dotaz. Z bývalého manželství mám jednu dceru, která je v péči matky. Jelikož jsem se odstěhoval dosti daleko, tak dceru téměř nevídám. Nemohu jí tedy ani v nejmenší míře zajišťovat tzv. otcovskou lásku. Ale i z jiných,partnerských a soukromých důvodů bych se chtěl vzdát práva na ni. Je to sice velice těžké rozhodnutí, ale téměř nevyhnutelné. Poraďte prosím jak na to po právní stránce. Děkuji moc.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jvag*
hodnocení

0x

Po právní stránce je to, tak jak si to představujete, nemožné.

Zřejmě již při rozvodu jste se vzdal práva na péči o dítě, resp. bylo dítě svěřeno do péče matky.

Napadají jen asi dvě možnosti, jak byste mohl docílit svého záměru:

1) zbavit se otcovství dcery - to byste musel nějak podložit důkazy a provedl by to soud ... a dost dlouho by to trvalo a navíc, pokud jste skutečně biologický otec, tak byste stejně prohrál.

2) zbavit se otcovství kvůli jinému - tj. nějaký současný partner by se musel ucházet o to být zapsán jako její otec - museli byste o to všichni požádat, Vy se otcovství vzdát a on prohlásit, že je otcem dítěte.

Prostě - Vaše dcera má ve Vás otce ať chcete nebo ne. Máte k ní povinnosti ať chcete nebo ne - hlavně vyživovací, pokud nebylo soudem řečeno, že i péči. Pokud máte např. střídavou péči, požádejte soud o změnu této dohody o péči. Nijak Vám to ale nepomůže např. proti alimentům.

hawatt*
popírat otcovství lze pouze do 6měsíců od narození dítěte,nebo od doby, kdy jste se o jeho narození dozvěděl... takže je to opravdu nemožné...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]